Jyllands-Posten

Stop Greta Thunberg-bashing, start klimahandl­ing

- Mette Gjerskov

MF, tidligere minister (S)

Hvis bare visse debattører havde gjort sig den ulejlighed at se hele Greta Thunbergs tale i FN. Det er trods alt kun fem minutter. Eller f.eks. bare set den mere folkelige og lettere tilgaengel­ige udgave på ”The Daily Show”, hvor hun viser, hvor seriøst man kan smalltalke. Så ville I opdage, at hun siger mere end »how dare you«, eller »hvor vover I«. For hvad er det, vi vover? Det forklarer hun senere i talen. Men det har I åbenbart overset. Hun argumenter­er fagligt og sagligt med anerkendt videnskabe­lig viden. Lad os lige tjekke hendes argumenter af: Er de videnskabe­ligt baseret, eller er det bare en forvirret piges følelser?

»Vi stor foran en masseuddøe­n af arter« – en biodiversi­tetskrise. Tjek.

»Mennesker dør«. Tjek. »I (politiske ledere, red.) siger, at I gør nok, men uden at den nødvendige politik og løsninger er i sigte«. Tjek.

»Min generation kommer til at skulle traekke milliarder af tons af jeres CO2 ud af luften med teknologie­r, der knap nok eksisterer«. Tjek.

Og så opridser hun fakta om, hvor galt det står til; om tipping points, der er situatione­r, hvor klimaforan­dringerne i Arktis når et punkt, hvor vi ikke kan gå tilbage – vi når et tidspunkt, hvor klimaforan­dringerne bliver selvforsta­erkende, så vi ikke kan stoppe dem. Hun fortaeller, at landenes klimaløfte­r er helt utilstraek­kelige. Tjek.

Hun henviser ovenikøbet til sin kilde: IPCC, FNs klimapanel. Den mest anerkendte globale gruppe af klimaforsk­ere, der hjaelper dig og mig og verdens beslutning­stagere til at traeffe beslutning­er på et videnskabe­ligt grundlag. Igen: Tjek.

Jeg forstår godt, at I bliver påvirket og måske provokeret af hendes følelser, vreden og tårerne. Men at affeje hende som en manipulere­t, syg, ung pige er ikke bare nedladende; det er arrogant og ufattelig skadeligt for verdens pligt til at løse klimakrise­n.

Når I kun fokuserer på fletning og ansigtsudt­ryk, har I overhovede­t ikke fattet hendes videnskabe­lige argumenter. Fakta som ethvert skolebarn laerer, når de har temauge om klimaet. Mennesker dør, flygter fra lokale klimakrise­r, når der er oversvømme­lse eller tørke. Klimakrise­n kan resultere i krige, flygtninge­strømme – ja, død og ødelaeggel­se. Ikke kun af mennesker, men planter, dyr, sommerfugl­e og gopler. Klimakrise­n har potentiale­t til at aendre verden, som vi kender den. Men vi kan gøre noget ved det – hvis vi vil.

Eller som tidligere generalsek­retaer for FN Ban Ki-moon har sagt det: »Vi er den sidste generation, der kan gøre noget for at undgå de vaerste konsekvens­er af klimaforan­dringerne. Kommende generation­er vil dømme os hårdt, hvis vi undlader at leve op til vores moralske og historiske ansvar«.

Thunberg fortaeller om fakta, som I burde forholde jer til i stedet for at Greta-bashe. Taenk, hvis I brugte alle de ord og spaltemill­imeter på at afhjaelpe klimakrise­n i stedet for at shame en 16-årig pige for at sige det, vi alle ved. Stop Greta-bashing, start klimahandl­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark