Jyllands-Posten

Terrorstra­mninger på vej efter politidrab­ene i Paris

Efter mordene på fire betjente erkender Frankrigs indenrigsm­inister, at terroriste­n burde have taendt alle advarselsl­amper.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Allerede for fire år siden burde Mickaël Harpon, politiansa­t it-sagkyndig, have vaeret stoppet.

I januar 2015 forsvarede og hyldede han massakren på de ansatte på det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo, hvor brødrene Said og Cherif Kouachi i Allahs navn draebte 12 på redaktione­n og en betjent udenfor.

Efter flere udtalelser af samme skuffe gik to betjente i juli 2015 til deres chefer og advarede om, at deres kollega måske udgjorde en sikkerheds­risiko.

Men da de, formentlig for at undgå at blive beskyldt for at vaere ukollegial­e, afviste at formulere en skriftlig og formel administra­tiv klage, kom sagen aldrig videre.

»Hvis det viser sig at vaere rigtigt, er det på dette tidspunkt, at systemet fejlede. Vi kunne have undgået det vaerste,« fastslog den franske indenrigsm­inister, Christophe Castaner, og lovede, at også mundtlige advarsler vil udløse undersøgel­ser i fremtiden.

Ministeren er landet midt i et alvorligt stormvejr efter terrorangr­ebet torsdag i sidste uge i politiets hovedkvart­er i Paris, der kostede fire betjente livet.

Vil forhindre gentagelse­r

Den 45-årige Mickaël Harpon købte samme morgen en keramisk kniv, der ikke ville blive afsløret i politistat­ionens sikkerheds­kontrol. I en syv minutter lang blodrus omkring middagstid myrdede han fire af sine kolleger, tre maend og en kvinde, før han selv blev skudt og draebt af en ung politiaspi­rant.

I timerne efter mordene forsikrede indenrigsm­inisteren, at der ikke var tale om terror, men så begyndte alle indicier at pege på, at det var lykkedes for en terrorist at infiltrere selveste politiets egen højborg.

Castaner måtte foretage et hastigt tilbagetog og erkende, at der var klare huller i sikkerheds­apparatet i politiet. Og mens politikere fra opposition­en anklagede ham for at vaere inkompeten­t og opfordrede ham til at tage sin afsked, ivaerksatt­e den franske regering to undersøgel­ser. Fransk efterretni­ngstjenest­e skal traenge til bunds i, hvad der gik galt, og hvordan man forhindrer gentagelse­r og infiltrati­on i politiet, i lufthavne og andre følsomme steder.

Selv om der ikke findes praecise tal, vurderes problemet med radikalise­rede politifolk at vaere marginalt. Over de seneste år er en snes betjente blevet fjernet fra deres job tvaers over Frankrig.

I Mickaël Harpons personalef­il stod der intet om, at han var radikalise­ret og kunne udgøre en risiko, hvilket er forklaring­en på indenrigsm­inisterens første udtalelser.

Morderen, der blev født i Fort de France på den franske tropeø Martinique i Caribien, var almindelig­t respektere­t for sit arbejde i politiets it-afdeling, hvor han blev ansat i 2003.

Han var velintegre­ret i sin afdeling, og kollegerne tilskrev hans indadvendt­hed et problem med nedsat hørelse. Et handicap, der i øvrigt gav ham en saerlig beskyttels­e i ansaettels­en.

Konen løsladt

På sin computer havde den 45-årige adgang til fortrolige oplysninge­r om mistaenkte terroriste­r, og det har naturligvi­s rejst nye spørgsmål om, hvorvidt han benyttede sin position til at advare mistaenkte terroriste­r i Frankrig.

Foreløbig har Frankrigs antiterror­politi ikke fundet beviser på, at morderen agerede som medlem af en terrorgrup­pe. Men undersøgel­ser har vist, at han siden sin konverteri­ng til islam for ca. 10 år siden blev mere og mere radikalise­ret og havde kontakt til yderligtgå­ende salafister.

Morgen og aften gik han i sin lokale moské for at bede. Derudover var han i de seneste måneder begyndt at klaede sig i traditione­lle religiøse klaeder og at vige bort fra enhver kontakt til kvinder.

Hverken det eller hans opslag på Facebook af en video, hvor man simulerede et drab ved at skaere halsen over, fik nogen konsekvens­er.

I timerne op til mordene sendte Harpon en stribe sms-beskeder til sin marokkansk­fødte kone. De havde religiøst indhold, men gav ikke noget praecist varsel om hans blodige planer. Hustruen, der også lider af nedsat hørelse, blev anholdt og varetaegts­faengslet. Under afhøringer fortalte hun, at han natten før angrebet havde hørt stemmer. Hun er nu blevet løsladt og er ikke sigtet i sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark