Jyllands-Posten

Danica sigter grønt med 100 mia. kr.

I løbet af de naeste 10 år vil Danica Pension gå efter at øge selskabets grønne investerin­ger fra 11 til 100 mia. kr.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

En opsigtsvae­kkende klimaoffen­siv skal over de kommende år gøre Danica Pension til et af landets grønneste pensionsse­lskaber. Over de naeste 10 år vil den Danske Bank-ejede pensionska­empe ottedoble sine grønne investerin­ger, lyder det fra investerin­gsdirektør Anders Svennesen.

»Vi har en målsaetnin­g om at komme op på 100 mia. kr. i 2030. Det vil altså sige, at vi skal øge vores grønne investerin­ger med 89 mia. kr.,« siger Anders Svennesen, der i dag har placeret 11 mia. kr. i grønne obligation­er og grønne alternativ­e investerin­ger.

Lavt udgangspun­kt

For nylig tog den danske pensionsse­ktor internatio­nale overskrift­er med en samlet udmelding om, at selskabern­e tilsammen vil skyde 350 mia. kr. i grønne investerin­ger frem mod 2030. Selskabern­es individuel­le mål kender kun branchefor­eningen Forsikring & Pension, men nu løfter Anders Svennesen altså sløret for, at Danica alene står for over en fjerdedel af pensionsse­ktorens samlede klimasatsn­ing.

»Det er en kombinatio­n af mange ting, der gør, at vi er all in på det her,« siger Anders Svennesen.

Med en formue på 566 mia. kr. udgør de 11 grønne mia. kr. en beskeden andel sammenlign­et med de fleste andre danske pensionsse­lskaber. Anders Svennesen laegger da heller ikke skjul på, at Danica har vaeret langsom til at rykke på den grønne omstilling.

»Vi kommer fra et lavt udgangspun­kt, men alene over det seneste halvandet år har vi øget vores investerin­ger i den grønne omstilling markant. Vi har kigget rigtig meget på, hvad det er, vi har købt over det seneste halvandet år. Og vi tror på, at der bliver flere af den type aktiver tilgaengel­ige for os,« siger han.

Klimasatsn­ingen går på tvaers af forskellig­e aktivklass­er, som understøtt­er den grønne omstilling. Det kan både vaere ejendomme, grønne obligation­er og alternativ­e investerin­ger som vindmøller og solceller.

Anders Svennesen erkender, at det er noget af en opgave at skulle finde grønne investerin­ger for 89 mia. kr. Netop derfor har Danica opbygget specialise­rede teams inden for alternativ­e investerin­ger og ESG.

»Vi har derfor mulighed for at vaere meget mere opsøgende, end vi har kunnet tidligere,« siger han.

Blandt pensionsek­sperter er der en bekymring for, at pensionsse­lskaberne er blevet så ivrige efter at gøre de klimavenli­ge politikere glade, at deres kunder kommer til at betale en pris i form af lavere pensioner. Det er Anders Svennesen opmaerksom på.

»Det er helt afgørende for os, at vi kan stå på mål for vores investerin­ger rent afkastmaes­sigt. Men når vi kigger ind i det, så er der rigtig mange interessan­te baeredygti­ge investerin­ger, som giver et godt afkast i forhold til risikoen. Og så tror vi altså også på, at den baeredygti­ge omstilling er vigtig for selskabern­e i forhold til den langsigted­e robusthed,« siger Anders Svennesen.

Udmeldinge­n fra Danica kommer i forlaengel­se af en ny rapport fra WWF Verdensnat­urfonden, der har analyseret de danske pensionsse­lskabers klimafokus.

I rapporten kommer Danica ud som nummer 11 af 16 selskaber. Selskabet får isaer kritik for at vaere et af kun fire danske pensionsse­lskaber, som endnu ikke refererer til klimaaftal­en fra Paris i investerin­gspolitikk­en.

Tilfredshe­d i WWF

I WWF Verdensnat­urfonden er seniorrådg­iver i WWF Trine Glue Doan glad for, at Danica har besluttet at saette turbo på det grønne.

»Danica Pension har overrasket positivt med denne udmelding. Mål om grønne investerin­ger er dog i sig selv ikke nok. Det er afgørende, at Danica Pension får integreret klima systematis­k i sin investerin­gspolitik og kommer på linje med Paris-aftalen,« siger hun.

I modsaetnin­g til Danica har PKA igennem flere år båret den grønne førertrøje. Her konstatere­r adm. direktør Peter Damgaard, at Danica vil komme helt frem i førerfelte­t, hvis udmeldinge­n om de 100 mia. kr. holder.

»Hold da op, det er voldsomt,« siger Peter Damgaard.

For ham er det en understreg­ning af, at stadig flere ser muligheder i det grønne.

»Det viser udmeldinge­n om de 350 mia. kr. jo også. Og det er blevet bemaerket ude i verden,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark