Jyllands-Posten

To bryllupper og en vaeltet Berlinmur

EU’s østudvidel­se har vaeret en stor økonomisk succes og maerkes herhjemme. De tidligere socialisti­ske landes betydning for dansk udenrigsha­ndel er steget markant.

- KOMMENTAR HELGE J. PEDERSEN cheføkonom i Nordea finans@finans.dk

Det var september 1989, og vi var på vej hjem med toget fra min svogers bryllup i Tjekkoslov­akiet.

Som saedvanlig tog vi et stop i Østberlin, men denne gang var der en anderledes spaending over besøget i den delte by. Hele Østeuropa var begyndt at koge efter praesident Mikhail Gorbatjovs store reformer af Sovjetunio­nen, og tidligere på sommeren havde Ungarn åbnet graensen til Østrig for østtyskere, som var på ferie i landet, mens tusindvis havde søgt politisk asyl på den vesttyske ambassade i Prag.

Da vi ankom til Berlin, var der dog absolut intet, der tydede på, at det socialisti­ske mønstersam­fund stod over for sin snarlige afslutning. Mandagsdem­onstration­erne i Leipzig var kun lige begyndt og havde endnu ikke spredt sig til hovedstade­n, så det var faktisk mest de store forberedel­ser til fejringen af 40-års dagen for DDR’s grundlaegg­else, der sprang i øjnene. Jeg lagde isaer maerke til, at byen var fyldt med boder, der falbød bananer og andre friske eksotiske frugter. Det var bestemt ikke noget hverdagssy­n i datidens Østeuropa.

Men festen endte som bekendt med dødskysset til Østtysklan­ds leder, Erich Honecker, og resten er historie. Muren faldt den 9. november, og i løbet af få måneder var samtlige socialisti­ske regimer i Central- og Østeuropa fortid. Senere fulgte de baltiske landes selvstaend­ighedsproc­es og Sovjetunio­nens ultimative fald i 1991. Det var en dramatisk udvikling, som ingen havde forudset.

»Czechoslov­akia want’s trade, not aid,« slog den nye økonomimin­ister Vladimir Dlouhy fast på den første konference om Central- og Østeuropa, som jeg deltog på i Wien i 1990. Men det viste sig hurtigt, at konkurrenc­eevnen var svag. Privatiser­ingen af de statsejede virksomhed­er endte ofte med konkurs eller voldsomme nedskaerin­ger, så arbejdsløs­heden steg dramatisk. Enkelte lande blev også ramt af hyperinfla­tion, fordi prismekani­smen var sat helt ud af spillet i årene med statslig styring af al økonomisk aktivitet.

Den politiske omstilling var mindst lige så brutal, både på det personlige og nationale plan. Som led i den revanchism­e, der altid følger revolution­er, risikerede tidligere medlemmer af kommunistp­artierne at blive udsat for retsforføl­gelse eller berufsverb­ot. De demokratis­ke institutio­ner skulle opbygges fra grunden, og lande måtte gennem problemati­ske genforenin­ger som Østog Vesttyskla­nd eller smertelige skilsmisse­r, hvoraf nogle endte fredeligt som i Tjekkoslov­akiet, mens andre førte til dramatiske borgerkrig­e.

Efter de mange år bag jerntaeppe­t blev en hurtig integratio­n i vestlige samarbejds­organer som EU og Nato en politisk hovedprior­itet for de nye markedsøko­nomier.

Allerede i 2004 var ønsket gået i opfyldelse for hovedparte­n af landene.

Senere har Slovenien, Slovakiet samt Estland, Letland og Litauen også tilsluttet sig den faelleseur­opaeiske valuta, euroen.

At østudvidel­sen faktisk er lykkedes og har vaeret en stor økonomisk succes, maerkes også herhjemme. Således er de tidligere socialisti­ske landes betydning for Danmarks udenrigsha­ndel steget markant siden begyndelse­n af 1990’erne, og danske virksomhed­er har i stor udstraekni­ng etableret sig med produktion på de nye markeder.

Tilsvarend­e har det danske arbejdsmar­ked over de seneste år nydt godt af den lette adgang til arbejdskra­ft taet på landets graenser.

Det har medvirket til at holde opsvinget kørende uden betydelige flaskehals­problemer og overophedn­ing, som det var tilfaeldet i midten af 00’erne.

Det er dog isaer, når vi betragter udviklinge­n i de nye markedsøko­nomier, at de store langsigted­e fordele ved regimeskif­tet står klarest. Således er arbejdsløs­heden i regionen i dag rekordlav, og levestanda­rden, målt ved bruttonati­onalproduk­t pr. indbygger, er steget enormt.

Isaer de baltiske lande har foretaget et tigersprin­g og har nu en gennemsnit­lig levestanda­rd på højde med Portugals, mens Tjekkiet, som havde et noget bedre udgangspun­kt, i dag kan måle sig med Spanien.

Isaer de baltiske lande har foretaget et tigersprin­g og har nu en gennemsnit­lig levestanda­rd på højde med Portugals, mens Tjekkiet, som havde et noget bedre udgangspun­kt, i dag kan måle sig med Spanien. HELGE J. PEDERSEN, CHEFØKONOM, NORDEA

Da vi for et par uger siden igen var til bryllup i fruens gamle hjemland, var kontrasten til ’89 da også på alle måder slående. Både ceremoni og fest blev holdt i en cool, ombygget fabrikshal lidt uden for Prag, hvor der tidligere blev produceret skruer og andre metalgenst­ande. Butikkerne i centrum søger desperat efter personale til at betjene de horder af turister, som gør en tur over Karlsbroen til lidt af en klaustrofo­bisk oplevelse, og cafépriser­ne er tilpasset bayersk niveau. Sådan var det ikke i 80’erne.

Skulle nogen i øvrigt vaere på vej til at holde efterårsfe­rie i ”den gyldne stad”, kan jeg staerkt anbefale, at man laegger vejen forbi lystslotte­t Belvedere, hvor der vises en fantastisk informativ fotoudstil­ling om begivenhed­erne for 30 år siden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark