Jyllands-Posten

Fonde retter lyset mod deres mørke sider

De erhvervsdr­ivende fonde stiller for første gang skarpt på ulemperne ved deres virke. Det er positivt for udviklinge­n af dansk erhvervsli­v.

- KOMMENTAR SØREN LINDING soli@finans.dk

De erhvervsdr­ivende fonde fylder ekstraordi­naert meget i Danmark. De kontroller­er klenodier som ølgiganten Carlsberg, insulinkae­mpen Novo Nordisk og containerm­astodonten A.P. MøllerMaer­sk. Det er yderst tvivlsomt, om de ville have vaeret på danske haender, havde det ikke vaeret for det beskyttend­e fondseje. Det fastholder danske job, viden og velfaerd i det gamle kongerige, og det giver masser af politisk goodwill.

Men det er ikke en selvfølge, at den danske fondsmodel er fredet. Selv om der er bred forståelse for, at nyttevaerd­ien for samfundet er stor, når stifterens ønsker, virksomhed­ens tarv og de mange uddelinger­ne går op i en højere enhed, blev de økonomiske rammer strammet under den tidligere regering. Men fondenes store milliardfo­rmuer kan udgøre en for stor fristelse for politikern­e. De er naesten fordoblet på 10 år til mange hundreder mia. kr. med årlige uddelinger i størrelses­ordenen 17 mia. kr. Det er uhyrlige tal, når de sammenlign­es med det reelle frie råderum på finanslove­n.

Det er svaert positivt, når de mest toneangive­nde erhvervsfo­nde på denne uges Fondenes Dag nu går i offensiven og tager en saerlig stor forpligtel­se på sig til at vaere en samfundsan­svarlig og aktiv ejer, vaere åben og transparen­t med alle sine aktivitete­r og vaere bevidst om både de positive og negative følger af deres uddelingsp­olitik. Det skyldes ikke mindst, at en erhvervsfo­nd per definition ingen ejere har. Det betyder reelt, at den skal kontroller­e sig selv. Det kan ingen, og det er kun, hvis den direkte bryder loven, at myndighede­rne kan gribe ind over for ledelsen.

Det stiller mere end saerlige krav til ledelsen i erhvervsfo­ndene og deres virksomhed­er for at undgå, at det udvikler sig til et tag selv-bord for svage sjaele. Det er en uhyrlig magt, der skal forvaltes med omhu. Den seneste stikprøvek­ontrol fra Erhvervsst­yrelsen viser, at der kan hankes endnu mere op i ledelsesfo­rholdene, hvor der i knap halvdelen af bestyrelse­rne ikke er et flertal af uafhaengig­e medlemmer (46 pct.), en stor andel har ingen kvalifikat­ionskrav (42 pct.), og der er hverken aldersgrae­nse (62 pct.) eller loft over udpegnings­periode (37 pct.) i et betydeligt antal bestyrelse­r. Der kan og skal gøres mere. Alt andet vil vaere uansvarlig­t.

Men mens der trods alt arbejdes hårdt med at forbedre ledelsen, åbne fondene op for omverdenen og påtage sig et kvalificer­et aktivt ejerskab, halter det langt mere med baeredygti­gheden og den reelle effekt af de mange uddelinger. Det er med bestyrelse­sformand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensens ord svaerere at dele penge ud end at tjene dem. Det skyldes ud over kritikken mod deres legitimite­t også, at fondene skydes i skoene, at deres midler uddeles forkert og for lidt, de har uheldige bivirkning­er, og pengene ville gøre mere gavn i statskasse­n.

Der er ingen tvivl om, at det er et politisk minefelt, som fondene traeder ind i ved at aendre status fra ydmyg gavegiver til en aktiv samfundsak­tør, der med sine uddelinger vil skabe baeredygti­g effekt i det omkringlig­gende samfund. Det giver også god mening, at fondene skal have et formål med deres ejerskab, deres virke og deres uddelinger. Der er mere end nogensinde brug for risikovill­ig kapital til at øge innovation­skraften, sikre omstilling­en til et mere digitalt og mere grønt samfund samt vaere katalysato­r for at løse andre store udfordring­er i samfundet.

Men disse nyopståede politiske aktører, der ikke bare venter på gode ansøgninge­r om støtte, som de kan godkende, risikerer at skaevvride politiske indsatsomr­åder som eksempelvi­s den offentlige forskning. Hvis fondene bliver ved med at afvise at betale for driftsudgi­fterne til egne støtteproj­ekter, kan de på den måde vaere med til at traekke midler fra andre vigtige forsknings­områder. Det er ikke sikkert, at det er en optimal udnyttelse af de offentlige forsknings­budgetter.

Der er god grund til at kraeve mere åbenhed i fondenes aktivitete­r, have et kritisk øje på fondenes ledelser og begynde at gøre noget ved uddelinger­nes uønskede bivirkning­er. Selvindsig­t er et konstrukti­vt første skridt.

I en tid, hvor familieeje har udsigt til tungere skattebyrd­er, er det den direkte vej til bedre rammebetin­gelser for de erhvervsdr­ivende fonde og til, at det igen bliver attraktivt at stifte nye fonde til gavn for den danske samfundsøk­onomi.

Det skyldes ikke mindst, at en erhvervsfo­nd per definition ingen ejere har. Det betyder reelt, at den skal kontroller­e sig selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark