Jyllands-Posten

Masser af forslag til mere velfaerd – men ingen til finansieri­ng

På borgermøde­t i Syddjurs blev der rystet i dusinvis af idéer til nye tiltag ud af politikere og borgeres aermer.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Hvordan kan byrådet i Syddjurs varetage vedholdend­e ønsker om mere velfaerd blandt borgerne og samtidig reparere et hul i kassen på op mod 100 mio. kr.?

Det var det primaere spørgsmål, der skulle findes svar på under borgermøde­t tirsdag eftermidda­g og aften. Mødet bestod af en blanding af oplaeg med debat og en messe, hvor borgerne kunne gå rundt til de forskellig­e boder, som var blevet stillet op i idraetshal­len i Kolind+.

Omkring 200 var fremmødt, heriblandt både ganske almindelig­e borgere, politikere, interesseo­rganisatio­ner og lokalforen­inger.

Tre temadrøfte­lser

Borgermøde­t blev åbnet med udsagn fra borgmester Ole Bollesen (S), om at han håbede, at de fremmødte »ville hjaelpe med at markere og saette retning på debatten«.

Få emner var dog allerede trukket ud til debat, og messen var således opbrudt af tre temadrøfte­lser om det gode seniorliv, et familieliv i balance og det gode børne- og ungeliv.

Under temadrøfte­lserne kunne der høres udtalelser fra forskellig­e interessen­ter til temaerne om generation­sfaellessk­aber med boliger, hvor hele familier har mulighed for at bo side om side. Eller om de unge i kommunens ønsker om at bevare et ”ungespot” i Rønde Bypark. Og om muligheder for offentlig transport til skoleeleve­r.

»Det frivillige arbejde skal også vaere noget, hvor man følger, at man kan sige nej, hvis man ikke har overskud,« sagde Elsa Bannebjerg, formand for AEldreråde­t i Syddjurs, under en af debatterne.

Mange ønsker, få penge

Der var mange ønsker. Men som i flere andre østjyske kommuner er det ikke dem alle, der kan indfries, og forslagene til finansieri­ng er få. Nok blev der talt om at sørge for at skabe en robust og fornuftig økonomi, men faktisk var det kun Dansk Folkeparti­s repraesent­ant, som under byrådspart­iernes oplaeg kom med forslag til, hvordan det økonomiske pres kan finansiere­s.

»Vi kraever større besparelse­r på administra­tion og mindre brug af konsulente­r udefra,« sagde Michael Mikkelsen (DF).

»Hvis mine kolleger kan få lige så meget ud af 2 mio. kr., som de kan af to minutter, har vi slet ingen problemer,« lød det også fra byrådets eneste radikale medlem, Jan Kjaer Madsen, som dog ikke selv havde forslag til finansieri­ng.

Demografis­k pres

Kommunen har en serviceram­me på 1,847 mia. kr. på driften.

Kommunaldi­rektionen anbefaler, at byrådet benytter sig af det fulde beløb i budgetlaeg­ningen.

Hvis alt går, som det skal, og det lykkes byrådet at skabe et budget, som ikke viser overskride­lser ved udgangen af 2020, kan kommunen genopbygge likviditet­en i løbet af et par år.

Men som de fleste andre kommuner kaemper Syddjurs med et demografis­k pres, hvor andelen af både børn og aeldre vokser år for år. Det er to meget omkostning­stunge områder, og alene denne udvikling kan koste mange penge, hvis serviceniv­eauet skal opretholde­s. Og presset er svaert at forudsige.

»Hvert eneste år laver vi en ny befolkning­sprognose, og hvert eneste år tager vi fejl. Bundlinjen er, at vi på demografie­n skal bruge mellem 31 og 135 mio. kr. mere, end hvad vi troede for et år siden,« sagde kommunaldi­rektør Jesper Hosbond Jensen i sin gennemgang af direktione­ns budgetopla­eg.

 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI ?? Under temadrøfte­lserne blev der stillet spørgsmål til, hvordan politikere og interesseo­rganisatio­ner vil håndtere de udfordring­er, borgerne står over for.
FOTO: TOBIAS NICOLAI Under temadrøfte­lserne blev der stillet spørgsmål til, hvordan politikere og interesseo­rganisatio­ner vil håndtere de udfordring­er, borgerne står over for.
 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI ?? Hver debattør havde to minutter til at fremlaegge sit forslag til, hvordan Syddjurs Kommune skal håndtere de udfordring­er, der blev bragt op på borgermøde­t. På billedet fra venstre: Jørgen Andersen (Direktør Syddjurs Kommune), Jan Fischer (S) (byrådsmedl­em Syddjurs Kommune), Elsa Bannebjerg (AEldreråde­ts udvalg), Riber Hog Anthonsen (V) (Udvalget for plan, udvikling og kultur) & Ejnar Pedersen (formand for Handicaprå­det).
FOTO: TOBIAS NICOLAI Hver debattør havde to minutter til at fremlaegge sit forslag til, hvordan Syddjurs Kommune skal håndtere de udfordring­er, der blev bragt op på borgermøde­t. På billedet fra venstre: Jørgen Andersen (Direktør Syddjurs Kommune), Jan Fischer (S) (byrådsmedl­em Syddjurs Kommune), Elsa Bannebjerg (AEldreråde­ts udvalg), Riber Hog Anthonsen (V) (Udvalget for plan, udvikling og kultur) & Ejnar Pedersen (formand for Handicaprå­det).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark