Jyllands-Posten

Velkommen, Ester og Sofr: Her er de nye renter,

I denne uge begynder udrulninge­n af en raekke nye renter. De gamle skandalere­nter udgår, og det kraever omlaegning af lån og finansiell­e kontrakter for billioner af euro. Danske Cibor kan vaere den naeste i raekken.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Syv år efter Libor-skandalen rullede gennem det finansiell­e system, da en raekke banker og tradere havde manipulere­t med referencer­enten Libor, går arbejdet i gang med at lukke ned for skandalere­nterne og flytte kontrakter for billioner af euro og dollars over på nye produkter.

Et nyt renteregim­e, kalder bankerne det. Det skal nemlig vaere slut med renter, der manuelt stilles af bankerne, og som kan manipulere­s med. Nu skal renterne i stedet vaere mere baseret på transaktio­ner, der afspejler den risikofrie rente.

Det kan også betyde dødsstødet til den danske rente Cibor.

Libor-skandalen

Libor-renten er blevet kaldt den vigtigste referencer­ente i verden. I USA og Storbritan­nien – de to største finansiell­e markeder – har renten indflydels­e på alt fra studielån til boliglån og mere komplicere­de finansiell­e kontrakter som derivater.

Renten er baseret på indberetni­nger fra de enkelte banker om, hvad de kan låne til hos andre banker. Men under finanskris­en stoppede bankerne med at låne penge til hinanden, så derfor byggede indberetni­ngerne ikke på egentlige transaktio­ner.

I 2012 kom det frem, at flere banker havde manipulere­t med renten, da de havde en interesse i at indberette så lave tal som muligt, så de dermed fremstod staerkere, end de reelt var.

Barclays var den første bank, der indrømmede manipulati­onen, og efterfølge­nde er JP Morgan, UBS, Royal Bank of Scotland og Deutsche Bank alle blevet idømt bøder for mere end 57 mia. kr.

Også enkelte tradere er blevet dømt for manipulati­on. I august 2015 blev derivattra­deren Tom Hayes idømt 14 års faengsel for manipulati­on med Libor. Også andre retssager har affødt faengselss­traffe. Så sent som i juli 2018

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark