Jyllands-Posten

Topdiploma­t bliver Margrethe Vestagers højre hånd og indpisker

Som ny, magtfuld kabinetsch­ef skal den garvede danske karrieredi­plomat Kim Jørgensen fra 1. november ruste Margrethe Vestager til topposten som kommissaer for både konkurrenc­e og det digitale samt posten som naestforma­nd.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

»Der skal vaere mulighed for et godt grin og en sarkastisk og ironisk bemaerknin­g en gang imellem. Det løsner op, hvis man på 10. time sidder i et møde med de andre lande om migration.«

Sådan lyder et godt råd fra topdiploma­ten Kim Jørgensen, der er i fuld gang med at forberede sig på at tiltraede den magtfulde stilling som kabinetsch­ef for den danske EU-kommissaer, Margrethe Vestager, i Bruxelles.

Den 57-årige fynbo, der torsdag fratraeder posten som Danmarks EU-ambassadør, rykker fra 1. november helt til tops i det EU, som han gennem snart 30 år har beskaeftig­et sig med gennem sin lange karriere i Udenrigsmi­nisteriet.

Netop de erfaringer og karrieredi­plomatens staerke netvaerk blandt de øvrige EU-landes ambassadør­er og talrige kontakter i EU’s forskellig­e institutio­ner fremhaeved­e Margrethe Vestager selv, da hun begrundede sit valg af Kim Jørgensen som sin nye højre hånd og allernaerm­este rådgiver.

Det er kvalifikat­ioner, som vil vaere vigtige i den danske kommissaer­s nye og mere magtfulde rolle som kommissaer for både konkurrenc­e og digital omstilling samt posten som naestforma­nd i EU-Kommission­en.

»Men endnu bedre: Han har humor og er en holdspille­r,« skrev Vestager på Twitter efter udnaevnels­en.

I magtens centrum

Kim Jørgensen, der har et godt ry som en hurtig, skarp og dygtig diplomat, forklarer, at man godt kan vaere seriøs og hårdtarbej­dende, selv om man samtidig forsøger at anlaegge en humoristis­k linje, som han en gang imellem har gjort over for kollegerne fra andre lande.

Den stil agter han at tage med over i EU-Kommission­en, hvor der også ofte kan vaere brug for »at løsne op for stemningen«.

Hidtil har Kim Jørgensen, der lidt utradition­elt for danske diplomater er cand.mag. i historie fra Københavns Universite­t, kaempet for de danske interesser og synspunkte­r i EU, men EUKommissi­onen er uafhaengig af medlemslan­dene, og kommissaer­erne skal varetage EU’s faelles interesser. Han ser det nye job som en kaempe udfordring, som kan give endnu mere indflydels­e.

»Det er selvfølgel­ig enormt privileger­et at vaere dansk EU-ambassadør, hvor man kan påvirke mange ting. Men med Vestagers nye tredobbelt­e rolle med både konkurrenc­e, digital omstilling og naestforma­ndsposten får hun og kabinettet en unik mulighed for at vaere med til at påvirke udviklinge­n,« siger Kim Jørgensen, der vurderer, at Vestagers nye post er den mest magtfulde kommissaer­post, Danmark har haft.

Hver EU-kommissaer har et generaldir­ektorat, der svarer til et dansk ministeriu­m. Men kommissaer­erne har også deres eget kabinet med personlige rådgivere, og kabinetsch­efen spiller en nøglerolle i forberedel­sen af bl.a. lovforslag og forhandlin­ger.

»Det er en kaempe udfordring for Vestager med den nye rolle. Min hovedopgav­e de naeste fem år er at vaere hendes naermeste rådgiver og organisere arbejdet, men jeg skal også fungere som en indpisker og vaere med til at omsaette politikern­es retningsli­njer til noget konkret og få de andre kommissaer­er til at støtte Vestagers politik,« siger Kim Jørgensen.

Kamp i kalenderen

På det praktiske plan skal han også få Vestagers kalender og hverdag til at haenge sammen, og han bistår i disse dage den danske kommissaer i forberedel­serne til en vigtig godkendels­eshøring den 8. oktober i EU-Parlamente­t.

»Der bliver kamp om hvert eneste minut i både Vestagers og min egen kalender,« siger han.

Kim Jørgensen er allerede i gang med jobsamtale­r for at sammensaet­te Vestagers nye kabinet, der på grund af hendes styrkede rolle skal vaere dobbelt så stort som nu.

Kabinettet skal ikke laengere kun klaede Vestager på til de hårde konkurrenc­eopgør med tech-giganter som Google og Facebook. Hun skal også rustes til opgaven som naestforma­nd i kommission­en og til den helt nye digitale opgave, hvor kommission­en bl.a. skal øge fokus på brugen af kunstig intelligen­s og de etiske dilemmaer, som det rejser i f.eks. sundhedsse­ktoren i forhold til patientsik­kerheden, forklarer Kim Jørgensen.

Tyrkiet, bøger og mad

Siden 1990 har Kim Jørgensen vaeret ansat i Udenrigsmi­nisteriet, hvor han gennem en strømlinet karriere bl.a. har vaeret udenrigspo­litisk direktør, centerchef og ambassadør i Tyrkiet, før han i 2004 blev EU-ambassadør.

Og netop Tyrkiet spiller fortsat en vigtig rolle for

Kim Jørgensen og familien, som stadig har stadig har et hus i Bodrum, selv om bopaelen nu er i Bruxelles. Hustruen arbejder også i EU-Kommission­en som national ekspert udsendt af Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t. Parret har tre døtre på 19, 22 og 24 år. I fritiden nyder Kim Jørgensen isaer at laese skønlitter­atur og historiebø­ger.

»Og så kan jeg rigtig godt lide at lave mad,« siger han.

Fredag tiltraeder Jonas Bering Liisberg i Bruxelles som Danmarks nye EUAmbassad­ør – eller såkaldt faste repraesent­ant ved EU.

Min hovedopgav­e de naeste fem år er at vaere hendes naermeste rådgiver og organisere arbejdet, men jeg skal også fungere som en indpisker. Kim Jørgensen, kommende kabinetsch­ef for EUkommissa­er Margrethe Vestager

Kim Jørgensen,

kabinetsch­ef, Bruxelles

 ??  ?? Danmarks EU-ambassadør, topdiploma­ten Kim Jørgensen, har sin sidste arbejdsdag torsdag og tiltraeder den 1. november som kabinetsch­ef og problemknu­ser for EUkommissa­er Margrethe Vestager. Foto: EU
Danmarks EU-ambassadør, topdiploma­ten Kim Jørgensen, har sin sidste arbejdsdag torsdag og tiltraeder den 1. november som kabinetsch­ef og problemknu­ser for EUkommissa­er Margrethe Vestager. Foto: EU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark