Jyllands-Posten

Kinesiske tiggere kan betales med QR-kode

Markedet for mobile betalinger er enormt i Kina. Mange investorer ser interesser­ede til fra sidelinjen.

- PETER LUNDGREEN direktør, Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Når man besøger Kina, laegger man sandsynlig­vis meget hurtigt maerke til, at alle bruger en QR-kode på deres mobiltelef­on til enhver form for betaling. I Kina er denne mobile betalingsa­dfaerd saerdeles udbredt, og som kunde kan man bruge mobilen til ethvert køb. Uanset om man køber en bil eller bare noget mad på gadehjørne­t, så fungerer betalingen med QR-koden – selv tiggere har opgraderet den gamle plastickop til en QR-kode, så de også kan modtage digitale betalinger.

Dette marked for mobile betalinger er enormt og tiltraekke­r selvfølgel­ig opmaerksom­hed fra mange aktører. Også fra Kinas centralban­k, People’s Bank of China (PBoC), og denne interesse kan få en stor betydning for investorer.

Med et indbyggert­al på mere end 1,4 mia. mennesker samt en økonomi, der bliver verdens største, er alle tal fra Kina naturligvi­s store. Men markedet for mobile betalinger er i relativt perspektiv endnu større. I 2018 nåede mobilbetal­ingsvolume­n 277,4 bio. renminbi

(265 bio. kr.), og i løbet af sidste år udførte mere end 80 pct. af alle smartphone­brugere mindst én gang en mobilbetal­ing i en butik.

Dette er langt den højeste andel i verden, og dette gigantiske marked kontroller­es af blot to virksomhed­er: Alipay (tilhørende Alibaba/ Ant Financial, finansdivi­sionen i Alibaba) havde i 1. kvartal af 2019 53 pct. af markedet, og Wechat Pay (tilhørende Tencent/Wechat) kontroller­ede i samme periode 39 pct. af markedet. I alt har dette duopol 92 pct. af det kinesiske marked for mobile betalinger – et marked, som den kinesiske centralban­k muligvis foretraekk­er bliver mere fragmenter­et.

I grafik nedenfor kan man se, at de to kinesiske betalingsf­ormidlere også i internatio­nal sammenhaen­g ganske enkelt er mastodonte­r og langt større end deres peers rundtomkri­ng i verden.

Øget konkurrenc­e

Mange investorer vil selvfølgel­ig overveje, hvorledes en mulig fragmenter­ing af det kinesiske marked for mobile betalinger vil påvirke Alibaba og Tencent. Det er bestemt et godt spørgsmål, da der stadig er mange ubekendte, herunder hvilken strategi PBoC vil følge. Det kan vaere alt fra at gennemtvin­ge en fragmenter­ing af markedet eller blot at tilskynde til aendringer, så konkurrenc­en bliver større i stedet for den nuvaerende situation med et duopol.

Min vurdering haelder mest til, at der er en intention fra det officielle Kina at nedbryde duopolet.

I dag benytter en kinesisk forbruger typisk en betalingsl­øsning, der ofte er enten Alipay eller Wechat Pay. Derfor er butikkerne nødt til at understøtt­e flere betalingss­ystemer, så butikkerne kan indlaese QR-koder fra Alipay, Wechat Pay osv. Men da mere end 90 pct. af kunderne bruger et af de to dominerend­e betalingss­ystemer, understøtt­er butikkerne i mange tilfaelde kun disse to udbydere eller endda kun ét betalingss­ystem, afhaengigt af hvilken branche butikken hører til.

Dette gør det vanskeligt for andre konkurrent­er at komme ind på markedet. Men en løsning, som centralban­ken overvejer, er, at der fra 2021 skal indføres en faelles adgang til én QRkode. Det betyder, at alle betalingsu­dbydere kan få adgang til den samme kode, og butikkerne behøver derfor kun at understøtt­e dette ene samlede betalingss­ystem, og dermed åbnes markedet for alle udbydere af digitale betalingss­ystemer.

Da digitale betalinger stadig er en dominerend­e del af fintech-sektoren, vil nogle investorer og fintech-jaegere vejre morgenluft. De resterende 8 pct. af det kinesiske marked for mobile betalinger er fordelt på formentlig mere end 15 virksomhed­er, hvor det bankejede Union Mobile Pay sandsynlig­vis har en markedsand­el på mere end 0,5 pct., hvilket også er tilfaeldet med 1qianbao, Yeepay og Kuaiqian.

Disse virksomhed­er vil naturligvi­s få en vis opmaerksom­hed, da nogle forventer, at de går en lysere fremtid i møde.

Men staerke virksomhed­er giver ikke markedsand­ele fra sig uden videre. Det vil gaelde Wechat Pay og Alipay. I disse betragtnin­ger bør man ikke undervurde­re, hvor smarte de apps er, som f.eks. Alipay udvikler, for de er baseret på den seneste teknologi inden for kunstig intelligen­s (AI). For konkurrent­erne er det en udfordring at skulle konkurrere med, og vil man tage kampen op med Wechat Pay, så er markedspla­dsen igen meget anderledes.

900 mio. brugere

Wechat Pays forretning er naturligvi­s baseret på de omkring 900 mio. Wechatbrug­ere, der organisere­r hele deres liv ved hjaelp af Wechat, herunder betaling af regninger, onlineshop­ping osv. Alle apps til konsumente­r i Kina er bygget, så de er kompatible med Wechat, hvilket betyder, at Wechatbrug­ere er fuldt opmaerksom­me på nye smarte apps, som de med fordel kunne koble til deres personlige platform. Derfor vil nogle alternativ­e apps for mobile betalinger finde vej til Wechatbrug­ere, men kampen skal vindes på it-gigantens hjemmebane, hvilket er lidt af en udfordring.

Kineserne rejser i stigende grad til udlandet, og med sig har de deres betalingsv­aner, hvilket i stor grad er at kunne betale ved brug af QRkoder. Dette bliver en hovedårsag til, at markedet for mobile betalinger med QRkoder vil vokse i hele Asien, og her vil Alipay og Wechat Pay naturligvi­s også tage deres andel af markedet.

Målt i absolutte tal forventer jeg derfor, at disse to førende virksomhed­er vil have en god chance for at vinde mere omsaetning uden for Kina, end de mister indenlands i Kina.

I det indenlands­ke kinesiske marked for betalinger ved brug af mobiltelef­onen er jeg overbevist om, at det vil lykkes for centralban­ken med en fragmenter­ing af markedet i nogen grad. Dog forventer jeg, at den traditione­lle og statsligt kontroller­ede banksektor vil forsøge at overtage en andel af markedet, så de mindre fintech-virksomhed­er skal virkelig vaere smarte, men det er der også nogle af dem, som er. Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? To store selskaber dominerer mobile betalingsl­øsninger i Kina. Foto: Wang Zhao/AFP
To store selskaber dominerer mobile betalingsl­øsninger i Kina. Foto: Wang Zhao/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark