Jyllands-Posten

Grønne ambitioner kraever grønne millioner

Grøn omstilling er ikke et alternativ til kernevelfa­erd.

-

Anders Winnerskjo­ld (S) byrådsmedl­em, politisk ordfører, formand for Baeredygti­ghedsudval­get

Jacob Bundsgaard (S) borgmester i Aarhus Kommune og formand for KL

Fredag den 20. september klokken tre om natten landede vi i Aarhus Byråd et budgetforl­ig, der giver naering til det, der ligger Socialdemo­kratiet allermest på sinde: kernevelfa­erden. Det er vi tilfredse med, fordi vi ved, at naerhed, omsorg og tid til hinanden – i alt fra folkeskole­n til plejehjemm­et – er noget, der optager rigtig mange aarhusiane­re.

For Socialdemo­kratiet var kernevelfa­erden ikke den eneste prioritet. Vi gik ind til forhandlin­gerne med store, grønne ambitioner. For i bestraebel­serne på at saette et staerkt, solidarisk aftryk på virkelighe­den i Aarhus Kommune må vi ikke glemme, at klimaudfor­dringerne er blandt vores allerstørs­te udfordring­er – større, end vi sommetider synes at kunne begribe.

Budgetafta­ler som den, vi netop har indgået, kan flytte hegnspaele, når det kommer til den grønne omstilling. Ude i kommunerne er der et enormt potentiale for at saette et lokalt aftryk, der kan brede sig som ringe i vandet. Det potentiale er et afgørende element i den gradvise omstilling til baeredygti­ghed, der er nødvendig for, at vi ikke høster mere, end vi sår til generation­erne efter os. Men grønne ambitioner kraever grønne millioner.

Grøn omstilling er dyr, men i Socialdemo­kratiet har vi vaeret klare i maelet: Kernevelfa­erd og klima er de absolutte prioritete­r i vores visioner for Aarhus Kommune de kommende år. Skal vi kunne levere samme niveau af kernevelfa­erd i fremtiden, er det bydende nødvendigt, at vi på tvaers af partierne anerkender grøn omstilling og baeredygti­ghed som en toppriorit­et, når pengene skal fordeles.

I forbindels­e med budgetforh­andlingern­e foreslog vi derfor at etablere en kommunal klimafond. Det er nu blevet vedtaget, og i første omgang vil klimafonde­n indeholde 116 mio. kr.

Dermed intensiver­er vi den grønne omstilling, og med klimafonde­n gøder vi muligheden for at finansiere grønne initiative­r i en endnu større skala end hidtil.

Når vi skal prioritere pengene i det kommunale budget, er grøn omstilling ikke et alternativ til at opretholde vores velfaerdsn­iveau, men en forudsaetn­ing for det – isaer på den lange bane. Hvis klimakrise­n skal afvaerges på verdenspla­n, skal de store byer gå forrest. Aarhus er måske nok verdens mindste storby, men hvis vi kan vise, at de store bysamfund kan levere på baeredygti­g, grøn omstilling, er det ikke utaenkelig­t, at vi igangsaett­er en dominoeffe­kt, der ikke kender hverken kommune- eller landegraen­ser. Det er en klimafond i Aarhus Kommune første skridt mod at realisere.

 ??  ?? Kernevelfa­erd og klima er de absolutte prioritete­r for Socialdemo­kratiets visioner for Aarhus Kommune i de kommende år, skriver Anders Winnerskjo­ld (S) (tv). Naestforma­nd for Socialdemo­kratiet i Aarhus Karte Dyrholm (th). Arkivfoto: Stine Rasmussen
Kernevelfa­erd og klima er de absolutte prioritete­r for Socialdemo­kratiets visioner for Aarhus Kommune i de kommende år, skriver Anders Winnerskjo­ld (S) (tv). Naestforma­nd for Socialdemo­kratiet i Aarhus Karte Dyrholm (th). Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark