Jyllands-Posten

Danskfødt tech-gigant runder 41 mia. kr. i vaerdi og breder sig til helt nye markeder

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

På tre år er vaerdien af mere end firedoblet. Nu skal nye markeder – for eksempel traening af selvkørend­e biler – sikre, at eventyret fortsaette­r.

Forleden vendte den danskfødte tech-gigant Unity hjem til København, hvor det hele begyndte for 18 år siden.

Det skete, da over 3.000 spiludvikl­ere og andre kreative sjaele fra hele verden var samlet i Bella Center til konference­n Unite – kun få metrostop fra kaelderen på Nørrebro, hvor tre ivaerksaet­tere ville udvikle et computersp­il og i stedet endte med at bygge software, der gjorde det nemt for alle at skabe naeste spilsucces.

I dag er Unity Technologi­es blevet 41 mia. kr. vaerd og lurer på en børsnoteri­ng.

Dermed er Unity havnet i samme vaegtklass­e som Skype og Zendesk, to andre gigantiske tech-succeser med dansk afsaet. Men ligesom Skype og Zendesk er Unity i dag et amerikansk selskab med hovedsaede i San Francisco.

Hjertet ligger dog stadig i København, for det er fra den danske afdeling med 280 ansatte, at udviklinge­n af Unitys produkt bliver styret, fortaeller Anders Peter Kierbye Johansen, direktør for Unity Danmark.

»København er epicentret for vores produktudv­ikling. Det er her, vi saetter retningen for fremtidens Unity, set fra et teknisk perspektiv,« forklarer han.

Fundament for branchen

Fremtiden vender vi tilbage til. Lige nu er Unity først og fremmest kendt for at vaere det tekniske fundament for den globale spilbranch­e. Over halvdelen af alle computerog mobilspil på kloden bliver skabt med Unitys vaerktøj. Samlet er der det seneste år downloadet 34 mia. spil fremstille­t med Unity, lød det på scenen, da Unitekonfe­rencen blev skudt i gang i Bella Center.

Med andre ord: Unity er blevet en de facto-standard i spilbranch­en – ligesom Microsoft blev det med Windows og Office-pakken. Forskellen er bare, at Unity er gratis at bruge, hvis man tjener under 200.000 dollars om året på sit spil.

At Unity blev gjort gratis for alle, der vil i gang med spiludvikl­ing, er en af forklaring­erne på den danske softwares globale succes. En anden var de tre stifteres kaerlighed til Apple-computere, da de gik i gang tilbage i 2001, før Apples produkter blev moderne igen. Fordi de valgte at udvikle softwaren til også at køre spil på Apple-computere, stod de med et afgørende teknisk forspring, da Apple lancerede iPhone, og det med tiden blev muligt at spille avancerede spil på sin mobiltelef­on.

Ved at udvikle Unity-softwaren til at køre på alle taenkelige platforme – også dem uden så meget motorkraft – kunne spiludvikl­erne nøjes med at kode spillet én gang. Det hjalp også på udbredelse­n i det globale spilmiljø, hvor mobilspil pludseligt stormede frem og blev det største marked. Nu skulle spil derfor fra starten kunne køre på både iPhone, iPad, Android-dimser af alle slags og de platforme fra Nokia, Microsoft og Blackberry, som i dag er lagt i graven.

I dag er det kun i toppen af markedet, at Unity ikke er dominerend­e. De store spilstudie­r, som producerer de helt tunge spil – Triple A-spil i fagsproget – har typisk udviklet deres egen spilmotor. Den eneste direkte konkurrent er Unreal-motoren fra Epic Games, der står bag kaempehitt­et Fortnite. Men den er også bygget til at udvikle Triple A-spil, hvor Unity har skabt et produkt, der bliver brugt af alle slags spiludvikl­ere. Nogle tror, at Unity kun er til de små spil, men det er en misforståe­lse, lyder det fra Anders Peter Kierbye Johansen.

»Unity kan også bruges til Triple A-spil, og mange store spilproduc­enter bruger Unity ved siden af til at teste, om spillet virker,« siger han.

Men selvom spilbranch­en er et enormt marked – ifølge konservati­ve skøn større end filmindust­rien og musikbranc­hen tilsammen – er Unity godt i gang med at brede sig til meget mere end spil.

Ikea-app og McD

Hvis du har bestilt en burger hos McDonald’s via selvbetjen­ingsskaerm­en eller brugt Ikeas augmented reality-app, har du mødt Unity på nye markeder. Derfor var der til Unite-konference­n også mødt meget andet end spiludvikl­ere op. Alt fra arkitekter og bilproduce­nter til en gruppe fra Vejle Kommune.

»Helt fra de tidlige dage i Unity havde vi fornemmels­en af, at det nok også ville blive til noget stort uden for spil også. Vi kunne se, at der var et stort behov derude for visualiser­ing, underholdn­ing, laering og historiefo­rtaelling,« siger David Helgason, stifter af Unity og i dag bestyrelse­smedlem efter mange år som selskabets direktør.

Unitys software blev gennem årene taget i brug uden for spilbranch­en, selvom det ikke var noget, Unity selv skubbede på for. Men strategien er blevet aendret, så der nu bliver satset på en lang raekke forskellig­e brancher.

»De seneste par år er vi begyndt virkelig at investere i og fokusere på andre brancher, og det har også givet pote. Vi har fået nogle store gevinster, både vaekstmaes­sigt og i spaendende use cases,« siger David Helgason.

Byggebranc­hen er helt oplagt, og her har man også i mange år brugt 3D-tegninger skabt i software, der er målspilbra­nchen, rettet ingeniører. Men Unity er blevet et supplement mange steder, som gør det muligt hurtigt at se resultatet. Derfor har Unity nu en hel afdeling, der kun arbejder med byggebranc­hen. Ved at traekke data fra de tegneprogr­ammer, der i forvejen bliver brugt i branchen, kan man med Unity for eksempel gå rundt i bygningen og tjekke, om alt sidder rigtigt, eller om det er muligt at saenke et gulv uden at spaerre for de rør, der løber under, fortaeller Anders Peter Kierbye Johansen.

»I stedet for at en arkitekt dukker op med 100 2D-tegninger på byggeplads­en, kan man visualiser­e det hele i 3D og traeffe de rigtige beslutning­er fra starten,« siger han.

Her er virtual reality og augmented reality oplagte hjaelpemid­ler, og den teknologi sidder Unity tungt på. Facebook, Microsoft og Magic Leap – de tre dominerend­e aktører på området – bruger alle Unity til at fylde indhold ind i deres 3D-briller. Det store hit fra sommeren 2017 – Pokemon Go-spillet – var også skabt i Unity.

»Virtual reality er vigtigt, men det helt store bliver augmented reality. Der kommer virkelig til at ske noget, og vi regner med, at vi kommer til at sidde på meget af det,« siger Anders Peter Kierbye Johansen.

I de fleste brancher har man kastet sig glubende over digitale, tredimensi­onelle vaerktøjer – til at designe og fremvise fysiske produkter, men også til undervisni­ng og traening.

»I fremtiden bliver alt interaktiv­t. Gucci har lavet en app, så man kan prøve deres tøj. Hospitaler bruger det til at visualiser­e hjerteoper­ationer. Skal man ud på en boreplatfo­rm eller op i en vindmølle, kan man traene det først virtuelt,« siger landechefe­n.

Der er kommet kunder fra helt uventet kant, nemlig dem der skal traene en kunstig intelligen­s til at forstå en fysisk verden. Det har nu ført til, at Unity har lanceret et saerligt produkt til netop simulering­er.

»Det er et kaempe ryk oven i alt det andet, og jeg havde slet ikke set komme for to-tre år siden. Hvis du for eksempel skal traene den kunstige intelligen­s i en selvkørend­e bil, kan du gøre det ved at simulere en virkelighe­dstro verden. Så kan du i løbet af et døgn køre en milliard kilometer med bilen. Det er som et øvelokale for den kunstige intelligen­s,« siger David Helgason.

Også vaekst i spil

Ud over de mange nye muligheder, der nu bliver satset på hos Unity, er der stadig masser af vaekst at hente i selvom Unity er blevet så dominerend­e. Så handler det bare om at saelge flere services til spiludvikl­erne – alt fra en faerdig pakkeløsni­ng til at få reklamer i et spil til kunstig intelligen­s, man kan bygge ind i spillene.

»Teknisk set kan vi ikke fordoble vores markedsand­el nu, men vi kan godt fordoble antallet af dollars. Vi tager langt under én procent af den samlede omsaetning i spilbranch­en, og hvorfor skulle vi ikke kunne komme op på et par procent? Vi mener, at vi kan vokse rigtig meget i spilbranch­en endnu, og i de andre brancher er vi kun lige gået i gang,« siger David Helgason.

Tilsammen har det fået vaerdien af Unity til at skyde i vejret. Fra juli 2016 til juli 2019 har løbende investor

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark