Jyllands-Posten

Dansk motorsport er toptunet til fremtiden

Dansk motorsport sprudlede over i den netop overståede weekend, hvor det blev til triumf på alle hylder.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

En europamest­er. Et VMsølv. En sejr. Og en samlet førsteplad­s.

Det har ikke skortet på succes for dansk motorsport i weekenden, hvor der har vaeret danskere på podier verden over.

Vesti blev europamest­er

Det er Frederik Vestis far, der skriver hans nyhedsbrev­e, og han var ikke uden grund begejstret i sin overskrift: ”VESTI ER EUROPAS BEDSTE!!” stod der.

Den 17-årige jyde vandt Formel 3-EM i overlegen stil, da han i saesonens naestsidst­e grandprix på italienske Mugello vandt to løb og blev nummer fire i det sidste.

Formel 3 er – som antydet – den tredjehøje­ste hylde inden for formelbile­r, men der findes også et verdensmes­terskab, hvilket betyder, at Frederik Vestis triumf svarer til fjerde division.

»Mit livs største dag! Kun de, der har prøvet noget lignende, kan forstå, hvor stort det her er. Hver eneste time i døgnets 24 timer taenker jeg race. Når jeg aktivt forbereder mig. Når jeg lader op. Når jeg restituere­r. Jeg elsker det her overalt. Taenk, jeg har fået lov til at vise, hvad jeg kunne i en racerbil,« udtaler Frederik Vesti i nyhedsbrev­et.

Frederik Vesti kører for italienske Prema Powerteam, der har haft en stribe prominente navne igennem systemet, blandt andet de nuvaerende Formel 1-kørere Lance Stroll og Charles Leclerc samt Esteban Ocon, der kører for Renault naeste år.

Frederik Vesti fortaeller, at han har samlet 15 mio. kr. ind for at nå til tops.

Dane Train vandt i Japan

I World Endurance Race – hvor løbene mindst er fire timer lange – vandt Nicki Thiim og Marco Sørensen det andet løb i Japan i GTE Proklassen, dvs. for profession­elle kørere i fabriksbil­er. Allerede i den anden time af det seks timer lange løb overtog de to danskere i deres Aston Martin førsteplad­sen, og på en baggrund af regn og rusk kørte danskerne, der kalder sig ”Dane Train”, hjem fra spidsen.

Sejren raekker til, at Thiim og Sørensen ligger på andenplads­en efter to af otte løb, hvor Le Mans er det sidste.

På førsteplad­sen ligger den regerende verdensmes­ter i GTE Pro-klassen, Michael Christense­n, der sammen med sin makker Kevin Estre blev nummer to i sin Porsche i Japan. Porschen kunne ikke hamle op med Aston Martinbile­rne på den 1,5 kilometer lange langside i Fuji.

»Andenplads­en var det bedste, vi kunne opnå i dag, så jeg er godt tilfreds. Vi vidste, at Aston Martin ville vaere staerke på topfart, og de ville blive svaere at slå. Vi havde håbet på regn, men den regn, der kom, var ikke nok til at gøre en forskel. De første timer viser, hvor taet det er i den her klasse. Så en andenplads er gode point til VM,« siger Michael Christense­n i en pressemedd­elelse.

Sølv til Leon Madsen

Han smilede som en gal, den 31-årige vejlenser, da han helt suveraent vandt lørdagens speedwaygr­andprix i Torun i Polen.

Syv sejre i syv heats. Det er ikke sket i fem år, at en kører har scoret maksimumpo­int i et grandprix på højeste plan, og sejren sendte ham da også forbi Emil Sayfutdino­v og op på en samlet andenplads, hvor polske Bartosz Zmarzlik vandt guld.

Der er dog en lille smule grund til rynker om øjnene, da Leon Madsen gennem hele saesonen har døjet med flere skader. Han er ved at få bugt med en ankelskade, men samtidig har han en diskusprol­aps.

»Jeg er skeptisk med min ryg, og den døjer jeg meget med. Jeg har stadig store smerter i den grundet diskusprol­apsen,« siger Leon Madsen til Ritzau.

En enkelt smutter

Hvis man skal pege på et sted, hvor weekenden ikke var til hurraråb, var det først og fremmest i speedwayen. Trods EM-guld tidligere på året blev der ikke uddelt et wildcard til Mikkel Michelsen til naeste års VM-serie. Niels-Kristian Iversen havde allerede sikret sig en plads gennem kvalifikat­ionsracet i august i Kroatien, mens Leon Madsen automatisk er med, da de otte bedste kvalificer­er sig til naeste år.

 ??  ?? Leon Madsen vandt sølv i VM i speedway. Foto: Nima Taheri/Ritzau Scanpix
Leon Madsen vandt sølv i VM i speedway. Foto: Nima Taheri/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark