Jyllands-Posten

Årets hurtigløbe­r i byggebranc­hen vil opfinde

Den danske byggebranc­he stirrer direkte ind i en økonomisk nedtur. Casa-stifter og serieivaer­ksaetter Michael Mortensen hilser dog den nye situation velkommen.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk MICHAEL MORTENSEN

Fra øverste sal på Havnen 5 kan Michael Mortensen se ud over et Horsens, hvor hans byggerier fylder mere og mere. Overalt ser man kraner rage op over byggeplads­er, der er prydet med Casas lilla logo.

Som stifter af Casa og et hav af andre virksomhed­er saetter Michael Mortensen ikke bare sit aftryk på Horsens, men på hele byggeentre­prenørbran­chen. En branche, hvor Michael Mortensens koncern under holdingsel­skabet M.M. 26 Holding A/S sidste år var højdesprin­ger med en stigning i omsaetning­en på godt 100 pct.

Økonomerne­s jungletrom­mer har dog i et stykke tid braget løs med budskabet om, at svaere økonomiske tider med recession og økonomisk stagnation kan vaere på vej.

Det skal branchen vaere klar på, vurderer Michael Mortensen, da JyllandsPo­sten møder ham til en snak om fremtiden for hans firma og branchen generelt. Michael Mortensen, økonomerne siger, at der snart kommer en økonomisk nedtur. Er det noget, du tror på? »Som regel har de jo ret, men jeg er ikke sikker på, at vi er så afhaengige af, hvad der sker uden for landet. Danmark er så lille et land, at jeg tror, at vi kan klare os igennem en krise med det rentenivea­u, vi har nu,« siger Michael Mortensen.

Men vil en recession ikke gøre ondt på branchen, hvis det skulle ende i det?

»Jamen, renten er enormt lav. Skal den så vaere endnu lavere? Jeg ved godt, at der var nogen, der peb sidste gang, men bottom line er bare, at vi stadig byggede parcelhuse under hele krisen. Jeg synes, at krisen giver muligheder. Så laenge man ikke er en virksomhed, der sidder på mere end 10 pct. af markedet, er en krise jo også en mulighed for at tage markedsand­ele og gøre tingene lidt smartere end vores konkurrent­er.«

Michael Mortensen stiftede sit første selskab som 13-årig, og som 15-årig tjente han allerede mere end sin folkeskole­laerer. Som 19-årig slog han sig sammen med sin far i selskabet FM Huse, og senere købte han faderen helt ud.

Det var dog først i 2002, at Michael Mortensens raes mod statussen som en af landets største byggeentre­prenører tog fart. Han skabte med en kompagnon typehusfir­maet FM-Søkjaer, som kapitalfon­den Axcel fire år senere købte 75 pct. af. Det gjorde, at han kunne hellige sig arbejdet i Casa, der blev en milliardsu­cces.

Selvom Michael Mortensen solgte sin majoritet i Casa og ikke laengere er adm. direktør, har han stadig mange gryder i kog.

Hans koncern under holdingsel­skabet M.M. 26 Holding A/S ejer blandt andet andele i ejendomsse­lskaber som typehusfir­maet Hybel Danmark og tøjmaerket Won Hundred. Langt størstedel­en af aktivitete­rne i selskabet kan relateres til byggebranc­hen. Sidste år omsatte M.M. 26 Holding A/S for 1,3 mia. kr., mens årets resultat landede på 255 mio. kr.

Hvis det bare kører, som det plejer, giver det ingen muligheder.

Du virker meget afslappet omkring det, men du har jo meget på spil?

»Jeg har masser på spil. Men du kalder det en krise. Jeg kalder det aendringer, og aendringer er muligheder.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark