Jyllands-Posten

Amerikansk gabestok frustrerer selv den sindige Novo-chef

Novo Nordisk er kendt vidt og bredt for sine vaerdier og fokus på socialt ansvar. Men selv hos medicinalk­aempen arbejder man dagligt med at overholde sine egne etiske principper.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Novo Nordisk bliver ofte kaldt duksen i klassen, når det handler om socialt ansvar, etik og høje moralske standarder. Men selv duksen i klassen kaemper med at leve op til de etiske krav, som omverdenen stiller.

Det fortaeller topchef Lars Fruergaard Jørgensen.

»Vi bliver enormt udfordret på vores etik. Vi lever i en verden, hvor meget simple og hurtige budskaber truer selve vores etiske profil. Dem, vi diskuterer med, har ofte en politisk interesse, som er svaer at overdøve.«

På medicinalk­oncernens absolut største marked er Lars Fruergaard Jørgensen sammen med kolleger fra de øvrige globale giganter havnet i en stort set permanent gabestok.

De amerikansk­e forbrugere oplever stigende priser, selv om Novo Nordisk på grund af et komplekst sundhedssy­stem faktisk har saenket prisen på insulin. Samtidig tweeter praesident Donald Trump spydigt, kalder den danske medicinalg­igant for morder og truer med at tvinge priserne ned.

Identitets­krise

Det frustrerer selv en sindig direktør som Lars Fruergaard Jørgensen, at han ikke kan komme igennem med sit eget budskab.

»Vi vil gerne vaere en etisk virksomhed med et staerkt vaerdigrun­dlag. Det italesaett­er vi meget tydeligt og måler vores ledere på. Men hvor vi før oplevede, at det var i verdens fattigste lande, at vi havde et pres på vores etik i forhold til de priser, vi tager for medicin, er det nu i verdens rigeste. Det er et stort dilemma, som rokker fundamenta­lt ved vores identitet. Det er en krise for os.«

De priser, som forbrugern­e bliver mødt med, listeprise­rne, er steget, fordi amerikansk­e mellemmaen­d, eller såkaldte pharmacy benefit managers, kraever stadig større rabatter for at bringe Novo Nordisks produkter til markedet.

Rabatten koster Novo Nordisk 17 mia. dollars om året.

Men på grund af aendrede selvrisiko­regler i de amerikansk­e sundhedsfo­rsikringer oplever forbrugern­e, at de ikke får rabatterne. Tvaertimod stiger den almindelig­e amerikaner­s medicinpri­ser, og nogle diabetiker­e bliver endda mødt med en listepris, de ikke har råd til at betale.

Det fører til en meget offentlig diskussion blandt politikere og kritikere af medicinali­ndustrien og altså ligefrem anklager om mord fra verdens mest magtfulde mand.

»Vi er fanget i en situation, hvor kompleksit­et omkring et emne gør, at der er én realitet blandt politikere og patienter og en anden i vores virksomhed. Vi har lige nu patienter, som er meget kritiske over for os, mens vi oplever, at vi er del af et system, som ikke fungerer. Vi står midt i en diskussion, der er ekstremt svaer at vinde.«

Novo Nordisk har gjort forskellig­e tiltag for at komme kritikken i møde, fortaeller Lars Fruergaard Jørgensen.

9 pct. af amerikaner­ne har slet ingen sundhedsfo­rsikring. Til dem har Novo Nordisk et patientstø­tteprogram, så personer, der tjener under 50.000 dollars om året, kan få selskabets insulin gratis.

Svaere budskaber

Novo Nordisk har også lanceret en billigudga­ve af en af selskabets aeldre insuliner, som amerikaner­e kan købe i Wal-Mart.

Ifølge Lars Fruergaard Jørgensen er der i dag 500.000 amerikaner­e, der benytter sig af dette, mens 50.000 amerikaner­e får gratis insulin via selskabets patientstø­tteprogram.

Fra årsskiftet lancerer Novo Nordisk derudover en kopiversio­n af topinsulin­en

Vi er fanget i en situation, hvor kompleksit­et omkring et emne gør, at der er én realitet blandt politikere og patienter og en anden i vores virksomhed. LARS FRUERGAARD JØRGENSEN, TOPCHEF, NOVO NORDISK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark