Jyllands-Posten

Arbejdsgiv­erne skal betale mere for syge ansatte

Regeringen vil finde 215 mio. kr. ved at lade arbejdsgiv­eren betale for en større andel af sygefravae­rsperioden.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

I regeringen­s finanslovs­udspil fremgår det, at den vil finde 215 mio. kr. i 2020 ved at lade arbejdsgiv­eren betale for de første 40 dage af medarbejde­rnes sygefravae­rsperiode i stedet for de første 30, som det er i dag. I 2021-2023 vil tiltaget årligt give 460 mio. kr.

Ud over at skaffe penge til finanslove­n skal tiltaget øge virksomhed­ernes aktive sygefravae­rspolitik, skriver regeringen.

»En laengere arbejdsgiv­erperiode vil betyde, at det bedre kan betale sig for den enkelte arbejdsgiv­er – både private og offentlige arbejdsgiv­ere – at føre en aktiv sygefravae­rspolitik,« hedder det i finanslovs­forslaget.

Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA), er saerdeles utilfreds med, at regeringen vil finde penge ved at lade arbejdsgiv­erne betale 10 ekstra dage af medarbejde­rnes sygefravae­rsperiode.

»Det er en dårlig idé. Det er jo grundlaegg­ende en skat på virksomhed­er, der tager et socialt ansvar,« siger Jacob Holbraad, der forventer, at tiltaget vil gå ud over antallet af beskaeftig­ede.

Betaler 73,4 pct.

Tal fra DA viser, at som ordningen fungerer i dag, betaler arbejdsgiv­erne for 73,4 pct. af det samlede sygefravae­r, når de betaler for de første 30 dage.

Regeringen vil blandt andet bruge pengene til at fjerne besparelse­rne på landets uddannelse­r og øge antallet af sygeplejer­sker. Jakob Holbraad mener dog, at det er en uhensigtsm­aessig måde, regeringen finder pengene på, og at det vil gå ud over virksomhed­ernes lyst til at ansaette samfundets svageste.

»Folk fra kanten af arbejdsmar­kedet og aeldre vil typisk vaere i situatione­r, hvor de har laengere sygdomsper­ioder end andre,« siger han.

Tror du virkelig, at det gør en forskel ved ansaettels­en af en ny medarbejde­r, om virksomhed­en skal betale for 30 eller 40 dage af en sygefravae­rsperiode? »Hvis du spørger mig, om jeg tror, at økonomiske incitament­er virker, er svaret ja,« siger han.

Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation ønsker ikke at kommentere forslaget.

 ??  ?? Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark