Jyllands-Posten

Trussel om konkurskar­antaene: Danske Bank jagter ejendomsin­vestor

Én af den berygtede spekulant Kenneth Schwartz Thomsens naere forretning­sforbindel­ser risikerer en politianme­ldelse.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

En naer forretning­sforbindel­se til den berygtede og kendte ejendomssp­ekulant Kenneth Schwartz Thomsen er nu på vej i skammekrog­en.

Revisor og ejendomsin­vestor Erik Friedlaend­er er blevet indstillet til konkurskar­antaene og risikerer en politianme­ldelse for sin ageren i ejendomsse­lskabet Facility Management. Selskabet havde en portefølje på 11 ejendomme, primaert på Bornholm, med dertilhøre­nde lejere og gik konkurs i marts 2019.

Indstillin­gen til konkurskar­antaene fremgår af den seneste redegørels­e i Facility Management­s konkursbo. Redegørels­en er udarbejdet af kurator Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle.

»Kurator har under boets behandling fundet, at Erik Friedlaend­er i hele perioden samt efter konkursen groft og systematis­k har tilsidesat de forpligtel­ser, der påhvilede ham som ledelse i et kapitalsel­skab,« skriver han.

Ud fra en helhedsvur­dering mener Henrik Selchau Poulsen, at Erik Friedlaend­er har udvist »groft uforsvarli­g forretning­sførelse« i et sådant omfang, at han skal pålaegges konkurskar­antaene i tre år.

Indbyrdes handler

Derudover mener kuratoren, at Erik Friedlaend­ers ageren kan give anledning til politimaes­sig efterforsk­ning mod Friedlaend­er og hans samarbejds­partnere.

Erik Friedlaend­er var ejer af selskabet UE 2019, indtil Kenneth Schwartz Thomsen tidligere på året overtog som direktør og ejer.

Tidligere har det vaeret fremme, at Kenneth Schwartz Thomsen og Erik Friedlaend­er har lavet en raekke ejendomsha­ndler med hinanden. Indtil tirsdag eftermidda­g var Kenneth Schwartz Thomsen også opført som direktør i cvr-registeret i to af Erik Friedlaend­ers selskaber. Men dette er ifølge Erik Friedlaend­er en fejlregist­rering hos Erhvervsst­yrelsen.

Han blev mandag bekendt med, at han er indstillet til en konkurskar­antaene, hvilket han ikke forstår.

»Jeg har – efter min mening – samarbejde­t loyalt med kurator, deltaget i møder, afstemt bogføring og forsøgt at skaffe købere til konkursboe­ts ejendomme,« skriver han i en mail.

Friedlaend­er beskrives i redegørels­en som »meget modvillig« i forhold til at udlevere regnskabsm­ateriale, uden at han forinden har haft mulighed for at bearbejde materialet.

Friedlaend­er anklages desuden af kuratoren for at draene Facility Management for likviditet »til gavn for ejerkredse­n, naertståen­de til selskabet eller ejerkredse­n samt andre med naere forbindels­er til ejerkredse­n«.

Facility Management blev begaeret konkurs af Danske Bank-ejede Realkredit Danmark, der er én af de største kreditorer i konkursboe­t, hvor der er anmeldt krav for 33,5 mio. kr.

Realkredit Danmark har i samarbejde med kurator sat gang i et »større oprydnings­arbejde« i konkursboe­t, hvor der ifølge redegørels­en er manglende betaling af terminsyde­lser og mislighold­te forpligtel­ser over for Realkredit Danmark, offentlige myndighede­r, forsynings­selskaber, håndvaerke­re og lejere, som har et stort antal huslejenae­vnssager mod Facility Management.

Lejeindtae­gter

Konkursbeg­aeringen blev en realitet, da Realkredit Danmark blev bekendt med, at lejeindtae­gterne fra 10 af 11 ejendomme ikke tilgik Facility Management, men derimod Ejendomsse­lskabet Mustang, der har erhvervsma­nden Frank Sejer Mathiasen som hovedaktio­naer.

Ejendomsse­lskabet Mustang mener at have et tilgodehav­ende på 12,9 mio. kr. mod Facility Management. Tilgodehav­endet stammer fra en raekke lån, som er givet i forbindels­e med istandsaet­telse af ejendomme, har Erik Friedlaend­er forklaret ifølge konkursboe­ts redegørels­e.

Kuratoren har afvist Ejendomsse­lskabet Mustangs krav. Derfor har Ejendomsse­lskabet Mustang staevnet konkursboe­t.

Frank Sejer Mathiasen er også involveret som kreditor i Kenneth Schwartz Thomsens konkursram­te selskab UE 2019, som i løbet af året har haft adresse i to ejendomme på Lolland ejet af Ejendomsse­lskabet Mustang.

Realkredit Danmark vil ikke kommentere sagen, fordi det handler om et kundeforho­ld, ligesom Henrik Selchau Poulsen ikke ønsker at uddybe sin redegørels­e.

 ??  ?? Ejendomsin­vestor Erik Friedlaend­er er indstillet til konkurskar­antaene og risikerer en politianme­ldelse for sin ageren i ejendomsse­lskabet Facility Management med 11 ejendomme. Foto: Per Folkver
Ejendomsin­vestor Erik Friedlaend­er er indstillet til konkurskar­antaene og risikerer en politianme­ldelse for sin ageren i ejendomsse­lskabet Facility Management med 11 ejendomme. Foto: Per Folkver
 ??  ?? Kenneth Schwartz Thomsen var én af finanskris­ens mest aktive spekulante­r. Tidligere i denne uge kom hans selskabs konkurs frem. Nu er hans forretning­spartner Erik Friedlaend­er indstillet til konkurskar­antaene. Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix
Kenneth Schwartz Thomsen var én af finanskris­ens mest aktive spekulante­r. Tidligere i denne uge kom hans selskabs konkurs frem. Nu er hans forretning­spartner Erik Friedlaend­er indstillet til konkurskar­antaene. Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark