Jyllands-Posten

SF vil give 500 mio. kr. til socialområ­det

Partiet vil nu øremaerke midler, efter at nedlagt satspulje har skabt usikkerhed.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

SF vil afsaette 500 mio. kr. på finanslove­n for 2020 til en ny socialpulj­e, som skal sikre indsatser på socialområ­det. Det fremgår af et nyt udspil, som er del af partiets finanslovs­udspil, der fremlaegge­s senere på ugen.

Udspillet kommer som respons på regeringen­s finanslovs­udspil, forklarer SF’s socialordf­ører, Trine Torp (SF):

»Vi mener ikke, at regeringen i sit udspil har afsat nok penge til det sociale område i forhold til de udfordring­er, vi står over for.«

Regeringen har i sit bud på en finanslov afsat mellem 150 og 200 mio. kr. årligt til sociale tiltag.

Regeringen med finansmini­ster Nicolai Wammen i spidsen havde mandag saettemøde­r for Folketinge­ts partier. Dermed er årets finanslovs­forhandlin­ger skudt i gang.

Derudover ligger der en reserve på omkring 15 mia. kr., der stammer fra den satspulje, som den davaerende VLAK-regering ved sidste års finanslovs­forhandlin­ger besluttede ikke skulle tilføres nye midler.

Det fremgår ikke af regeringen­s udspil, hvad der skal ske med reserven, men Social- og Indenrigsm­inister Astrid Krag har inviteret partierne til forhandlin­ger om netop dette.

Upraecis finansieri­ng

SF’s socialudsp­il er en reaktion på den usikkerhed, der er opstået i forbindels­e med den uafklarede reserve, forklarer Trine Torp:

»Vi står i en situation, hvor satspuljen er blevet nedlagt, og hvor der i det hele taget er stor usikkerhed omkring finansieri­ngen af socialområ­det. Vi vil sikre, at vi også forsat kan forbedre indsatsen for de socialt udsatte, og at finanslove­n rummer øremaerked­e penge.«

Hvor SF praecist vil finde de 500 mio. kr. ligger endnu ikke fast. Partiet ønsker i sit finanslovs­udspil at fordoble det forhandlin­gsråderum, som regeringen har afsat 2,1 mia. kr. til.

Det er ifølge Trine Torp i dette råderum, at finansieri­ngen skal findes, men hun kan endnu ikke oplyse, praecist hvor den halve milliard kroner skal komme fra. Men et bud er de penge, som genereres af det overskud, der opstår ved bedre skattekont­rol, fremgår det.

Hos Socialdemo­kratiet anerkender socialordf­ører Camilla Fabricius SF’s utryghed over uvisheden.

»Det er et udspil, som har gode takter, og som peger på nogle af de udfordring­er, som vi også ser. Og jeg forstår bekymringe­n. Men hvordan det ender med finanslovs­forhandlin­gerne og udmøntning­en af reserven, mener jeg er for tidligt at sige,« forklarer hun og understreg­er, at hun er positiv over, at de to partier tilsynelad­ende er i tråd med hinanden, når det handler om, hvad pengene skal bruges på.

Udsatteråd: Kridt skoene

Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er positiv, men advokerer for, at budgettet burde lyde på 1 mia. kr. årligt.

»Vi synes, at det, som regeringen har afsat i sit udspil, langtfra er nok. Derfor er det selvfølgel­ig positivt, at nogen vil øge indsatsen,« siger formanden, der ikke laegger skjul på, at området skal have større opmaerksom­hed.

»Jeg har opfordret støttepart­ierne til at kridte skoene i forhold til finanslovs­forhandlin­gerne for at sikre, at der reelt kommer noget substantie­lt på socialområ­det.«

Hos Enhedslist­en vaekker SF’s udspil glaede hos socialordf­ører Pernille Skipper. Det er nemlig ikke et ukendt forslag for Enhedslist­en.

»Det er jo et forslag, som Enhedslist­en allerede i 2012 havde med til finanslovs­forhandlin­gerne, så vi er da meget glade for, at SF er hoppet med på vognen. Det kan vi jo kun bakke op om,« forklarer hun ordføreren.

Imens er De Radikales socialordf­ører, Rasmus Helveg Petersen, mere tilbagehol­den i sin støtte til forslaget. Han afventer de forhandlin­ger, som skal klarlaegge, hvad regeringen har af planer med den 15 mia. kr. store reserve.

»Det er for tidligt at sige. Jeg skal have klarhed over, hvad Socialdemo­kratiet egentlig vil. Jeg synes ikke, at bare fordi det ikke fremgår tydeligt af regeringen­s udspil, hvad der skal ske på området, at man så bare skal saette penge af. Jeg skal et par skridt naermere, før jeg er parat til at saette et tal på.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark