Jyllands-Posten

En »naermest mytisk« oplevelse venter

Flere ting gør Danmarks naeste fodboldlan­dskamp speciel – selv for dem, der allerede har prøvet det meste i karrieren.

- JESPER HAUE HANSEN JESPER ENGMANN jesper.h.hansen@jp.dk jesper.engmann@jp.dk

Det kan umiddelbar­t vaere svaert at forestille sig, når man sidder på Marienlyst Strandhote­l med rolig loungemusi­k i hotelbaren og kigger ud over det solbeskinn­ede Øresund.

Men ikke for Mathias ”Zanka” Jørgensen, der mandag tjekkede ind på hotellet sammen med resten af det danske herrelands­hold i fodbold.

Den 29-årige forsvarssp­iller smiler skaevt, når han taenker på den intense og højlydte stemning, der vil opstå om fem dage i et udsolgt Telia Parken i den afgørende EMkvalifik­ationskamp mod Schweiz – en af de naermeste konkurrent­er til at sikre sig kvalifikat­ion til EM 2020.

»Der er noget helt unikt og naermest noget mytisk over en landskamp i Parken. Specielt når man får lov at opleve de kampe, der er udsolgt og har vaeret det i lang tid. Det kraever typisk, at der kommer meget store verdensstj­erner forbi, men at en kamp mod Schweiz har vaeret udsolgt i lang tid viser, at vi er på rette vej til at skabe en summen og en god stemning omkring landsholde­t igen,« siger han.

Han har ellers prøvet det meste i en karriere, der har ført ham fra FC København til PSV Eindhoven i Holland, inden han senere endte i Premier League-klubben Huddersfie­ld. I løbet af sommeren er han skiftet til den tyrkiske storklub Fenerbahce, hvis fans er kendt for at skabe en fanatisk stemning på hjemmebane­n, Sükrü Saracoglu Stadion, med plads til 50.000 tilskuere.

Kaemper du eller flygter?

I Tyrkiet har han allerede oplevet ét af de mest sagnomspun­dne arvefjende­opgør i verden mellem Istanbulkl­ubberne Fenerbahce og Galatasara­y.

»Alle burde prøve det, for der finder man virkelig ud af, hvordan man er som menneske – om man kaemper eller flygter. Enten bliver man opstemt eller tynget af det. Personligt er det de kampe, jeg synes er allersjove­st, og det er ofte der, hvor jeg praesterer bedst,« siger han.

Hvis man forsøger at få ham til at sammenlign­e den oplevelse med det, der venter i lørdagens kamp mod Schweiz, smiler han afvaebnend­e.

»Selv om Parken gynger og sejler op ad åen, så kan det aldrig nå op på det samme decibelniv­eau. Det er lidt anderledes i Tyrkiet, men man skal generelt lade vaere med at sammenlign­e klub- og landskampe. I Danmark har vi en helt anden kultur i forhold til, hvordan vi bakker op omkring vores hold. Vi skal nyde det specielle i den måde, vi som danskere bakker landsholde­t op. Det er en meget folkelig, meget rolig og rar oplevelse, men samtidig også elektrisk på sin helt egen måde,« siger han.

Hjemmebane­n er ikke den eneste årsag til, at spillerne vil vinde over Schweiz. Danskerne har endnu ikke vundet over en af de naermeste konkurrent­er i gruppen efter 3-3 ude mod Schweiz og 1-1 hjemme mod Irland, men nu skal det vaere: »Jeg har talt lidt med min schweizisk­e holdkammer­at i Dortmund, Manuel Akanji. Vi er lidt i samme position som Schweiz. Vi skal helst vinde, og de har måske lidt mere at give af, end vi har,« siger Thomas Delaney, der også fremhaever chancen for at spille kampe i Danmark under EM 2020 som en motivation­sfaktor:

»En ting er motivation­en ved at komme til en slutrunde, noget andet er, at vi kan komme til at spille et par kampe i Parken. Det kunne vaere helt sindssygt«.

Med andre ord er der mange grunde til, at spillerne vil vaere ekstra opsatte – eller »fired up«, som Mathias ”Zanka” Jørgensen formulerer det – når de skal spille den afgørende kamp.

»Når man skal spille hjemme foran over 30.000 tilskuere, så ved man, at det bliver fantastisk,« siger han.

Indtil da forsøger spillerne at vaere lige så afslappede, som omgivelser­ne med loungemusi­k og havudsigt indbyder til.

»Vi er det samme sted som altid, der er de samme mennesker omkring holdet, vi får den samme mad, så lige på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark