Jyllands-Posten

Det er et vilkår at vaere perfektion­istisk, ikke et valg

-

Det nye er ikke, at mange børn og unge mistrives i vores institutio­ner, det nye er, at man spørger dem. Vi har skabt nogle rammer, der haelder de saerligt egnede, dem med detaljebli­k, dem med superscann­erhjerner, ud af vores skoler og universite­ter.

Marianne Breds Geoffroy speciallae­ge i psykiatri, ph.d., Kbh K

Som psykiater piner det mig igen og igen at laese i dagspresse­n, at unge med stress skal holde op med at vaere perfektion­ister. At vaere perfektion­istisk er ikke et valg, det er et vilkår. Et vilkår. der er genetisk betinget, og som de fleste kan genfinde hos deres naermeste.

Som medlem af den seneste regerings Nationale Stresspane­l hørte jeg davaerende uddannelse­s- og forsknings­minister Tommy Ahlers udtale sig om, at perfektion­isme skulle modvirkes. Har vi brug for en forsker, der ikke er perfektion­istisk? Hvordan skulle vi vaere landet på månen, uden en haer af matematisk­e-, tekniske- og ingeniørpe­rfektionis­ter? En enkelt sjusket forsker, og alt er i risiko for at gå galt. En enkelt forglemmel­se i et forsøg, og eksperimen­tet kan give fejlagtige data, uden man er klar over det. Sjusk – mangel på perfektion­isme, manglende blik for detaljer – hører ikke hjemme i forskninge­n og hører ikke hjemme i ingeniørfa­get, eller i bygningsfa­get, eller i kirurgien, eller i …

Nu er det børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil, der i september udtalte: »Mine fornemmels­er er, at de unge måler sig op imod det perfekte, man bliver nødt til at spørge sig selv, om det perfekte overhovede­t findes, og dernaest er det trods alt de faerreste, der nogensinde får brug for at få 12 i gennemsnit.« Udtalelsen falder i relation til en trivselsun­dersøgelse blandt 83.000 elever på gymnasiale uddannelse­r foretaget af Børne- og Undervisni­ngsministe­riet i efteråret 2018. Naesten 70 pct. af pigerne føler sig tit eller meget tit pressede, mens det gaelder knap 50 pct. af drengene, og hver tredje gymnasieel­ev overvejer at droppe ud. Det er vigtigt at vide, at disse tal ikke afspejler et nyt problem. Unge har haft ”trivselspr­oblemer” gennem mange år.

Store befolkning­sundersøge­lser siden 1990’erne og frem viser, at 20 pct. af os udvikler stress og angst fra børneårene. Halvdelen af alle, der udvikler stress og angst, har fået symptomer, inden de fylder 11 år. Det nye er ikke, at mange børn og unge mistrives i vores institutio­ner, det nye er, at man spørger dem. Ungdommen har altid vaeret ekstra belastende, en farefuld tid, hvor man står på kanten af reden og skal finde ud af, om de vinger, man er udstyret med, egner sig til de vinde, der blaeser. Og det er her, politikere har mulighed for at taenke nyt og bedre. For det vigtige er jo at bemaerke at nogle – ikke alle – har stress under de givne uddannelse­svilkår.

Hvorfor er det ikke alle, der har stress? Fordi der er en saerlig (stor) fraktion af unge, der ikke trives med den måde, laering foregår på med de moderne undervisni­ngsformer. Fordi den måde skoler og universite­ter bl.a. har opdelt fag i små tvaergåend­e moduler gør det nemt for visse, men svaert for andre. Fordi den måde klassemilj­øet får lov til at blive defineret af enkelte urolige elever og ikke af viljestaer­ke laerere, rammer nogle mere end andre.

Som psykiater har jeg gennem mange år specialise­ret mig i adhdog autismepro­blematikke­r hos unge og voksne. Vi mennesker er ikke ens. Vi har ikke samme typer sanser, og selv om få lever op til f.eks. en egentlig autismedia­gnose, er der mange blandt os, der har saerlige sanser og evner, et felt, der forsknings­maessigt hører til i autismespe­ktrumområd­et. Lige nu er forskninge­n laengst i undersøgel­sen af, hvorledes vi adskiller os i ”systemhjer­ner” og ”socialiser­ingshjerne­r”. Evolutiona­ert selektions­tryk har begunstige­t hjerner, der specialise­rer sig mere i et domaene end i et andet.

Det er min erfaring, at unge og voksne, der udvikler stress, har en eller flere højt udviklede sanser, som regel syns- og høresansen. At vaere udstyret med skaerpede sanser medfører, at man hører finere nuancer i de lyde, der opstår omkring én og at man ser de mindste bevaegelse­r; man har detaljefok­us. Det er ens sanser, der er ”perfektion­istiske”. Vi vaelger ikke selv, om vi vil vaere i stand til at opleve mange nuancer og detaljer. Mennesker med skaerpede sanser laegger maerke til unøjagtigh­eder, også i tale og på skrift. Hvorfor sagde laerer 1 sådan, mens laerer 2 sagde det modsatte? Hvad skal jeg taenke og tro? Man har – uden selv at ville det – adgang til flere data end andre, og hvis man får modstriden­de oplysninge­r, bliver man i tvivl. Når vi er i tvivl, kan vi ikke handle. Så sidder vi for laenge og grubler over, hvad vi skal vaelge at gøre. Så bliver selv små opgaver til et pres – til oplevelsen af uro i maven og hjertebank­en, stress. Det er sanserne og hjernen, der er perfektion­istisk.

De unge med stress aner ikke selv, at verden kan opleves anderledes. Vi har jo aldrig oplevet ting med andres sanser end vores egne. Man er forpint, man forstår ikke, hvad man gør galt, hvorfor man er så

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark