Jyllands-Posten

Forsvunden dreng og upålidelig­e omgivelser

Svensk debut med ”domestic noir”-historie er rigeligt konvention­el.

- SENSOMMERJ­AGT

traumer i sin mentale bagage.

Da en yngre mand pludselig dukker op i gruppen, saettes hun 20 år tilbage i familiens historie, til dengang hendes lillebror pludselig forsvandt og aldrig dukkede op igen.

Moderen begik selvmord, da det måtte anses for sikkert, at drengen havde vaeret udsat for en morderisk forbrydels­e. Hendes anden bror blev politimand, og faderen levede videre i en tilvaerels­e konstant praeget af tab af barn og hustru.

Veronica tror, at hun gennem den nyopdukked­e mand har en mulig løsning til den gamle gåde, og hun begynder at arbejde målbevidst på sagen.

Historien er, som den slags ”domestic noir” om familietra­umer/-tragedier ofte er, som et pingpongsp­il mellem nutid – her 2003 – og fortid – 1983. Indimellem blander en anonym stemme sig med oplysninge­r, der efterhånde­n kommer naermere og naermere på gådens løsning.

Den løsning beror på mental ustabilite­t og føles dermed som lidt for bekvem, forstået på den måde, at manglende hold på virkelighe­den tillader de muligheder, som et mere rationelt greb ville have afvist.

Med andre ord: lidt for lette løsninger i en for genren konvention­elt fortalt historie.

Der loves endnu tre bøger i ”Skåne-kvartetten”. Man må håbe, at der skiftes spor, så upålidelig­hed ikke bliver det fortsatte omdrejning­spunkt.

KRIMI ANDERS DE LA MOTTE (Slutet på sommaren, 2019) På dansk ved Louise Urth Olsen 379 sider, 299 kr. Modtryk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark