Jyllands-Posten

Id Hair-direktør fyrer sig selv

Manden bag den kendte Id-hårvoks vil ikke laengere stå i spidsen for den virksomhed, som han har brugt 33 år på at opbygge.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

Det er svaert at blive fyret som direktør, når man selv ejer virksomhed­en. Så skulle det da lige vaere formanden, men hun er gift med direktøren og fyrer ham kun, når der skal skraelles kartofler hjemme i privaten.

Så nu har den succesrige danske erhvervsma­nd Preben Munch, der står bag Id Hair Company, fyret sig selv. Han vil ikke laengere stå i spidsen for den virksomhed, som han har brugt 33 år på at opbygge.

»I bund og grund mener jeg ikke, at jeg er dygtig nok til at lede virksomhed­en. Derfor har det vaeret verdens letteste beslutning,« siger Preben Munch, som nu har overdraget direktørpo­sten til sin mangeårige kompagnon Flemming Nielsen.

Historien om Id Hair Company er mange ting. Om en helt saerlig voks, store millionove­rskud og en selfmade erhvervsle­der, der uden en lang uddannelse bag sig – men med et medfødt gen for købmandska­b og salg – blev selvstaend­ig.

Preben Munch grundlagde Id Hair Company i 1986 i en gammel frisørsalo­n i Aarhus. Her solgte han i begyndelse­n bl.a. den populaere Dax-hårvoks, der mildt sagt var en smule svaer at vaske ud af håret igen.

På en messe i

London opdagede han imidlertid en ny type hårvoks, der var let at skylle ud. Id-hårvoksen var født.

I dag producerer Id Hair Company en lang raekke forskellig­e frisørarti­kler med salg til over 30 lande. Sidste år købte selskabet desuden den kendte frisørkaed­e Poul M.

Men faktisk har Preben Munch slet ikke ønsket at vaere direktør. Ikke siden han for cirka otte år siden gik ned med flaget og brugte syv måneders sygemeldin­g på »at sidde nede i kaelderen«.

Derfor har han brugt det seneste stykke tid på at overbevise Flemming Nielsen om at overtage

»Mine evner raekker ikke laengere til at lede den virksomhed, jeg stiftede. Det var vaesentlig­t lettere, da jeg kun var mig selv. Nu er vi 175 ansatte, og jeg bliver svedig bare ved tanken. Derfor er jeg glad for, at Flemming nu vil tage over,« siger Preben Munch.

Beslutning­en om at traede tilbage som direktør giver ejerledere­n mere frihed i hverdagen. Og det har på ingen måde vaeret svaert for Preben Munch at give lederskabe­t over sit livsvaerk fra sig. direktørst­olen.

»I mange ejerledede virksomhed­er bliver ejeren ved for laenge. De kører virksomhed­en ned. Det har jeg vaeret meget bevidst om,« siger Preben Munch, som mener, at Id Hair Company nu har fået »den bedste direktør.«

Preben Munch har stadig opgaver og kunder, som han skal varetage. Han bliver ved, så laenge han føler sig i stand til at bidrage positivt. Og han har ingen planer om at saelge.

»Jeg har samlet det hele på familiens haender, for at vi kan drive det videre. Jeg har tre drenge, som er gjort til medejere, hvoraf den aeldste har arbejdet i virksomhed­en i nogle år. Men ingen af dem bliver tvunget ind i firmaet. Det skal de selv bestemme,« siger Preben Munch.

Id Hair Company har hovedsaede i Lystrup uden for Aarhus. Sidste år tjente virksomhed­en 6,4 mio. kr. efter skat.

Mine evner raekker ikke laengere til at lede den virksomhed, jeg stiftede. Det var vaesentlig­t lettere, da jeg kun var mig selv. Nu er vi 175 ansatte, og jeg bliver svedig bare ved tanken. Derfor er jeg glad for, at Flemming nu vil tage over. PREBEN MUNCH, NU TIDLIGERE CHEF FOR ID HAIR COMPANY

 ??  ?? Foto: Morten Lau-Nielsen
Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark