Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet classic giver erhvervsli­vet panderynke­r

Regeringen­s finanslov ligner en dyr omgang for dansk erhvervsli­v.

- MADS CHRISTIAN ESBENSEN MADS CHRISTIAN ESBENSEN

Mette Frederikse­n leverede tirsdag sin første åbningstal­e som statsminis­ter, og det var en tale, der tegnede et noget dystert billede af Danmark og den tillidskri­se, der tilsynelad­ende eksisterer mellem bl.a. embedsappa­ratet og befolkning­en.

Onsdag fremlagde regeringen sit første finanslovs­udspil, og hvis vi skal fortsaette i den samme sprogbrug, så er det nu horisonten, der ser dyster ud for erhvervsli­vet.

Regeringen vil primaert give den offentlige velfaerd et ordentligt løft. Man vil bruge omkring 5,4 mia. kr. ekstra i 2020. Der skal bl.a. ansaettes 1.000 nye sygeplejer­sker over de naeste år, og til det formål har man afsat 300 mio. kr. naeste år og 600 mio. kr. i 2021.

Flere betjente

Der afsaettes også 1,2 mia. kr. årligt til at uddanne 150 politibetj­ente samt betale forventet overarbejd­e blandt de nuvaerende politibetj­ente. Klimaet får også gaver, og der laegges op til 1 mia. kr. til forskning i grønne løsninger.

De store erhvervsor­ganisation­er har hurtigt fundet huller i osten.

Man bider saerligt maerke i forslaget om at rulle den lempelse i arveskatte­n tilbage, som den tidligere regering gav til landets familieeje­de virksomhed­er. Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, peger på, at det vil gøre det langt dyrere for ejerledere at give stafetten videre til naeste generation.

DI er også utilfreds med, at virksomhed­erne har udsigt til at få faerre penge refunderet for sygefravae­r. Her vil regeringen kradse 500 mio. kr. ind.

Direktøren i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er endnu mere direkte i sin kritik:

»Det bringer ikke Danmark fremad, når skatter og afgifter øges.«

Tilsvarend­e finder direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, at regeringen nu gør det dyrere at drive virksomhed herhjemme.

Det eneste lyspunkt for erhvervsli­vet synes at vaere den grønne forsknings­milliard.

Set fra erhvervsli­vets stol er der reelt intet at smile af. Der er ingen skatte- eller afgiftslet­telser. Tvaertimod. Der er grundlaegg­ende tale om en klassisk, socialdemo­kratisk finanslov med den offentlige sektor i højsaedet. Det eneste positive er den ekstra milliard til grøn forskning, hvilket giver udspillet et klart grønt skaer.

Man må formode, at regeringen handler det meste af med støttepart­ierne i rød blok. Men hvis dansk erhvervsli­v skal undgå, at Enhedslist­en og SF gør det til en endnu dyrere omgang, skal man håbe på, at blå blok spiller sig selv ind på banen. Det bliver ikke nemt. Umiddelbar­t ligner det nemlig en finanslov, som kan stemmes igennem i rød blok uden de helt store aendringer.

Der er grundlaegg­ende tale om en klassisk, socialdemo­kratisk finanslov med den offentlige sektor i højsaedet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark