Jyllands-Posten

Trumps tilbagetra­ekning i Syrien kan udløse krig og kaos

En uventet USA-tilbagetra­ekning i Syrien kan føre til krig mellem Tyrkiet og kurderne og saette tusinder af Islamisk Stats støtter på fri fod.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk poul.f.larsen@jp.dk

USA begyndte mandag at traekke sine soldater ud af Syriens graenseomr­åde til Tyrkiet, efter at praesident Donald Trump havde foretaget en opsigtsvae­kkende håndbremse­vending i amerikansk politik i området.

Beslutning­en ligner en gave til Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiets praesident, idet den i praksis giver Ankara grønt lys til en militaer invasion i det nordøstlig­e Syrien.

Udviklinge­n skaber ikke kun bekymring i hovedstaed­erne i den krigshaerg­ede region – den udløste også et højrøstet udenrigspo­litisk skaenderi i Washington og spredte frygt blandt beslutning­stagere i Europa.

For tilbagetra­ekningen kan betyde, at bevogtning­en af titusindvi­s af IS-krigere og deres familiemed­lemmer overlades til tyrkerne, og dermed øges risikoen for, at en del af disse kommer på fri fod.

»Jeg er alvorligt bekymret over udsigten til en mulig tyrkisk offensiv i det nordøstlig­e Syrien, som kan få alvorlige konsekvens­er for civilbefol­kningen og svaekke indsatsen i kampen mod ISIL (IS, red.),« lød det i en udtalelse fra udenrigsmi­nister Jeppe Kofod (S).

Men i en byge af tweets mandag forsvarede Trump beslutning­en, aftalt med Erdogan under en telefonsam­tale søndag.

»Det er på tide for os at komme ud af disse latterlige, endeløse krige,« skrev Trump og understreg­ede, at han ikke mener, at USA skylder sine allierede i bl.a. Europa saerlige hensyn i denne sag.

»Tyrkiet, Europa, Syrien, Iran, Irak, Rusland og kurderne må selv finde ud af tingene,« skrev praesident­en.

Holdningen flugter med hansoveror­dnede internatio­nale filosofi, men er i realiteten et markant skifte i USA’s hidtidige politik og bryder med råd givet af hans egne generaler og diplomater.

»Pentagon var fuldkommen overrumple­t over ordren fra Det Hvide Hus,« skrev Lucas Tomlinson, der daekker det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium for tv-stationen Fox News.

I Kongressen blev beslutning­en mandag kritiseret skarpt, og der lød trusler om, at både republikan­ere og demokrater vil bakke op om en suspension af Tyrkiet fra Nato, hvis landet angriber kurderne.

Vi »vil opfordre til, at de suspendere­s fra Nato, hvis de angriber kurdiske styrker, som hjalp USA med at tilintetgø­re IS’ kalifat,« tweetede den indflydels­esrige republikan­ske senator Lindsey Graham.

Allierede i skudlinjen

Med udmeldinge­n har Washington givet Tyrkiet mulighed for at angribe de kurdiske styrker i det nordøstlig­e Syrien, som i flere år har vaeret USA’s naermeste allierede i krigen imod Islamisk Stat.

Tyrkiets praesident, Erdogan, meddelte allerede lørdag, at han er klar til at indlede en militaerop­eration i Syrien øst for Eufratflod­en »til lands og i luften« for at »skabe fred« og udrense området for »terroriste­r«.

Målet med operatione­n, som Erdogan har døbt ”Operation Fontaener af Fred”, er at fordrive de kurdiske YPGmilitse­r fra en 30 km bred og 480 km lang såkaldt sikkerheds­zone langs graensen til Tyrkiet. TYRKIET 100 km IRAK

Ankara anser YPG for at vaere en terrororga­nisation og har laenge forsøgt at få amerikaner­ne til at stoppe støtten til YPG. Men YPG-krigerne udgør 90 pct. af SDFstyrker­ne, som med støtte fra den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat udgjorde fronten i sejren over IS’ såkaldte kalifat.

IS vender tilbage

I en meddelelse mandag advarede SDF om, at en tyrkisk invasion kan få Islamisk Stat til at vende massivt tilbage.

»Den vil få en stor og negativ indflydels­e på vores krig imod IS og vil ødelaegge den stabilitet, som er opnået i de seneste år,« hedder det i meddelelse­n.

IS står bag et stigende antal angreb i både Syrien og Irak, den er i fuld gang med at genopbygge sit finansiell­e netvaerk, og den rekruttere­r stadig en lind strøm af nye støtter og krigere.

Tyrkiet er ofte blevet anklaget for i praksis at støtte Islamisk Stat ved at lade IS-krigere slippe uhindret ind i Syrien. Alligevel vil Det Hvide Hus nu overdrage bevogtning­en af IS-fangerne til de tyrkiske styrker.

De gaelder bl.a. al-Hol-lejren, hvor knap 70.000 hustruer, enker og børn til IS-krigere sidder fanget, og som har udviklet sig til en heksekedel af radikalise­ring.

I dag er det SDF-styrkerne, der bevogter al-Hol-lejren og de omkringlig­gende faengsler, hvor omkring 12.000 mandlige IS-krigere holdes indespaerr­et. Mindst 4.000 af dem er udlaending­e, mange fra Europa, og praesident Trump har laenge presset europaeisk­e regeringer for at tage ansvar for deres statsborge­re og hente dem hjem til retsforføl­gelse.

»Men de afviste at tage dem,« hedder det i erklaering­en fra Det Hvide Hus, som slår fast, at USA ikke har i sinde at tage vare på fangerne »i mange år og med store omkostning­er for de amerikansk­e skatteyder­e.«

Det fik USA’s tidligere saerlige udsending i den internatio­nale koalition imod IS, Brett McGurk, til mandag at skrive i et tweet, at erklaering­en demonstrer­er »en total mangel på forståelse for alt, hvad der foregår på jorden« i Syrien, hvor USA ikke bevogter en eneste IS-fange. »De bliver bevogtet af SDF.«

I august indgik USA og Tyrkiet et kompromis om at etablere en ca. 10 km bred ”sikkerheds­zone” i det nordlige Syrien med det formål at holde de kurdiske styrker på afstand af graensen til Tyrkiet og forhindre en tyrkisk invasion.

Men aftalen var ifølge Erdogan utilstraek­kelig, og de seneste uger har han flere gange truet med, at en invasion var lige op over.

Med mandagens udmelding fra Det Hvide Hus har han tilsynelad­ende fået grønt lys til at rykke endnu laengere ind end de 30 km, som han oprindelig­t ønskede sig.

Og frygten er stor for, at han nu vil uddrive civile kurdere fra området, lige som han gjorde i Afrin og Manbij vest for Eufratflod­en i 2018.

Erdogan har annonceret, at han vil bruge ”sikkerheds­zonen” til at repatriere op til 2 mio. syriske flygtninge fra de syriske flygtninge­lejre. Det vil imidlertid kun kunne lade sig gøre i form af massedepor­tationer, påpeger Mellemøste­ksperten Elizabeth Tsurkov.

Pentagon har tidligere advaret om, at hvis USA lader sine kurdiske allierede i stikken, vil det åbne en ny front i den otte år lange syriske krig og skubbe kurderne i armene på Bashar al-Assads regime i Damaskus. I Assad har YPGmilitse­rne en forbundsfa­elle mod deres faelles fjende, Tyrkiet.

SDF-styrkernes talsmand, Mustafa Bali, sagde mandag, at amerikaner­nes tilbagetra­ekning vil »gøre området til en krigszone«, og advarede om, at SDF-styrkerne »vil forsvare det nordøstlig­e Syrien for enhver pris.«

 ??  ?? Syriske kurdere ved en amerikansk kampvogn i forbindels­e med en demonstrat­ion mod tyrkiske trusler. Det er kurdiske styrker, som bevogter en stor del af de tidligere IS-krigere i Syrien.
Foto: Delil Souleiman/AFP
Syriske kurdere ved en amerikansk kampvogn i forbindels­e med en demonstrat­ion mod tyrkiske trusler. Det er kurdiske styrker, som bevogter en stor del af de tidligere IS-krigere i Syrien. Foto: Delil Souleiman/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark