Jyllands-Posten

Lundbecks topchef kaemper for at

Den tidligere Lundbeck-direktør Kaare Schultz lukkede en bunke forsknings­projekter. Det sparede penge, og aktionaere­rne var glade. Men der blev også skåret for meget til, så nu investerer ledelsen tungt i at sikre pipelinen af produkter.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

I Danmark er fondsejers­kab af virksomhed­er en stor ting, og den barriere mod fjendtlige opkøb, som ejerformen indebaerer, har presset virksomhed­er til at gøre deres bedste på egen hånd. Det har skabt en raekke virksomhed­er som Novo Nordisk, Lego og Carlsberg, der er blandt de absolut førende på deres respektive felter.

Også medicinalk­oncernen H. Lundbeck har en fond som dominerend­e hovedaktio­naer, men her er historien lidt anderledes. Selv om virksomhed­en i sin tid var en af de første på markedet med de såkaldte lykkepille­r, der blev en stor salgssucce­s, er den aldrig kommet i naerheden af branchens superliga. Og man kan diskutere, om det ikke dengang havde vaeret mere vaerdiskab­ende at saelge Lundbeck, inklusive patentet på Cipramil, som det antidepres­sive middel hedder, til en af giganterne.

Det er selvfølgel­ig en bakspejlsa­nalyse, men nu står selskabet igen i en situation, hvor konstrukti­onen ikke virker hensigtsma­essig.

Udløb af patenter presser

På grund af patentudlø­b er omsaetning­en pt. faldende, og Lundbeck kaemper en hård kamp for at få nye produkter, der kan få salgskurve­n til at pege opad igen.

Men Lundbeck er der nu engang, og det er ikke på dagsordene­n at søge ind under vingerne på en af verdens helt store medicinalv­irksomhede­r. Og når det nu er, udgør aktien faktisk en interessan­t mulighed for investorer:

Lundbeck er mere eller mindre den eneste tilbagevae­rende medicinalv­irksomhed, der har et rent fokus på sygdomme tilknyttet centralner­vesystemet, anfører Michael Friis Jørgensen, aktieanaly­tiker i Alm. Brand Bank.

Kategorien omfatter f.eks. angst, depression, hovedpine og migraene, men også demens, Alzheimers sygdom og psykose. Det er altså sygdomme, som medfører store lidelser, og som af samme grund er frygtede. Derfor ligger der et stort økonomisk potentiale, hvis man kan komme på markedet med effektive laegemidle­r.

Det har desvaerre vist sig overordent­ligt vanskeligt. I forhold til andre terapiområ­der er der inden for centralner­vesystemet mange laegemidle­r, som man må standse udviklinge­n af, typisk fordi bivirkning­erne viser sig alvorlige. Og de nye midler, der kommer til markedet, indebaerer ofte kun små forbedring­er i behandling­en.

Lundbecks forskere og udviklere må altså have mange skud i bøssen for at vaere nogenlunde sikre på, at nogle af dem rammer skiven. Det er omkostning­skraevende, og det er noget af det, som Lundbeck har tumlet med i de senere år.

Da Kaare Schultz blev ansat som adm. direktør i maj 2015, konkludere­de han hurtigt, at omkostning­erne var kommet for højt op. Så han lukkede forsknings­projekter en masse og fyrede forskerne.

Schultz forlod selskabet igen godt to år senere, og den nye ledelse under adm. direktør Deborah Dunsire går i den modsatte retning igen: De vil udvide pipelinen af midler på vej gennem forsknings­og udviklings­afdelingen.

Ligner zigzagkurs

For aktionaere­rne ligner det en zigzagkurs, men der er mening med galskaben, ifølge analytiker Michael Friis Jørgensen. Forløbet illustrere­r, hvor svaer en opgave Lundbeck arbejder med, men den gamle og den nye ledelses strategier er ikke helt så

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark