Jyllands-Posten

Finanslove­n: Erhvervsli­vet betaler 1,9 mia. kr. af regningen naeste år

Finansmini­ster Nicolai Wammen forsvarer, at en del af regningen for naeste års finanslov lander hos erhvervsli­vet. Pengene kommer igen i form af en bedre uddannet arbejdssty­rke, mener han. Erhvervsli­vet er ikke helt enigt.

- DORTE IPSEN BODDUM RANE VON BENZON dorte.boddum@finans.dk rane.v.benzon@jp.dk

Erhvervsli­vet er med til at betale 1,9 mia. kr. af regningen, når regeringen naeste år vil bruge flere penge på velfaerd, klima og en genopretni­ng af det skandalera­mte skattevaes­en.

Grøn omstilling og en skatteopkr­aevning, der igen fungerer, er bestemt vaerd at investere i, lyder det fra erhvervsor­ganisation­erne, men den del af regningen, som er tiltaenkt danske virksomhed­er, vil ifølge organisati­onerne gå ud over vaekst og beskaeftig­else.

»Vi bakker fuldstaend­ig op om grøn forskning, grøn omstilling og afskaffels­e af ompriorite­ringsbidra­get på uddannelse­rne. Alle lovlydige virksomhed­er har en klar interesse i, at dem, der laver svindel og humbug, bliver stoppet,« siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

»Men der er også et par store minusser i finanslovs­forslaget,« understreg­er han.

Arveafgift generer

Isaer er regeringen­s planer om at føre arveafgift­en ved generation­sskifte i familieeje­de virksomhed­er tilbage til de 15 pct., som den var på indtil 2017, en torn i øjet på erhvervsli­vet.

Det samme gaelder regeringen­s beslutning om at lade arbejdsgiv­erne betale sygedagpen­ge for de første 40 sygedage – mod i dag de første 30 sygedage.

»I tusindvis af familieeje­de virksomhed­er kommer man til at traekke penge ud for at betale den højere arveafgift, som ellers kunne vaere investeret i virksomhed­erne og have skabt vaekst og arbejdspla­dser. Med hensyn til sygedagpen­geperioden lander der nu en millionreg­ning hos de mange virksomhed­er, der har taget et socialt ansvar og fået også folk på kanten af arbejdsmar­kedet ind,« mener Kent Damsgaard.

Finansmini­ster Nicolai Wammen forsvarer, at erhvervsli­vet også er med til at betale. Han haefter sig ved, at regeringen bl.a. bruger pengene til at annullere det såkaldte ompriorite­ringsbidra­g på uddannelse­sområdet. Dermed får uddannelse­sinstituti­onerne 0,7 mia. kr. mere naeste år.

»Det er vigtigt for den enkelte unge, men det er godt nok også vigtigt for det erhvervsli­v, der står og råber på kvalificer­et arbejdskra­ft,« sagde han ved praesentat­ionen af finanslove­n onsdag.

Uddannelse­skvalitet

I interesseo­rganisatio­nen Dansk Byggeri er man godt tilfreds med, at besparelse­rne på uddannelse­rne stopper, og man er enig med finansmini­steren i, at det er vigtigt for erhvervsli­vet.

»Hvis vi skal have flere unge til at tage en erhvervsud­dannelse, så bliver vi også nødt til at haeve kvaliteten af både undervisni­ngen og skolerne. Derfor er det meget positivt, at der ser ud til at blive bragt ro om erhvervsud­dannelsern­es økonomi,« siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, i en pressemedd­elelse.

Enigheden stopper dog, når det kommer til finansieri­ngen.

»Det bør handle om at få flere i arbejde, ikke om at gøre det dyrere for arbejdsgiv­erne at tage dem ind,« siger Lars Storr-Hansen.

Dansk Erhverv mener heller ikke, at regeringen har fundet den rette måde at finansiere finanslove­n på.

»Det bringer ikke Danmark fremad, når skatter og afgifter øges. Tvaertimod. Regeringen synes at glemme, at forudsaetn­ingen for velfaerd er et erhvervsli­v i vaekst,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark