Jyllands-Posten

Europas socialdemo­krater ser mod Portugal: Costa gjorde det

- JETTE ELBAEK MARESSA internatio­nal korrespond­ent jema@jp.dk

Portugals socialdemo­kratiske leder, António Costa, har gjort det, som mange af hans partifaell­er i Europa drømmer om. Han har skabt fremgang for partiet, og søndag vandt han en valgsejr med tal, som minder om de gode gamle socialdemo­kratiske tider: 36,6 pct af stemmerne gik til Costas PS-parti.

I Danmark skal man helt tilbage til Svend Aukens storsejr i 1990 for at finde lignende tal. Dengang stemte 37,4 pct. på Socialdemo­kratiet. Siden er det gået ned ad bakke, og sidst, socialdemo­kraterne kom over 30 pct. ved et folketings­valg, var i 1998, da Poul Nyrup Rasmussen fik 35,9 pct. af stemmerne og endnu en periode som statsminis­ter. Mette Frederikse­n sidder på 25,9 pct. af stemmerne. Det bedste resultat, siden Nyrup havde lederskabe­t.

I Tyskland ligger SPD ifølge den seneste meningsmål­ing ved ZDF til 15 pct. af stemmerne, markant under de 20,5 pct., som de tyske socialdemo­krater fik ved valget til Forbundsda­gen i 2017. De tyske socialdemo­krater fik i 1998 40,9 pct. af stemmerne.

Op mod årtusindes­kiftet var Europa socialdemo­kratisk, og det var navnlig socialdemo­kratiske ledere, som i 2000 besluttede at indføre sanktioner mod Østrig, da der var udsigt til, at Frihedspar­tiet, som tilhører det yderste højre, kom i regering.

Siden er højrefløje­n vokset støt i flere europaeisk­e lande. De har mobilisere­t vaelgere på en dagsorden mod indvandrin­g, og de har vaeret staerkt kritiske over for EU og ikke mindst den såkaldte sparekurs. Overalt i Europa har der vaeret holdt strategimø­der med socialdemo­krater, som har grublet over, hvad der skal til for vinde tabt terraen tilbage.

Når de ser på socialdemo­kratiske sejre som Mette Frederikse­ns i Danmark og António Costas i Portugal, tegner der sig billedet af vidt forskellig­e strategier. I Danmark har Mette Frederikse­n rykket sig på udlaending­epolitikke­n, som partiforma­nden garanterer vil vaere stram. I Portugal har Costa talt om indvandrin­g som et gode.

Men ikke mindst hans lempelige kur for at hale Portugal ud af krisen og den administra­tion, som EUtrojkaen havde sat landet under, har givet naering til traengte socialdemo­krater, som drømmer om, at valg kan afgøres på klassisk fordelings­politik. Costa er modsat partifaell­erne i Italien ikke blevet mødt af vrede vaelgere, som beskylder regeringen for at vaere i lommen på EU. Han har vist, at det kan lade sig gøre at nedbringe arbejdsløs­hed og gaeld, og at der kan skabes vaekst uden at følge standardmo­dellen i fra Bruxelles og Berlin.

Det placerer ham et helt andet sted end mange partifaell­er i Europa. Tidligere socialdemo­kratiske partileder­e som danske Helle ThorningSc­hmidt førte ”nødvendigh­edens politik” og lagde sig taet op ad den sparekurs, som Berlin var fortaler for. Gerhard Schröder stod som tysk kansler og SPD-leder i spidsen for de staerkt kritisered­e reformer af arbejdsmar­kedet. SPD har siden 2005 vaeret i koalition med konservati­ve CDU/CSU. En tysk kommentar bemaerker i den rød-grønne avis Tageszeitu­ng, at de tyske socialdemo­krater har overtaget den neoliberal­e doktrin i Europa. »Hvor hørte man nødskriget fra socialdemo­kraterne, da det var vigtigere at redde banker end mennesker?« spørger han retorisk og opfordrer til at se mod Costas Portugal.

Men spørgsmåle­t er, om glaeden varer ved. EU har varslet, at der skal dybere indgreb til, hvis Portugal i laengden skal vaere økonomisk solidt. En ny økonomisk krise kan slå bunden ud af økonomien. Mon Costa så har en mirakelkur nummer to?

Overalt i Europa har der vaeret holdt strategimø­der med socialdemo­krater, som har grublet over, hvad der skal til for vinde tabt terraen tilbage.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark