Jyllands-Posten

Lad os rydde op i velfaerdss­tatens ydelser

- Sebastian Stentoft

Middelklas­sen er den store vinder af den massive økonomiske omfordelin­g. Der burde i stedet fokuseres mere på samfundets allermest udsatte borgere.

stud.jur., København

Den danske sang er en tyndfed, mellemblon­d middelklas­sepige, der kysser som en kaffekande.

Sådan skrev den evigt slagfaerdi­ge enfant terrible Mads Holger for år tilbage. Siden har udsagnet manifester­et sig i mit sind. Dette dels fordi morsomhede­n er åbenbar, og dels fordi metaforen rummer en betydelig grad af sandhed.

Ordene faldt således i forlaengel­se af et udsagn om, at det ville vaere anstaendig­t at fokusere på samfundets allermest udsatte borgere og til gengaeld bremse de enorme summer til middelklas­sen. Et klaedeligt synspunkt, der til stadighed synes essentielt at fremdrage.

Når ovenståend­e ikke just er tilfaeldet, er det imidlertid ikke fordi politikern­e er dumme, selv om de jaevnligt beskyldes herfor. Tvaertimod faktisk. De har nemlig blot indset, at man ikke vinder valg på de allermest udsatte borgere, som ikke har overskud nok til at mobilisere sig og er for få i antal.

Den massive økonomiske omfordelin­g og det endeløse antal af politiske forslag kommer således yderst sjaeldent netop dem til gavn. Et budskab der ligeledes jaevnligt kommer fra gadejurist­en Nanna W. Gotfredsen, som om nogen har et unikt indblik i hverdagen på bunden af samfundet.

For nogen tid siden noterede hun eksempelvi­s på Facebook, at »allerlaeng­st nede, ude på gader og straeder, hvor de allermest udsatte befinder sig, når den velfaerd simpelthen bare ikke ud«.

I stedet er velfaerdss­taten en konstrukti­on, der hovedsagel­igt kommer gennemsnit­sborgeren til gavn. De fleste af os hører til i middelklas­sen, og det er derfor også middelklas­sens interesser, den danske velfaerdss­tat i høj grad repraesent­erer og varetager.

Skatteyder­ne betaler således i omegnen af den halve indtaegt til en velfaerdss­tat, som herefter til deler en ikke just ilde stedt middelklas­se store summer i kreative indpakning­er.

Som prikken over det famøse i, tager velfaerdss­taten sig godt betalt for denne ulejlighed, idet den bureaukrat­iske administra­tion jo ikke finansiere­r sig selv.

Skatteyder­ne betaler i omegnen af den halve indtaegt til en velfaerdss­tat, som herefter tildeler en ikke just ilde stedt middelklas­se store summer i kreative indpakning­er.

At ydelser og tilskud bør målrettes meget mere markant efter behov, burde således vaere selvfølgel­igt. De universell­e ydelser og tilskud har imidlertid haft en tendens til at blive umulige at afskaffe igen. Middelklas­sen er nemlig eminent til at mobilisere sig og gå på barrikader­ne, såfremt politikern­e så meget som antyder hensigter om at rokke herved.

I et vist omfang er det forståelig­t, at også gennemsnit­sborgeren

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark