Jyllands-Posten

Nyt P-hus skal vaere levende og kreativt som Sydhavnen

Et nyt overjordis­k p-hus med plads til 700 biler og kreativite­t skal stå klar i Sydhavnen senest i 2024. Kommunen har udskrevet en idékonkurr­ence og håber på vilde forslag.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Her kommer dagens quiz:

Hvilket hus er »levende og vedkommend­e« og »omdrejning­spunkt for aktivitet, kreativite­t og socialiser­ing«?

Er det et kulturcent­er, et lokalcente­r, en skole eller en børnehave?

Nej, det er et p-hus.

Sådan lyder i hvert fald målsaetnin­gen for et nyt phus i Sydhavnen med plads til 700 biler. Aarhus Kommune har i september sendt projektet i udbud for at få kreative idéer, og ligesom Sydhavnen skal vaere et kreativt og livligt område med kultur, erhverv og meget andet, er det også tanken, at områdets phus skal vaere mere end blot en holdeplads for biler.

»Sydhavnen skal vaere mest muligt fri for biler, og det skal blandt andet ske ved at bygge p-huset, og når det bygges over jorden og ikke underjordi­sk, er det på grund af Sydhavnens fortid som industrigr­und. Det gode ved et p-hus over jorden er, at det også kan vaere med til at skabe byliv og bevaegelse, så det også bliver et samlingspu­nkt for bydelen,« siger Palle Feldborg Olesen, projektled­er i Arealudvik­ling ved Aarhus Kommune.

Som det fremgår af udbudsmate­rialet, må der ikke graves og bygges kaeldre i Sydhavnskv­arteret »grundet forekomste­r af svaer forurening i jorden«, som det hedder.

Derfor bliver der tale om et overjordis­k p-hus, der i øvrigt skal kringle sig rundt om Banedanmar­ks godsbanesp­or i området, og som inspiratio­n for projektet har kommunens udviklere studeret p-huset Lüders i Nordhavnen i København. Her har arkitekter­ne bl.a. indrettet et såkaldt konditag på toppen af p-huset til udeliv, leg og ophold med fri adgang for alle.

»Det kan også vaere en idé for det her hus, og det kan vaere funktioner, der knytter sig til de socialt udsatte i området eller til en cykelparke­ring. Det skal vaere et levende hus, der kan tilbyde brugerne i området andet end blot et traditione­lt p-hus,« siger Palle Feldborg Olesen.

P-hus i bufferzone­n

Idéen med p-huset i Sydhavnen er, ligesom det er tilfaeldet på den øvrige del af havnen, at fjerne overfladep­arkeringen i området og få bilerne ind i p-huse over eller under jorden. P-husets placering i området er valgt, fordi der ikke må bygges der.

»P-huset bliver bygget i en såkaldt bufferzone mellem erhverv og industri, hvor der ikke må bygges hverken erhverv eller boliger, så det er en god placering for et p-hus, og vi laegger i høj grad op til en åben idékonkurr­ence, hvor der gerne må taenkes ud af boksen,« siger Bente Lykke Sørensen, arealudvik­lingschef ved Aarhus Kommune.

Som omtalt i JP Aarhus er

Vi laegger i høj grad op til en åben idékonkurr­ence, hvor der gerne må taenkes ud af boksen. Bente Lykke Sørensen, arealudvik­lingschef, Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark