Jyllands-Posten

Røde partier vil give medarbejde­rejede virksomhed­er positiv saerbehand­ling

Røde partier vil halve virksomhed­er over på medarbejde­rnes haender. Det handler ikke om socialisti­ske doktriner, men om sund fornuft, lyder det fra SF, der ligesom Enhedslist­en presser på for, at flere danskere skal eje deres arbejdspla­ds. Regeringen er p

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Mange flere danskere skal eje den virksomhed, de arbejder i.

Ikke kun hvis det står til SF og Enhedslist­en, som vil give medarbejde­rejede virksomhed­er saerbehand­ling i form af f.eks. fortrinsst­illing ved offentligt udbud og skatteford­ele, men også ifølge såvel regeringen som Radikale Venstre.

»Danmark har en stolt tradition for demokratis­ke virksomhed­er, og der er mange succeshist­orier om blandt andet medarbejde­rejede virksomhed­er, som jeg gerne så mange flere af,« siger erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

Også erhvervsor­dfører Katrine Robsøe (R) fremhaever en lang tradition for demokratis­k ejede virksomhed­er.

Under den hat falder såvel andelsbeva­egelsen og kundeejede virksomhed­er som detailkaed­en Coop, der er virksomhed­er, hvor de ansatte har medarbejde­raktier.

Klarer sig bedre

Det er den sidstnaevn­te virksomhed­stype, som SF og Enhedslist­en vil have flere af ved i første omgang at lovgive om en ny selskabsfo­rm, hvor medarbejde­rne har kollektivt ejerskab.

SF ønsker at oprette en selskabsfo­rm, hvor medarbejde­rne kollektivt ejer mindst 50 pct. af et holdingsel­skab, som så igen ejer den konkrete virksomhed.

Erhvervsor­dfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) understreg­er, at flere store internatio­nale undersøgel­ser har vist, at demokratis­k ejede virksomhed­er klarede sig bedre igennem finanskris­en, er mere produktive og aflønner bedre.

»Det er ikke ud fra en socialisti­sk doktrin om at overtage produktion­smidlerne, men medarbejde­rejede virksomhed­er klarer sig tit bedre, og det kan vaere et rigtig godt alternativ til at saelge til en kapitalfon­d og bevare virksomhed­er på danske haender. F.eks. i forbindels­e med et generation­sskifte,« siger hun.

Regeringen har ikke lagt sig fast på, hvad der skal ske på området, men allerede ved regeringsf­orhandling­erne i juni var fremme af medarbejde­rejede virksomhed­er på bordet, erfarer JyllandsPo­sten.

Venstre ser gerne flere medarbejde­rejede virksomhed­er, men de skal ikke have saerbehand­ling, understreg­er erhvervsor­dfører og tidligere ivaerksaet­ter Tommy Ahlers (V).

»Jeg har selv givet medarbejde­rne ejerskab via medarbejde­raktier i de virksomhed­er, som jeg har startet. Det er en god motivation­sfaktor,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark