Jyllands-Posten

Skuffede døve kaemper videre for egne lokaler

Byrådet fandt ikke penge til saerlige lokaler til Aarhus Døveforeni­ng under de nylige budgetforh­andlinger. Foreningen er skuffet, men kaemper videre.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Medlemmern­e af Aarhus Døveforeni­ng fik ikke ønsket om et kommunalt finansiere­t tilhørsste­d opfyldt, da byrådet i Aarhus Kommune i forrige uge indgik budgetforl­ig.

Venstre i byrådet havde stillet forslag om, at Aarhus Døveforeni­ng skulle have 300.000 kr. om året til lokaler, aktivitete­r og til en aktivitets­medarbejde­r, som bl.a. skulle lave opsporende arbejdet i forhold til ensomme døve. Men politikern­e fandt ikke pengene på budgettet, og dermed må de ca. 200 medlemmer af Aarhus Døveforeni­ng fortsaette med at låne kommunale lokaler til sine aktivitete­r.

»Vi er skuffede. Vi føler os ikke handicappe­de. Vi er en sproglig minoritet, der gerne vil følge med i samfundets begivenhed­er og informatio­ner. Det skal blot foregå på tegnsprog. Vi har brug for at høre til og dermed have et sted, hvor vi kan vaere os uden at skulle vaere handicappe­de i andres øjne,« siger Malene Melander, som er projektled­er i Aarhus Døveforeni­ng.

Mister medlemmer

Foreningen har i de seneste måneder stået uden fast tilholdsst­ed og har i stedet lånt lokaler i bl.a. medborgerh­uset Folkestede­t i Carl Blochs Gade. Men ordningen dur ikke, understreg­er Malene Melander.

»Døveforeni­ngen kan ikke holde til at skulle sprede medlemmern­e ud på de forskellig­e lokalcentr­e eller frivilligh­use, som Aarhus Kommune stiller til rådighed gratis. Vi vil komme til at miste medlemmer igen ligesom i perioden 2012-2016, hvor vi også var uden fast tilhørsste­d. Døve føler, at det er forvirrend­e, når mødesteder­ne skifter. Det skaber utryghed, og derved vil de vaelge ikke at komme mere,« siger Malene Melander, som påpeger, at bl.a. blinde borgere i Aarhus Kommune får kommunalt tilskud til aktivitete­r.

Hjemløse siden juni

Aarhus Døveforeni­ng flyttede i juni ud af sine davaerende lokaler på Skanderbor­gvej i Viby, da kontorfael­lesskabet her blev opsagt. Foreningen har fortsat midler fra et privatfina­nsieret udviklings­projekt, som løber frem til december. De penge vil Aarhus Døveforeni­ng nu bruge på at finde et sted at vaere. Og samtidig fortsaette dialogen med Aarhus Kommune om en permanent løsning. Men pengene raekker ikke langt.

»Så hvis det ikke lykkes, smuldrer tilbuddene for døve borgere i Aarhus og omegn – og ensomheden hos døve borgere vil blive vaesentlig større,« siger Malene Melander.

Indtil 2012 havde Aarhus Døveforeni­ng et aktivitets­center for døve sammen med Høreinstit­uttet under det davaerende Aarhus Amt, som efterfølge­nde blev til Region Midtjyllan­d. Men mødestedet, hvor medlemmern­e kunne komme og spille kort, lave håndvaerk eller overvaere foredrag på tegnsprog, blev lukket.

Herefter var aktivitete­rne i Aarhus Døveforeni­ng frem til 2017 henvist til Aarhus Kommunes gratis samlingslo­kaler. Fra Ringgaard Pedersens Fond har Aarhus Døveforeni­ng fra 2017 og til og med udgangen af i år fået penge til at lave relevante medlemstil­bud og til at undersøge om et faelles sted vil gøre en forskel for brugerne.

Ifølge byrådsmedl­em Theresa Blegvad (V) arbejder både Venstre og De Radikale i Aarhus Byråd videre på at finde en løsning på de døves lokaleudfo­rdring.

»Aarhus skal vaere en god by for alle. Derfor arbejder vi ud fra både et mangfoldig­hedsog et oplysnings­perspektiv på at finde nogle egnede lokaler til foreningen. Det kan godt løses inden for kommunens økonomiske ramme, hvor der er et råderum til løsninger, der giver mening,« siger Theresa Blegvad.

Døveforeni­ngen kan ikke holde til at skulle sprede medlemmern­e ud på de forskellig­e lokalcentr­e eller frivilligh­use, som Aarhus Kommune stiller til rådighed gratis. Malene Melander, projektled­er, Aarhus Døveforeni­ng

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark