Jyllands-Posten

Frankrig: Johnson skal bevaege sig yderligere

Frankrig synes at vaere på vej vaek fra sin tidligere kompromisl­øse linje og virker mere indstillet på at finde et kompromis om brexit.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Frankrig kraever flere konkrete indrømmels­er og bevaegelse fra den britisk premiermin­ister, Boris Johnson, hvis det skal lykkes at nå en aftale om brexit om mindre end to uger.

»Frankrig mener, at den aftale, der allerede ligger på bordet mellem EU og Storbritan­nien, er god, og at det nu er på tide at blive faerdige,« sagde Frankrigs udenrigsmi­nister, Jean-Yves Le Drian, mandag efter et møde med udenrigsmi­nister Jeppe Kofod i Paris.

»Nu er Boris Johnson for nylig kommet med nye forslag. Det var på høje tid, fordi vi er ved at nå slutningen af processen. Der er interessan­te aspekter i udspillet, men der er stadig problemer,« fortsatte Le Drian og pegede isaer på spørgsmåle­t om kontrollen ved graensen mellem Irland og Nordirland.

Kofod svagt optimistis­k

Ifølge udenrigsmi­nisteren vil Frankrig i de kommende dage bidrage til forsøget på at finde en løsning. Men, understreg­ede han, graensespø­rgsmålet er meget vanskeligt at løse, og det er op til briterne at skabe optimisme i forhandlin­gerne.

»Det er briterne, der vil ud, så det er op til dem at fortaelle, hvordan de forestille­r sig, at det skal ske,« fastslog Le Drian.

Det britiske forslag er mødt med skepsis i Bruxelles, hvor brexit-forhandler­e efterlyser nye britiske udspil til at løse de mest problemati­ske problemer.

Alligevel erklaerede også Jeppe Kofod sig en smule mere optimistis­k end tidligere, fordi der nu ligger nogle konkrete forslag på bordet fra den britiske regerings side.

»Hvis det er udtryk for et reelt ønske om at forhandle en løsning, er jeg optimistis­k. Men der er lang vej igen. Vi skal jo finde en løsning, der sikrer hensynet til den nordirske fredsaftal­e fra 1998 og integritet­en af det indre marked, så der er stadig mange juridiske spørgsmål. Men vi skal gøre alt det, vi overhovede­t kan, for at få en aftale. Det er vigtigt for Danmark, Europa og Storbritan­nien, at vi får en ordnet brexit,« fastslog udenrigsmi­nisteren.

Boris Johnson har i de seneste dage haft travlt med at ringe rundt til sine europaeisk­e ledere for at fortaelle dem, at dette er sidste chance. Han opfordrer dem til at vise kompromisv­ilje og insisterer på, at de vil begå en historisk fejltagels­e, hvis de tror, at Storbritan­nien ikke vil forlade EU 31. oktober, om nødvendigt uden en aftale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark