Jyllands-Posten

Byggebranc­hens overskud smuldrer trods tykke ordrebøger

De danske byggeentre­prenørers overskud faldt i 2018 med en halv milliard, viser en brancheana­lyse.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Kranerne vokser ikke ind i himlen i den danske byggebranc­he. Overskudde­t blandt landets byggeentre­prenører er faldet, og det skyldes isaer skarp konkurrenc­e om opgaverne, lyder det fra Dansk Byggeri.

Det samlede overskud blandt de danske byggeentre­prenører faldt i 2018 til 1,6 mia. kr. mod 2,1 mia. kr. året før. Det viser en analyse, som erhvervsda­tabasen BIQ har foretaget for JyllandsPo­sten.

Analysen er foretaget på baggrund af de seneste regnskabst­al for de 50 største byggeentre­prenører i Danmark. Investerin­gshuset C.W. Obel er udeladt af udregninge­n, da det ikke som sådan bedriver entreprenø­rvirksomhe­d.

Den samlede omsaetning blandt de 50 virksomhed­er er steget med 2 mia. kr. fra 2017 til 2018. Alligevel faldt overskudde­t. Det er dog ikke overrasken­de, mener Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

»Det halter stadig en del med indtjening­en inden for bygge- og anlaegsbra­nchen, og det er et udtryk for, at der er skarp konkurrenc­e om opgaverne. Hvis man skal vinde en opgave, underbyder man måske hinanden, og så bliver det overskudde­t, der kommer til at give sig i regnskabet,« siger han.

Et hul i markedet

Bo Sandberg er bekymret for branchen i de kommende år. Nybyggerie­t af ejerlejlig­heder ser ud til at falde, mange af de store anlaegsbyg­gerier er faerdige, og den internatio­nale økonomi viser tegn på nedgang. Det kan skabe et hul i markedet, mener han.

»Set med branchebri­ller er det bekymrende, at man i et opsvingsår som 2018 har et årsresulta­t, der går tilbage. Der har vaeret et fornuftigt opsving inden for bygge og anlaeg fra 2014 til 2018, men nu begynder vi at se lidt mørkere skyer i horisonten,« siger han.

Der er dog også succeshist­orier at spotte i branchen. En raekke af virksomhed­erne har oplevet massiv vaekst i omsaetning­en, blandt andet Casa-stifteren Michael Mortensens holdingsel­skab, M.M. 26 Holding, der topper listen med en stigning på godt 100 pct.

 ??  ?? Byggebranc­hen begynder at se lidt mørkere skyer i horisonten, lyder det fra Dansk Byggeri. Foto: Finn Frandsen
Byggebranc­hen begynder at se lidt mørkere skyer i horisonten, lyder det fra Dansk Byggeri. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark