Jyllands-Posten

Vi må bevare vores medmennesk­elighed

-

I fredags samledes en lille gruppe mennesker foran Udrejsecen­ter Kaershoved­gård med fakler, sange og taler for at forsøge at taende et lille lys i det ligegyldig­hedens mørke, som omgaerder afviste asylsøgere – også efter regeringss­kiftet.

Malene Fenger-Grøndahl journalist og forfatter, Aarhus C

Sidste år den 9. november – på 80årsdagen for Krystalnat­ten – samledes en gruppe borgere for foran Udrejsecen­ter Kaershoved­gård ved det, de kaldte en lysfest for humanisme. Deltagerne bar fakler, og der var sange og taler. Alt sammen for at markere over for politikere og befolkning, at Danmarks behandling af flygtninge generelt og afviste asylsøgere i saerdelesh­ed er dybt problemati­sk og har bekymrende ligheder med behandling­en af jøderne op til Anden Verdenskri­g.

Allerede her vil nogle sikkert protestere og mene, at sammenlign­ingen med Krystalnat­ten og antisemiti­smen i datidens Nazityskla­nd er både overdreven og upassende. Men måske er det vaerd endnu en gang at overveje, om de seneste årtiers udlaending­edebat – og vores egen frygt for globaliser­ingens til tider uoverskuel­ige konsekvens­er – har gjort os så forhaerded­e, at vi ikke laengere kan se klart. Er det måske sådan, at asylog udlaending­epolitikke­n er blevet så inhuman, at den reelt ikke stemmer overens med vores vaerdier og menneskesy­n? Jeg håber, at det er forklaring­en på, at Udrejsecen­ter Kaershoved­gård har kunnet eksistere i over tre år, uden at der for alvor har rejst sig en folkelig bølge af protester.

Jeg må gribe i egen barm. Jeg har laest om Kaershoved­gård og har endda bekendte, der har besøgt centret og har fortalt mig om forholdene der. Jeg har laest om lysfestern­e, som er fortsat måned efter måned, men jeg har ikke deltaget i nogen af manifestat­ionerne, før jeg blev opfordret til at deltage i den seneste lysfest i fredags med en kort tale. At skrive talen fik mig til at reflektere over, hvad den politiske retorik omkring dem har gjort ved mig? Har den gjort mig immun over for de menneskeli­ge konsekvens­er af den førte politik?

Som borger i Danmark er jeg medansvarl­ig for det ulidelige limbo, som afviste asylsøgere lever i på Kaershoved­gård. Det er et tidligere faengsel, og selv om beboerne ikke er spaerret inde, er forholdene faengselsl­ignende. Beboerne har melde- og opholdspli­gt, og da centret ligger meget isoleret, er det stort set umuligt for dem at opretholde kontakt med venner, bekendte – ja, sågar aegtefaell­er og børn.

De har ingen udsigt til at blive en del af det danske samfund, men heller ikke til at blive udsendt. En del af dem er mennesker på såkaldt tålt ophold. De har begået forbrydels­er, de har fået en udvisnings­dom, men fordi forholdene i deres hjemland umuliggør hjemsendel­se, opholder de sig fortsat i Danmark. Andre har fået afslag på asyl, men naegter at samarbejde om at blive udsendt af Danmark – hvilket kan have mange – meget legitime – årsager.

Har man søgt asyl i Danmark, fordi man frygter for at blive tortureret eller slået ihjel, er det ikke svaert at saette sig ind i, at man vil kaempe med naermest alle taenkelige midler for at blive i Danmark.

Det letteste er naturligvi­s at placere alle disse mennesker i en kategori, der gør det muligt ikke at forholde sig til deres lidelser. Hvis vi blot omtaler dem som kriminelle og reducerer dem til trussel mod vores sikkerhed og tryghed, bliver det, der forbinder os som mennesker, usynligt. Men allerede her naermer vi os en dehumanise­ring, som gør det relevant at drage sammenlign­inger med behandling­en af jøder op til Anden Verdenskri­g.

Vi kunne i stedet minde os selv om, at i tider med mindre økonomisk velstand end nu har vi taget imod flygtninge på en helt anderledes måde. Vi kan f.eks. taenke 63 år tilbage. Den 14. november 1956 landede et SAS-fly i lufthavnen i Kastrup. Ombord var en ung ungarsk mand, Karoly Kovacs. Han havde deltaget i opstanden i Budapest, og da sovjetregi­met slog opstanden ned, var han sammen med mange andre flygtet – i første omgang til Wien. I Danmark var der et udbredt ønske om at hjaelpe nogle af de ungarske flygtninge, som man anså for helte, der kaempede for samme vaerdier og idealer, som det danske samfund var baseret på, og Karoly Kovacs blev inviteret til Danmark af et par udsendinge fra den danske ambassade i Wien.

Efter ankomsten blev han indkvarter­et på et kollegium i Aarhus, hvor de studerende havde et vaerelse parat til ham. Et par uger efter besluttede den danske regering at sende et saertog til Wien for at hente 1.000 flygtninge mere til Danmark. Toget kørte over graensen ved Padborg natten til den 1. december – med 986 ungarere ombord. De blev modtaget af et orkester af danskere og ungarere, der spillede den danske og ungarske nationalme­lodi, og en stor flok danskere samlede sig om toget og rakte wienerbrød og varm kaffe ind gennem vinduerne.

I dag har vi i stedet netop haft en minister, der fejrer stramninge­rne i udlaending­eloven med at servere kage for sig selv. Og selv om den nye integratio­ns- og udlaending­eminister efter sigende har lagt kagekniven til side, er der ikke udsigt til reelle forandring­er – slet ikke hvad forholdene for de afviste asylsøgere på Kaershoved­gård angår. Den nye regering har ganske vist besluttet, at den ikke vil gennemføre den tidligere regerings symbolpoli­tiske plan om at indrette et center for afviste kriminelle asylsøgere på en øde ø – mest fordi det åbenbart koster for mange penge. Og den har også lovet, at børnene og deres foraeldre på Udrejsecen­ter Sjaelsmark nu får lov at spise på vaerelsern­e i stedet for i cafeteriet. Desuden er det tanken, at børnefamil­ierne på et tidspunkt skal flyttes til et andet center. Men de grundlaegg­ende vilkår er der ikke udsigt til, at regeringen vil aendre på. I stedet holder den nuvaerende regering fast i en så stram politik, at vi er på graensen af – og ifølge juridiske eksperter ofte også på den forkerte side af – internatio­nale konvention­er.

To juridiske eksperter har f.eks. vurderet, at opholds- og meldepligt­en for beboerne på Kaershoved­gård er i strid med internatio­nale konvention­er, fordi den gør forskel på danskere og udenlandsk­e kriminelle uden saglig begrundels­e. Meldepligt­en begrundes nemlig blandt andet med, at man vil forebygge, at beboerne begår ny kriminalit­et.

Til dette har juraprofes­sor Jens Elo Rytter sagt: »Hvis man mener, at man ikke kan have folk gående frit rundt, som man frygter kan lave ny kriminalit­et, så skulle vi også skride ind på samme måde med opholdspli­gt over for vores egne statsborge­re, der udgør en tilsvarend­e trussel.«

Er det måske sådan, at asyl- og udlaending­epolitikke­n er blevet så inhuman, at den reelt ikke stemmer overens med vores vaerdier og menneskesy­n?

Danmark var det første land, der skrev FN’s flygtninge­konvention fra 1951 ind i sin lovgivning – det skete i 1954 – og vi var stolte af det. I dag er skiftende regeringer stolte af at bruge og misbruge juraen til at holde så mange mennesker ude af Danmark og ude af samfundet som muligt. Det er tydeligt på Kaershoved­gård. For hvordan kan det vaere menneskeli­gt og etisk forsvarlig­t at isolere mennesker på et udrejsecen­ter uden udsigt til noget, der bare minder om et normalt liv?

Hvordan kan det give mening, at en 34-årig nigeriansk asylsøger i maj i år blev idømt 60 dages faengsel og udvisning, fordi han tidligere havde fået en dom for besiddelse af narko og så havde forbrudt sig mod reglerne om opholds- og meldepligt på Kaershoved­gård for at tage til Valby og passe sin kraeftsyge kaerestes seksårige søn og siden for at besøge kaeresten og deres nyfødte faelles barn? At parret nu havde fået et barn sammen, aendrede ikke på udvisnings­dommen. »Tiltalte kan opretholde kontakten med sin familie via Skype, Facetime eller gennem samvaer med mor og barnet i lande uden for Danmark,« som retsforman­den udtalte.

Selv partier og organisati­oner, som kritiserer den førte udlaending­epolitik, bliver som regel tavse, når talen falder på Kaershoved­gård. At tale beboernes sag er ingen vindersag, må man forstå.

Men er det ikke en vindersag for os alle at fastholde en anstaendig politik, også når det gaelder mennesker, der udfordrer vores regler og system? Måske er det ligefrem her, vi har chancen for at redde os selv fra den totale forhaerdel­se. Det betyder ikke, at alle, der søger om det, skal have asyl. Men at lade mennesker leve i et limbo som på Kaershoved­gård er ikke en løsning, vi kan leve med, hvis vi vil bevare vores medmennesk­elighed. Hvilken løsning der er den rigtige, har jeg intet klart svar på. Men er det ikke netop den slags, vi som demokratis­ke medborgere sammen kan søge svar på? Lad os begynde med at taende lys i ligegyldig­hedens mørke – også for vores egen menneskeli­gheds skyld.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark