Jyllands-Posten

IS-fangerne

-

En amerikansk udenrigsmi­nister talte engang om »et problem fra helvede«. Det var i 1990’erne, problemet var borgerkrig­en i Jugoslavie­n, og ministeren, Warren Christophe­r, anede ikke sit levende råd.

En lignende indstillin­g synes for tiden at praege vestlige regeringer. For oven i de krige og konflikter i Mellemøste­n, som man sørgeligt nok naesten har vaennet sig til, er der kommet endnu et problem fra helvede. Det kan potentielt ramme vesteuropa­eiske lande hårdere, end hvad der i sin tid foregik på Balkan. Kampene i Jugoslavie­n var en tragedie, men blev inddaemmet, så de stort set kun fandt sted inden for landets område. Der var flygtninge­strømme, men ikke større, end at de kunne håndteres.

Denne avis har de seneste dage berettet om det nordlige Syrien, hvor mistaenkte krigere fra terrororga­nisationen Islamisk Stat (IS) og deres pårørende sidder fast. De formodede krigere er faengslet under det, en britisk reporter har kaldt kz-lignende forhold; mindst en tredjedel er udenlandsk­e statsborge­re – briter, franskmaen­d, tyskere og amerikaner­e, bl.a., og måske også nogle danskere . De er så taet stuvet sammen, at de må ligge på siden i deres orange dragter. De har ingen juridisk bistand, der har ikke vaeret noget, der ligner en rimelig rettergang, og at de nogensinde får en halvvejs normal tilvaerels­e, virker usandsynli­gt.

I området er der også al-Hol lejren, der huser 20.000 kvinder og 50.000 børn; de stammer fra IS’ såkaldte kalifat og blev drevet på flugt tidligere i år. De fleste kvinder må formodes at have vaeret radikalise­rede i forvejen, nu er de, bl.a. på grund af gruppepres og udsigtsløs­hed, blevet endnu mere fanatiske. Deres børn er hjernevask­ede, så de ser alle vesterlaen­dinge som fjender. Selv vaccinatio­nshold bliver mødt med sten. De voksne kvinder mishandler og draeber medsøstre, som ikke vil gå med slør eller hjaelper lejrledels­en med praktiske gøremål, f.eks. fordeling af fødevarer. Vesterlaen­dinge er vantro, og de er kun gode, hvis de er døde, lyder kort fortalt indstillin­gen hos de toneangive­nde i al-Hol.

Der er med andre ord tale om nogle af de skrappeste IS-tilhaenger­e, man kan forestille sig, og selv hvis de faengslede maend pludselig skulle haevde, at de var tilhaenger­e af Mahatma Gandhi, den indiske pacifist, har mange af dem formodentl­ig grufulde ugerninger på samvittigh­eden. Det er farlige folk, om end naeppe plaget af høje intelligen­skvotiente­r, for ingen ved deres fulde fem ville vel gøre det, de beskyldes for.

Den aktuelle udfordring fra helvede er, at kurderne, som administre­rer de naevnte faengsler og lejre, gerne vil nedbringe antallet af indsatte. Konkret ønsker de, at vestlige lande tager deres egne borgere tilbage.

Flere vestlige nationer, bl.a. Storbritan­nien, har sagt, at man vil gøre alt for, at det ikke sker. Heller ikke Danmark viser større entusiasme. Hvilket såmaend er forståelig­t.

Alligevel bør Vesten, herunder Danmark, tage sine statsborge­re tilbage. For det første måles et retssamfun­d bl.a. ud fra, hvordan det behandler de mest frastødend­e elementer. Og for det andet: Hvordan skal vi kraeve, at f.eks. nordafrika­nske lande modtager afviste asylsøgere eller kriminelle, hvis vi ikke vil have vore egne? Praesident Trumps ugennemtae­nkte beslutning om at traekke tropper ud af de kurdiske områder og overlade feltet til Tyrkiet kan betyde, at IS-fanger saettes fri, og det er det sidste, vi har brug for. Få de folk hjem, selv om de er frastødend­e og potentielt farlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark