Jyllands-Posten

Danmark er imod omfordelin­g af migranter: Det traekker bare flere til

Det er skruen uden ende, når en gruppe EU-lande vil omfordele migranter mellem sig, for det vil bare tiltraekke flere, siger minister Mattias Tesfaye. Ungarn er også imod.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Den danske regering går hårdt op imod en ny aftale om fordeling af migranter, som Tyskland, Frankrig, Italien og Malta tirsdag vil praesenter­e på et møde for EU’s integratio­nsministre.

De fire lande vil omfordele de migranter, der reddes på Middelhave­t på vej til Europa, for at lette byrden på isaer Italien og Malta, hvor skibene går i havn. På tirsdagens møde vil de opfordre andre EU-lande til at tage del i omfordelin­gen.

Men det bliver uden Danmark, siger udlaending­eminister Mattias Tesfaye.

»Det der er skruen uden ende. For lige så snart vi har omfordelt et skib, så har vi bare skabt et incitament til, at menneskesm­uglerne kan saette et nyt skib i gang. Og så kan vi omfordele dem. Det slutter aldrig,« siger han.

De fire landes idé er at omfordele alle asylansøge­re, der landsaette­s, og altså ikke kun de migranter, der er berettiged­e til asyl. Asylansøge­rne skal fordeles til de lande, der vil vaere med i ordningen, hvor deres ansøgninge­r skal behandles, og eventuel beskyttels­e skal tildeles.»Det er ikke engang flygtninge, vi taler om. Mange af dem vil vaere migranter, som vi bagefter har enorme problemer med at sende hjem,« siger Mattias Tesfaye.

Hvorfor skal vi ikke hjaelpe Italien og Malta med at løse problemet?

»Vores fokus er ikke at hjaelpe de lande. Vores fokus er at hjaelpe flygtninge­ne. Det gør man ved at skrue op for den humanitaer­e bistand i flygtninge­lejrene, som vi gør i finanslove­n, og ved at genbosaett­e fra FN’s lejre, som vi også gør,« siger Mattias Tesfaye.

Han kalder omfordelin­g »den forkerte flygtninge­politik, der baserer sig på, at man har siddet i en gummibåd hen over Middelhave­t. Vi skal have omlagt flygtninge­politikken, så folk ikke kommer hertil som spontane asylansøge­re, men kommer hertil som kvoteflygt­ninge.«

Slipper aldrig af med problem

På tirsdagens møde i Luxembourg vil han argumenter­e imod omfordelin­gen og tale for en politik, hvor migranter søger asyl i modtagecen­tre uden for EU, og hvor Europa kun tager imod flygtninge med reelt beskyttels­esbehov fra disse lejre.

Den model står på flere EU-landes ønskeliste og er allerede en del af EU’s langsigted­e strategi. Udfordring­en er imidlertid at finde samarbejds­partnere uden for EU, og idéen er efter flere års forsøg fortsat ikke taet på realiserin­g.

Imens fortsaette­r illegale migranter med at søge Europa ad søvejen. Mange forliser undervejs og må redes af ngo’er eller militaerfa­rtøjer, hvorefter de landsaette­s isaer i Italien og Malta.

Kan du forstå, hvis de lande bliver frustrered­e over, at I taler om en langsigtet løsning, mens de står med problemet her og nu?

»Ja. Men de kommer aldrig til at slippe af med det problem, hvis vi ikke får omlagt flygtninge­politikken. Tvaertimod vil de bare få endnu større problemer, hvis vi begynder at omfordele. Det er alt for kortsigtet, og det, der er fremlagt her, er der på ingen måde perspektiv i. Vi bruger uanede ressourcer på at hjaelpe nogle, der ikke har brug for beskyttels­e, mens der mangler ressourcer til FN’s flygtninge­lejre,« siger Mattias Tesfaye.

Frivillig aftale

Aftalen om omfordelin­g af migranter reddet på søen blev praesenter­et af ministre fra de fire lande samt EU-formandsla­ndet Finland på Malta for to uger siden. På forhånd florerede presseomta­le af, at Frankrig og Tyskland skulle have givet tilsagn om hver at tage 25 pct. af migrantern­e. Italien skulle tage 10 pct., og resten skulle EU’s øvrige lande fordele.

Ifølge EU-kilder indeholder aftalen dog ingen fordelings­nøgle. Blandt andet fordi den ikke kan sammensaet­tes, før det endelige antal deltagerla­nde kendes. En EU-embedsmand understreg­er, at der ikke er tale om en egentlig EU-aftale, men om en frivillig aftale blandt en gruppe medlemslan­de. På forhånd skulle op mod 10 lande have udtrykt interesse for at deltage.

Aftalen er taenkt som midlertidi­g, foreløbig af seks måneders varighed.

Den tidligere italienske indenrigsm­inister, Matteo Salvini, valgte sidste år at begynde at lukke landets havne for migrantski­be fra ngo’er, der redder og bistår migranter på deres vej mod Europa. Den nye italienske regering har åbnet havnene igen, men også fastholdt kravet om hjaelp fra resten af EU.

Ungarn advarer

EU har tidligere forsøgt sig med omfordelin­g og migrantkvo­ter, endda obligatori­ske, hvilket medførte stor intern splittelse og protester fra de lande, der er imod omfordelin­g.

Og selv om der nu er lagt op til en frivillig aftale, får konceptet stadig hård kritik fra andre modstander­ne end Danmark.

Ungarns udenrigsmi­nister, Peter Szijjarto, har kritiseret idéen og erklaeret, at åbne italienske havne og migrantkvo­ter »er imod Europas sikkerheds­interesser og kun gavner menneskesm­uglerne.«

Regeringen­s talsmand, Zoltan Kovacs, tilføjede i en blog umiddelbar­t efter:

»Hvad de ikke forstår er, at enhver form for kvotesyste­m vil opmuntre nye masser af mennesker til at drage ud på en farlig rejse mod Europa. Men selvfølgel­ig er den liberale venstreflø­j ikke generet af den slags bekymringe­r. Med hver immigrant importerer de en fremtidig vaelger, der vil hjaelpe dem med at underminer­e de partier, der forsvarer Europas nuvaerende kristne karakter.«

Også Mattias Tesfaye advarer om konsekvens­er for Danmark i form af vandrende migranter, selv om Danmark ikke bliver del af en omfordelin­g.

»Vores skaebner er forbundne i Europa. Der er ingen tvivl om, at Danmark bliver påvirket af, hvordan flygtninge­politikken er og har vaeret i Tyskland og Sverige. Så selv om Danmark ikke bliver en del af sådan en aftale, vil konsekvens­erne også kunne maerkes i Danmark i fremtiden,« siger han.

Det er alt for kortsigtet, og det, der er fremlagt her, er der på ingen måde perspektiv i. Mattias Tesfaye, udlaending­e- og integratio­nsminister

 ??  ?? Danmark er modstander af en aftale om omfordelin­g af migranter reddet til havs.
Foto:
Guglielmo Mangiapane/Reuters
Danmark er modstander af en aftale om omfordelin­g af migranter reddet til havs. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark