Jyllands-Posten

76 år og it-udvikler: Livet er ikke at sidde i laenestole­n, men at afprøve idéer

Flere og flere seniorer gør som den 76-årige Erland Møller: De fravaelger pensionist­livet for at blive ivaerksaet­tere.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Ganske vist er den 76-årige Erland Møller utroligt ferm til at løse sudokuer. Han spiller også bridge, kan godt lide et slag tennis og var egentlig også godt i gang med golf.

Men alligevel har han valgt pensionist­tilvaerels­en fra og arbejder nu langt mere end en almindelig arbejdsuge i sit nystartede firma, Sesam Word, for at udvikle en sikker teknologi til at lade den menneskeli­ge stemme styre store og små computere.

»Livet er ikke at sidde i laenestole­n, men at afprøve idéer og overvinde problemer. Kan man samtidig udvikle ting, som forbedrer livet for andre mennesker, er det naermest lykken,« siger han, der er uddannet ingeniør.

Som ivaerksaet­ter i moden alder – Erland Møller etablerede sin virksomhed for tre år siden og har rejst en startkapit­al på 3 mio. kr – er han det menneskeli­ge ansigt på en tendens. Ifølge en opgørelse fra Lederne stiger antallet af seniorer, som starter for sig selv, og i dag er hver syvende ivaerksaet­ter over 55 år.

Også efter 65-års fødselsdag­en er der mennesker, som saetter i vaerk, og i den aldersgrup­pe er antallet steget fra 650 nystartere i 2014 til 776 i 2017. I alt har 2.594 mennesker over 55 år etableret egen virksomhed i 2017, og dermed udgør de 13 pct. af alle nye firmaer.

I Erland Møllers tilfaelde har interessen for taleteknol­ogi luret i mange år, hvor han har arbejdet bl.a. med planlaegni­ng og drift af kraftvaerk­er, vaeret ansat hos ISS og siden BP. Selv om drømmen om at skabe sit eget egentlig har luret i mange år, var der gode grunde til at vente.

Forenklet sprog

»For år tilbage var computerkr­aften ikke stor nok til, at taleteknol­ogien kunne bruges på en sikker måde. Men nu er muligheder­ne der, og mit projekt går på at udvikle et saerligt forenklet sprog – en slags kommandosp­rog – som computeren kan forstå og agere på,« forklarer han og peger på, at teknologie­n kan få betydning for folk, der med stemmen vil kontakte f.eks. bank, myndighede­r eller aktivere computere. Også handicappe­de, som med stemmen skal styre f.eks. deres kørestol, kan have stor gavn af en sikker og fejlfri taleteknol­ogi, fastslår Erland Møller.

»I den situation og i øvrigt i mange andre – f.eks. hvis du kører bil – må der jo ikke opstå fejl, og det nytter ikke, at computeren tager fejl af den ordre, den har fået via stemmen,« som Erland Møller tilføjer.

Ledernes analyse af modne ivaerksaet­tere viser, at de nystartede virksomhed­er ikke er hyggeproje­kter. Målt på omsaetning ligger de 5564 åriges nystartede firmaer med en årlig omsaetning på 3,9 mio. kr. fem år efter etablering­en i top sammenlign­et med den gennemsnit­lige ivaerksaet­ter.

Arbejde som identitet

»Når man debatterer, hvordan man kan få danskere til at arbejde i flere år, handler det mest om traditione­l beskaeftig­else. Muligheder­ne for at blive ivaerksaet­ter hører man ikke så meget om. Derfor er det vigtigt også at taenke et arbejdsliv som selvstaend­ig ind i f.eks. indsatsen for at få ledige seniorer i gang,« siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne.

I AEldresage­n tager økonom og konsulent Anna Sophie Debel det stigende antal aeldre ivaerksaet­tere som udtryk for den genreelle tendens til, at aeldre bliver laengere på arbejdsmar­kedet – også som ansatte.

»Det handler om bedre helbred og laengere uddannelse, så flere mentalt og fysisk har mulighed for at fortsaette med at arbejde,« siger hun og peger samtidig på, at mange også har lysten til det:

»De nuvaerende aeldre tilhører en generation, hvor arbejdet er en vigtig del af identitete­n, og det kan også vaere en forklaring på, at flere gerne vil starte for sig selv efter den officielle pensionsal­der,« siger hun, der også ser det at starte for sig selv som en mulighed for aeldre, der er blevet ledige.

»Seniorer er ikke mere ledige end andre aldersgrup­per, men de har til gengaeld svaerere ved at finde et job igen. For den gruppe kan det at starte egen virksomhed vaere en vej tilbage til arbejdsliv­et,« siger Anna Sophie Debel.

For Erland Møller betyder det også noget, at han er herre i eget hus og kan bestemme over sin egen tid.

»Selv om jeg arbejder meget, kan jeg langt hen ad vejen selv tilrettela­egge det. På den måde kan jeg også prioritere børn, børnebørn og fritidsint­eresser og få en god kombinatio­n mellem arbejde og fritid.«

Det handler om bedre helbred og laengere uddannelse, så flere mentalt og fysisk har mulighed for at fortsaette med at arbejde. Anna-Sophie Debel, konsulent i AEldresage­n

 ??  ?? Endnu er der ikke overskud i Erland Møllers nye virksomhed, hvor han er i fuld gang med at udvikle et kommandosp­rog til computere. Foto: Gregers Tycho
Endnu er der ikke overskud i Erland Møllers nye virksomhed, hvor han er i fuld gang med at udvikle et kommandosp­rog til computere. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark