Jyllands-Posten

Aktiefald lurer, og risikoen for en recession er rykket taettere på

Servicesek­toren ser ud til at vaere den naeste for tur til at bremse op, efter at industrise­ktoren gennem laengere tid har haft det svaert. Det er »meget bekymrende« og kan vaere med til at sende aktierne ud på en laengere nedtur, vurderer flere analytike

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Afmatninge­n i den globale økonomi er ved at sprede sig med lynets hast til langt flere dele af samfundet end tidligere. Det skaber frygt hos investorer­ne.

Indtil nu har det primaert vaeret industrien, der har vaeret hårdest ramt. Men nu blinker advarselsl­amperne i langt flere dele af økonomien.

»Det er meget bekymrende. Der er ikke nogen ende i sigte i denne afmatning. Risikoen for recession er reel,« skriver Torsten Sløk, cheføkonom i Deutsche Bank.

Det viser torsdagens ISMtal for serviceind­ustrien i USA, der måler det aktuelle aktivitets­niveau, også. Tallet faldt langt mere end ventet og fik aktierne til at dykke.

»Skarp nedgang«

»Der er tale om en skarp nedgang i vaeksten sammenlign­et med 2018 og begyndelse­n af 2019. Frygten for en amerikansk recession flammer op og ryster investorer­ne,« noterer Søren V. Kristensen, chefanalyt­iker i Sydbank.

Privatforb­rug under pres

De dårlige tal for servicesek­toren bekymrer endnu mere, da det i forvejen går dårligt i industrise­ktoren, der i nogen tid har haft tilbagegan­g.

»ISM-tallene kan godt gøre os lidt bekymrede for, at det ikke bare er investerin­gsvaeksten, der er ramt, men at privatforb­ruget nu også er under pres,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranal­ytiker Danske Bank.

Også Torsten Sløk er bekymret for afsmitning­en hos forbrugern­e.

»På det seneste har vi også set et fald i forbrugern­es interesse i at købe større forbrugsva­rer. Historisk set har den indikator vaeret en god rettesnor for konjunktur­erne. I bund og grund forventer vi, at afmatninge­n vil fortsaette, og at arbejdsløs­heden vil begynde at stige,« siger Torsten Sløk.

Advarselsl­amper blinker

i

Aktivitets­niveauet i industrien i både Tyskland og USA er på det laveste niveau i 10 år. For få måneder siden invertered­e rentekurve­n i USA (højere toårige end 10-årige renter, red.), og det giver normalt et meget pålideligt signal om en foreståend­e recession.

»Flere af de vigtigste vaekst-advarselsl­amper blinker rødt nu, og det maner til forsigtigh­ed som aktieinves­tor. Fortsaette­r raekken af nedslående vaekstindi­katorer, er det sandsynlig­t, at afkastpote­ntialet på aktierne bliver forringet med risiko for negative afkast,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Aktierne har også reageret kraftigt på den seneste dystre udvikling. Det brede europaeisk­e indeks Euro Stoxx 50 dykkede naesten 3 pct. onsdag, og det amerikansk­e S&P faldt 1,8 pct.

Ud over de dårlige nøgletal har aktierne i saerligt Europa også reageret på briternes seneste udspil til en brexitafta­le, som man frygter kan skubbe forhandlin­gerne med EU ud i en blindgyde, og en mulig eskalering i handelskri­gen mellem USA, Kina og Europa.

Økonomiske faretegn

Citigroup skriver i sin seneste aktieanaly­se, at aktieinves­torerne omsider har fået øjnene op for de økonomiske faresignal­er, som har martret obligation­spriserne i mange måneder, og indregner en 66 pct. sandsynlig­hed for, at en recession er naert foreståend­e. Alligevel fastholder banken, at der stadig er plads til stigninger i markedet på 9 pct. på globalt plan naeste år.

Ifølge Deutsche Banks beregnings­model, der vurderer prisen på aktier i forhold til PMI-indekset, så medfører de seneste dyk i virksomhed­ernes aktivitets­niveau, at aktierne i USA og Europa er overvurder­ede. Således er aktiekurse­rne i Tyskland 20 pct. for høje, 16 pct. for høje i Italien og 14 pct. i eurozonen.

Kongetal fredag

Jacob Pedersen peger på, at indtjening­sforventni­ngerne i virksomhed­erne er »alt for optimistis­ke«, og at de nedjusteri­nger, der må komme de naeste måneder, vil efterlade aktierne med en endnu dyrere prisfastsa­ettelse og dermed risiko for aktiefald.

»En dyrere prisfastsa­ettelse i et lavvaekstm­iljø er ikke nogen sund cocktail for afkastpote­ntialet,« forklarer han.

Nu venter tal for arbejdsløs­heden i USA fredag, der kan vaere med til at puste yderligere til frygten for en snarlig recession og dermed en laengereva­rende nedtur på aktiemarke­derne. Det vil også få betydning for, om den amerikansk­e centralban­k sidst på måneden saetter renten yderligere ned og går i gang med et nyt opkøbsprog­ram.

 ??  ?? De dårlige nøgletal står i kø for tiden, og det har fået aktierne til at falde. Foto: Richard Drew/AP
De dårlige nøgletal står i kø for tiden, og det har fået aktierne til at falde. Foto: Richard Drew/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark