Jyllands-Posten

”Pladderhum­orister” på Café Liva haelder mod venstre i satirebåde­n

Komikerne Flemming Jensen, Michael Schøt, Omar Marzouk og Sebastian Dorset leverer skarp, sjov og en smule ensidig satire i stand-up revyen på Café Liva.

- MORTEN HEDE kultur@jp.dk

på Café Liva er en revy, men den er ikke nogen almindelig revy. Der er tre grundlaegg­ende punkter, hvor den skiller sig ud fra landets øvrige revyer.

For det første er der intet orkester og naesten ingen musik. Igennem numrene støder vi på nogle sange – eksempelvi­s et nummer med kendte børnesange, der har fået nye, satiriske sangtekste­r. Men musikledri­ale sagelsen er ”på bånd”, og sangstemme­rne iblandt de fire maend er ikke vaerd at skrive hjem om. Heldigvis er det ikke pointen, at det skal lyde godt, og det kan naesten virke, som om de gør sig dårligere, end de er.

For det andet er der hverken kostumer eller scenografi. De fire komikere optraeder på linje i neutralt tøj og varierer kun med et par briller eller en habitjakke. Det er en typisk standupsce­ne uden kulisser, hvilket selvfølgel­ig er meningen. Men vi savner et visuelt udtryk.

Og for det tredje er ”Pladderhum­orister” staerkt satirisk, men overholder ikke princippet om at ”sparke opad”. Da magten i sommer gik fra blå til rød, rettede alle de andre revyer enten fokus mod de røde eller helt vaek fra partipolit­ik, indtil man havde ordentligt mate”Pladderhum­orister” om de nye magthavere. Og det er jo kongstanke­n i politisk satire.

I ”Pladderhum­orister” har man masser af politisk materiale, men det meste er om Lars Løkke Rasmussen. Og det er tydeligt, at der også stadig er masser af sjovt at sige om ham. Men når revyen helt undlader at kritisere den nye regering, bliver kritikken ligesom at hamre videre på et søm, der for laengst er slået i bund. Vi savner altså en smule opfindsomh­ed i materialet.

Og gudskelov!

Stand-up revyen er lige så spydig og spaendt som de bedste af landets øvrige revyer, og de fire komikere løser udmaerket både de klassiske revynumre og de traditione­lle standupbid­der, som revyen veksler imellem.

Samtidig er det maerkbart, at revytekste­rne er sammensat af fire af landets skarpeste satirikere. Der er ingen dårlige tekster undervejs – det er ellers ikke usaedvanli­gt, at der iblandt 20-30 revynumre er et par svipsere.

Her er vi oppe på lakridsern­e det meste af tiden, og vi savner aldrig en sang eller et dansenumme­r til afveksling. Og gudskelov! For synet af disse fire herrer i en indøvet koreografi kunne få uopretteli­ge konsekvens­er for dansk scenekunst.

Derfor bliver stand-up revyen ”Pladderhum­orister” først og fremmest en revy af høj komisk kvalitet og med en evne til at pege på det, der er problemet. Også selv om det måske også er os – det betalende publikum – der er problemet. Kunne det give en akavet stemning? Ja, bestemt! Men det er også vildt sjovt.

 ??  ?? For fjerde år i traek medvirker Omar Marzouk, Flemming Jensen, Sebastian Dorset og Michael Schøt i standuprev­yen. Foto: Brita Fogsgaard
For fjerde år i traek medvirker Omar Marzouk, Flemming Jensen, Sebastian Dorset og Michael Schøt i standuprev­yen. Foto: Brita Fogsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark