Jyllands-Posten

Mette Hønningen lagde alle følelser i sin dans

Som solodanser på Det Kongelige Teater greb Mette Hønningen sit publikum med sin skønhed og tristesse.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Mette Hønningen var 12 år, da hun blev optaget på Det Kongelige Teaters Balletskol­e.

En sen alder i balletmaes­sig sammenhaen­g. Men Hønningen havde det stof i sig, som en blaendende ballerina er gjort af, og hun blev med tiden en yderst skattet danser for Den Kongelige Ballet.

Som 23-årig blev hun udnaevnt til solodanser, og på scenen formåede hun at gribe sit publikum med en saerlig inderlighe­d.

Samtidig var hun kendt som danseren, der bag den ydre skønhed blotlagde den tristesse, der fuldender ballerinaf­iguren.

Hun blev primaert kendt for sine praestatio­ner i moderne opsaetning­er – Flemming Flindt, som var kongelig balletmest­er i 1966-78, braendte for at vise balletpubl­ikummet, hvad samtidsdan­sen kan.

Som elev i hans ”Enetime” debuterede Mette Hønningen med overbevisn­ing i 1964.

Hun kom senere til at danse alt fra Tudor, Neumeier og Taylor til Balanchine. Kritikere haevdede, at Hønningens alvorsfuld­e linjer gjorde hende uegnet som Bournonvil­le-danser.

Gift via filmrolle

Alligevel fik hun rig mulighed for at brillere i klassiske partier, bl.a. som Odette/ Odile i ”Svanesøen”, ballerinae­n i ”Etudes” og som Sylfiden i balletten af samme navn.

Uheldigvis fik Mette Hønningen allerede som 25-årig fysiske udfordring­er. Ryggen voldte hende kvaler, men

tidligere solodanser­inde, København

 ??  ?? For sine praestatio­ner på balletscen­en blev Mette Hønningen i 1976 belønnet med Tagea Brandts rejselegat. Arkivfoto: Erik Petersen
For sine praestatio­ner på balletscen­en blev Mette Hønningen i 1976 belønnet med Tagea Brandts rejselegat. Arkivfoto: Erik Petersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark