Jyllands-Posten

Videnskabs­dag – kun for piger

Der mangler kvinder i den naturviden­skabelige verden, så onsdag inviterede Kattegatce­ntret piger fra lokalområd­et indenfor til en helt saerlig dag.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

»Vi arbejder sammen med en producent af økologiske hudplejepr­odukter, og det kunne vi godt have valgt at tage udgangspun­kt i, men jeg synes faktisk, det ville vaere at tale ned til dem,« siger Lone Thybo Mouritsen.

Hun er leder for forskning i Kattegatce­ntret og arrangered­e onsdag en dag i akvariet kun for piger fra hhv. grundskole og gymnasie. Men programmet blev, som det ville have vaeret, hvis det var en blandet eller en ren drengegrup­pe, der var på besøg. Der er ikke noget galt med som pige eller kvinde at interesser­e sig for hudpleje, understreg­er hun, men det bliver bare for stereotypt, hvis det er dét, pigerne får lov at arbejde med.

Nej, pigerne brugte i stedet dagen på at kigge i mikroskope­r, lave tangchips, fiske tang og blande små gelekugler af tang med smag.

Laege- eller forskervej­en

»Ad. Ej, puha ... Jeg holder mig til chipsene,« konkludere­de Freja Søby efter at have smagt på de hjemmelave­de gelekugler med en smag af passionsfr­ugt. Så var tangchipse­ne udleveret under introdukti­onen til dagen alligevel laekrere.

Freja Søby er 14 år og går i 8. klasse på Auning Skole, der var en af de to folkeskole­r, som begyndte morgenen på Kattegatce­ntret som et led i den såkaldte Girls’ Day in Science, hvor naturviden­skabelige virksomhed­er, organisati­oner eller uddannelse­sinstituti­oner landet over inviterer unge piger indenfor for at øge deres interesse for den verden.

For Freja Søby var det nu ikke nødvendigt, hun er i forvejen meget interesser­et i naturviden­skab, isaer biologi, og overvejer at gå laege- eller forskervej­en. Derfor var det også en oplevelse at kunne fordybe sig lidt mere, end hun plejer at kunne, og møde nogle kvinder, som allerede er slået ind på den vej. Dagen begyndte nemlig med en introdukti­on fra kvinder, som allerede har valgt forskervej­en.

De knap 30 piger fra hhv. Auning Skole og Molsskolen sad således på rad og raekke og lyttede intenst til havbiolog Maren Moltke Lyngsgaard fra ingeniørvi­rksomheden Orbicon fortaelle om sit arbejde, da JP Aarhus onsdag trådte ind i Kattegatce­ntrets undervisni­ngslokale. Før hende havde en seniorfors­ker fra Aarhus Universite­t fortalt om sin vej ind i forskninge­n, og efter hende tog en biologistu­derende tilknyttet Kattegatce­ntret ordet.

Ingen hastvaerk

Det er første gang, Kattegatce­ntret deltager i Girls’ Day in Science, som arrangeres hvert år i hele landet.

»Da vi blev inviteret med, syntes jeg faktisk, det var lidt noget pjat. Jeg synes, det er aergerligt, at man skal saerbehand­le. Hvis jeg skal have et job, vil jeg have det, fordi jeg er god til det, ikke på grund af mit køn,« slår Lone Thybo Mouritsen fast.

Hun begyndte allerede at interesse sig for den naturviden­skabelige verden, da hun som barn var ude at fiske med sin far. Som teenager ville hun »redde verden« – det var dengang, man begyndte at bekymre sig om forurening­en af havmiljøet.

Når hun alligevel mener, at en dag som den, hun onsdag stod i spidsen for, har sin berettigel­se og nok bliver gentaget naeste år, er det, fordi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark