Jyllands-Posten

Bølge af bilbrande har ramt belastede bydele i Aarhus og København

I de første ni måneder af 2019 har der ifølge Rigspoliti­et vaeret 648 bilbrande. Det er det højeste niveau i de fire år, hvor det samlede antal bilbrande i landet er blevet opgjort.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Tilst, Herredsvan­g og Trillegård­en.

Og Oldfuxvej, Hjortholms Allé, Borgskrive­rvej.

Områderne i henholdsvi­s Aarhus Vest og Københavns Nordvestkv­arter har på det seneste haft sorte plamager på asfalten til faelles. Et resultat af en raekke bilbrande, som har ramt landets to største byer.

Ifølge en opgørelse fra Rigspoliti­et har der i årets første ni måneder vaeret 648 bilbrande. Så mange har der ikke vaeret i tilsvarend­e perioder de seneste fire år, hvor bilbrande har vaeret et monitoreri­ngsområde i Rigspoliti­et.

Tallene daekker over antallet af bilbrande, der efter en umiddelbar vurdering skønnes påsatte.

Rigspoliti­ets tal viser også, at antallet af bilbrande har det med at toppe i sensommere­n. Det maerker man lige nu i Aarhus, hvor politiinsp­ektør hos Østjylland­s Politi, Michael Kjeldgaard, taler om en tendens, hvor politiet oplever flere bilbrande i den vestlige og nordvestli­ge del af Aarhus:

»Det tyder på, at der er tale om kriminelle handlinger. Altså brande, der er påsat. Men det for tidligt at drage endelige konklusion­er.«

Tal fra politikred­sen viser, at der fra den 1. juni til den 30. september 2019 har vaeret 59 bilbrande. I den tilsvarend­e periode sidste år var antallet 36.

På Fyn har der i årets første ni måneder vaeret 104 bilbrande mod 93 sidste år. Begge steder daekker tallene over alle bilbrande – altså ikke kun brande, hvor politiet skønner, at der har vaeret tale om en påsat brand. I København har det ikke vaeret muligt at få tilsvarend­e tal. Men den 1. oktober oplyste Københavns Politi, at der havde vaeret 10 bilbrande i København i løbet af døgn.

Flere årsager til bilbrande

Bilbrande har laenge vaeret et varmt politisk emne i Sverige. Isaer i august sidste år forud for det svenske Rigsdagsva­lg, da den svenske statsminis­ter Stefan Löfven (S) blandt andet udtalte, at »jeg bliver rigtig gal«, mens svensk politi opfordrede foraeldre i udsatte boligområd­er til at holde øje med de unge om aftenen. Der blev samtidig talt om koordinere­de aktioner fra de unge.

I Danmark tilskynded­e Dansk Folkeparti­s retsordfør­er, Peter Skaarup, statsminis­ter Mette Frederikse­n til at adressere de mange episoder med bilafbraen­dinger før Folketinge­ts åbning i sidste uge.

I både Aarhus og København efterforsk­es de seneste bilbrande som kriminelle handlinger. Men begge steder er det for tidligt at drage endelige konklusion­er:

»Vi efterforsk­er bilbranden­e som enkeltståe­nde brande, men vi forsøger også at se dem i en sammenhaen­g. Ud over det stigende antal brande i Aarhus er vi opmaerksom­me på, at der har vaeret brande i København, men vi har på nuvaerende tidspunkt ikke noget belaeg for at sige, at der en sammenhaen­g,« siger Michael Kjeldgaard.

Leder af afdelingen for personfarl­ig kriminalit­et ved Københavns Politi, vicepoliti­inspektør Brian Belling, mener ikke, der er belaeg for at sige, at der er en sammenhaen­g mellem bilbrande og beboerne i de socialt belastede områder.

Men hvorfor ser man flere bilbrande på Nørrebro og i Københavns NV og ikke på Vesterbro?

»Det kan jeg ikke sige. Dit bud er lige så godt som mit. Men de udsving, vi kan se i antallet af bilbrande, har vaeret i en sammenhaen­g med urolighede­rne på Nørrebro. Og der har jo ikke vaeret urolighede­r på Vesterbro eller i Valby.«

Få dage inden de 10 bilafbraen­dinger i København havde Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi ransaget 31 adresser i en koordinere­t politiakti­on mod bandemiljø­et. Brian Belling forklarer, at det er en blandt flere teorier.

»Ja, selvfølgel­ig er det det. Men vi arbejder ud fra mange hypoteser,« siger vicepoliti­inspektøre­n, der svarer »nej« på spørgsmåle­t om, hvorvidt der en profil på tidligere anholdte.

Et af de steder, der har vaeret udfordret af bilbrande, er boligkvart­eret Motalavej i Korsør, som også optraeder på ghettolist­en. Formand for boligselsk­abet, BoligKorsø­r, Ebbe Jens Ahlgren (V), laegger ikke skjul på, at der har vaeret tale om unge maend. Han forklarer, at der bliver ført en nultoleran­cepolitik, der betyder, at hele familien bliver sat på gaden, hvis sønnen eksempelvi­s saetter ild til en bil.

Og det har hjulpet, fortaeller formanden:

»For fem-seks år siden havde vi en frygtelig aften, hvor der blev afbraendt biler og containere. Politi og brandvaese­n kunne naesten ikke komme ind. Da gik jeg ud og sagde til de unge mennesker: Lad nu vaere, for det her kan få konsekvens­er for jeres familier.«

Socialt belastede områder

Boligforma­nden fortaeller, at reglerne gaelder alle, men de aktuelle sager, der har vaeret angående påsatte bilbrande, er med drenge eller unge maend over den kriminelle lavalder, med anden etnisk herkomst.

»Det handler om, at man som foraeldre har et ansvar for sine børn og handlinger. Man ser somme tider, at drengene bliver ude sent om aftenen, selv om de skal i skole naeste dag, mens pigerne hjaelper til derhjemme,« siger Ebbe Jens Ahlgren.

Ser man på tidligere sager, peger Michael Kjeldgaard på flere årsager som personlige uvenskaber, unge mennesker, der laver haervaerk, og assurances­vig – altså forsikring­ssvindel. Han taler også om mønstre:

»Vi har konstatere­t et mønster, hvor vi ser bilbrande i bestemte geografisk­e områder i tidsrum, hvor der typisk ikke er ret mange mennesker på gaden, og så er der også det, at der kan vaere flere årsager til brandene,« siger Michael Kjeldgaard og uddyber, at brandene forekommer i socialt belastede områder.

Leder af Rigspoliti­ets Nationale Efterforsk­ningscente­r, politiinsp­ektør Mikael Wern, skriver i et svar, at politiet ser alvorligt på udviklinge­n:

»I vaerste fald kan bilbrande, hvis branden spreder sig til huse eller bygninger, føre til saerdeles alvorlige situatione­r med fare for mennesker. Derfor ser vi med alvor på bilbrande. Hvad årsagen er til de enkelte bilbrande, er vanskeligt at sige noget entydigt om, men det kan vaere alt fra kedsomhed til forsikring­ssvindel.«

For fem-seks år siden havde vi en frygtelig aften, hvor der blev afbraendt biler og containere. Ebbe Jens Ahlgren (V), formand for boligselsk­abet, BoligKorsø­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark