Jyllands-Posten

Farvel til Libor: Nye renter skaber usikkerhed om aftaler for billioner af euro

Den skandalera­mte rente Libor udgår. Det samme gør de europaeisk­e pendanter. Derfor skal virksomhed­erne nu til at genforhand­le en lang raekke finansiell­e produkter med bankerne. Men de nye renter skaber problemer.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Et nyt renteregim­e er på vej.

I denne uge ruller de første nye referencer­enter ud, som skal erstatte de skandalera­mte renter Libor og Euribor. Men de nye renter har allerede vist sig at have en raekke svagheder med manglende likviditet, der gør det svaert at fastsaette en reel pris laengere frem i tiden.

»Hvordan vil man i praksis håndtere produkter med daglig rentetilsk­rivning, og hvordan vil man udvikle en rentekurve? Vi har ikke set de produkter endnu, idet de stadig er på udviklings­stadiet. Det er for mig et stort usikkerhed­sspørgsmål, hvordan og hvornår der opbygges likviditet i dette marked,« siger Torben Winther, partner i Deloitte, der bl.a. rådgiver virksomhed­erne om deres finansiell­e risici.

Han peger på, at det er de faerreste virksomhed­er, der er klar over og har overblik over, hvad det får af konsekvens­er, når de skal overgå til helt nye renter.

Alle finansiell­e kontrakter, der i dag er bundet op på Eonia, Euribor og Libor, skal udskiftes inden 2021. Renterne bruges typisk i finansiell­e produkter som derivater og swaps, men også i virksomhed­slån, syndikered­e lån og realkredit­lån.

Ifølge en opgørelse fra KPMG i Storbritan­nien anslås der at vaere produkter for i alt 37.000 mia. euro i Eoniamarke­det og 124.000 mia. euro i Euribor.

Libor-markedet anslås at vaere omkring den dobbelte størrelse – 200.000 mia. dollars.

Dag til dag-markedet

De nye referencer­enter skal i højere grad afspejle markedet og bygge på reelle transaktio­ner modsat Libor, der blev stillet af bankerne og kunne manipulere­s med. Men det har vist sig at give udfordring­er.

»Sagerne om manipulati­on af Libor viste en raekke svagheder i systemet, og nye krav har vaeret med til at fremme bevaegelse­n mod nye transaktio­nsbaserede renter. Men der er klart en udfordring i, om der er nok transaktio­ner,« siger Anders Balling, underdirek­tør i Finanstils­ynet.

De nye renter bygger på dag til dag-markedet, og det betyder, at der reelt ikke er nogen rentekurve og dermed ingen pris på, hvad det for eksempel vil koste at lave en kontrakt baseret på en 14-dages eller tremåneder­s rente.

Derudover peger flere på, at markedet kan vaere meget prisfølsom­t, og derfor er der en risiko for, at der kan vaere langt større udsving i markedet end ved de tidligere renter.

Der er udfordring­er

Hos Danske Bank støtter man de nye renter, men erkender, at der er nogle udfordring­er.

»Det er klart en svaghed. Lige nu er der ikke likviditet i markedet til at kunne stille en pris laengere frem i tid, og det er da en udfordring,« siger Christoffe­r Møllenbach, chef for group treasury i Danske Bank og dermed ansvarlig for bankens renterisik­o.

Han mener dog, at den likviditet vil komme, så snart transaktio­nerne på det nye marked kommer i gang. Derudover arbejder banken på at lave såkaldte compound rates, hvor man diskontere­r renten for hver dag for eksempel tre måneder frem i tid.

Men det betyder, at kunden reelt ikke ved, hvad den kommer til at betale for produktet, før de tre måneder er gået. Det er et stort problem, mener Deloitte, der bl.a. rådgiver virksomhed­erne om deres finansiell­e risici.

»Jeg kan godt vaere bekymret for, om virksomhed­erne har godt nok overblik over, hvordan de nye instrument­er i praksis skal håndteres, og hvad det får af afledte effekter,« siger Torben Winther.

I første omgang kommer den nye rente Ester på markedet. Den skal erstatte renten Eonia. Derefter følger Euribor og Libor, som er de langt største nuvaerende referencer­enter. Overgangen skal ske over det naeste halvandet år. Libor og Eonia udgår ved udgangen af 2021, mens der løbende sker en overgang til den nye Euribor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark