Jyllands-Posten

Mens regningen for gratis psykologhj­aelp stiger, vil partier fjerne henvisning­skrav

Et forsøg med gratis psykologti­lbud til unge har ført til en større regning end forventet. Røde partier vil nu udvide ordningen.

- MIE LOUISE RAATZ MICHAEL HJØLLUND mie.l.raatz@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

I forståelse­spapiret mellem regeringen og støttepart­ierne udvides ordningen om gratis psykologhj­aelp til unge, så den omfatter 6-24-årige. Men ifølge flere af partierne skal den i fremtiden ikke laengere vaere betinget af hverken laegehenvi­sning eller diagnosern­e »lettere til moderat angst og depression«, som ordningen foreskrive­r i dag.

Et laekket udkast til det endelige forståelse­spapir, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af, viser, at man kort før den endelige aftale fjernede en saetning, hvor laegehenvi­sning og diagnosekr­av blev adresseret.

Tal fra Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening viser, at der i den nuvaerende ordning, der gaelder 18-21-årige, er sket en stigning af unge, der benytter sig af psykologhj­aelp, efter at en egenbetali­ng på 40 pct. blev fjernet. Ordningen har i det første år kostet 9,6 mio. kr. mere end forudsat, svarende til et merforbrug på 80 pct.

SF’s psykiatrio­rdfører, Trine Torp, frygter ikke, at en ordning uden krav om diagnose eller laegehenvi­sning vil få udgifterne til at løbe løbsk.

»Terapeutis­k arbejde er hårdt. Det er ikke bare en kaffesnak. Psykologer­ne vurderer hele tiden, om patienten har brug for hjaelpen,« siger hun og får opbakning af Enhedslist­ens psykiatrio­rdfører, Peder Hvelplund.

Sundhedsøk­onom Marie Kruse fra Syddansk Universite­t arbejder lige nu på en evaluering af den eksisteren­de ordning for Sundhedsmi­nisteriet. Hun mener, at stigningen viser et »udaekket behov«.

Hos Danske Regioner bakker formand for psykiatriu­dvalget Sophie Haestorp Andersen (S) »varmt op«:

»Men vi forventer selvfølgel­ig at blive kompensere­t for den ekstraudgi­ft, der kan komme«.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke oplyser i et skriftligt svar, at »regeringen og støttepart­ierne er enige om det, der står i forståelse­spapiret: En udvidelse af den eksisteren­de ordning for gratis psykologhj­aelp, så den omfatter 6-24-årige.«

En saetning aendret i 11. time kan sende flere gratis til psykolog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark