Jyllands-Posten

Femern Baelt-forbindels­en vil gøre Danmark grønnere

- Benny Engelbrech­t Heino Knudsen

transportm­inister

regionsråd­sformand, Region Sjaelland (S)

Byggeriet af tunnelen under Femern Baelt går snart i gang i Danmark, og vi kan begynde at glaede os til 2028, hvor forbindels­en forventes at åbne og vil indlede et nyt kapitel i dansk transporth­istorie.

Udbygninge­n af de danske landanlaeg blev skudt i gang allerede i 2016, og konstrukti­onen af tunnelen starter sidst på året. En 18 kilometer lang saenketunn­el skal anlaegges under havbunden i Femern Baelt og vil forbinde det østlige Danmark og Sverige med Hamborg, Tyskland og resten af Europa.

Det er nu, vi skal sikre, at forbindels­en ikke bare bliver en god investerin­g for Nordeuropa­s borgere og erhvervsli­v. Den skal også blive et afgørende skridt i den grønne omstilling.

VVM-undersøgel­sen af den faste fortime. bindelse viste, at den giver en CO2redukti­on. Det skyldes, at godstogstr­afikken sparer 160 km kørsel via Fyn og Jylland og vil blive styrket i forhold til lastbiltra­fikken, ligesom flere rejsende vil vaelge toget frem for fly og bil. Og står vi sammen om det, kan forbindels­en sagtens komme til at give en langt større klimagevin­st. Det gaelder blandt andet ved at udnytte de forbedrede transportm­uligheder, som blandt andet toget vil give for både passagerer og gods.

Lad os naevne et eksempel: I Hamborg ligger Europas tredjestør­ste havn, der er en meget vigtig containerh­avn for Danmarks eksport til og import fra lande uden for Europa. Med Femern Baelt-forbindels­en vil containere til og fra Østdanmark kunne transporte­res med godstog meget hurtigere end i dag.

Flyrejser hører til de store miljøsynde­re, og her kommer Femern Baelt-forbindels­en også til at gøre en positiv forskel. Togturen mellem København og Hamborg vil i fremtiden tage godt to en halv Mange mennesker kan derfor sikkert godt se gevinsten ved at tage toget i stedet for flyet på mellemdist­anceturene mellem hovedstaed­er og større byer.

Togturen bliver også et hurtigere og mere komfortabe­lt alternativ til bilen – og i forhold til både fly og bil er der selvfølgel­ig en enorm miljøgevin­st at hente ved at tage toget. Derudover er det vigtigt at huske på, at projektet ikke er skattefina­nsieret, for det er brugerne, der betaler for forbindels­en. Med andre ord etableres Femern Baeltproje­ktet ikke på bekostning af andre infrastruk­turprojekt­er i Danmark. Samtidig får vi betalt opgraderin­gen af jernbanen mellem Ringsted og Rødby med indtaegter fra brugerne af tunnelen.

Allerede nu er den grønne omstilling i korridoren godt i gang. Foruden togtrafik vil masser af personbile­r og lastbiler køre gennem tunnelen – og vores opgave er at sørge for, at den del af transporte­n sker miljøvenli­gt. Et faellesnor­disk samarbejde fra Oslo til Hamborg har gjort det muligt allerede i dag at køre med sin elbil fra Oslo gennem Danmark til Tyskland. Der er simpelthen ladestande­re placeret på hele straekning­en.

Vi skal sammen blive ved med at finde på den slags løsninger, så også det tunge gods kan fragtes så grønt som muligt.

Vi står over for en enorm omstilling, som har potentiale­t til at gøre Danmark grønnere, ligesom man ikke skal undervurde­re det eksportmar­ked, som danske, grønne løsninger kan skabe. Trafikkens skadelige miljøpåvir­kning er et problem i hele verden. Kan vi komme med løsninger, der udnytter det grønne potentiale i Femern Baelt-forbindels­en, kan det blive globale løsninger. Det er et faelles projekt, hvor alle kraefter er velkomne – også i transports­ektoren.

Vi skal sikre, at Femern Baeltforbi­ndelsen ikke bare bliver 18 kilometer tunnel. Forbindels­en skal vaere en ny port til Europa og en ny port til fremtidens grønne transportl­øsninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark