Jyllands-Posten

Der skal erstatte skandalere­nterne

-

blev tre tidligere tradere i Deutsche Bank og Barclays dømt i sager om den europaeisk­e pendant, Euribor.

Nye renter

I 2017 besluttede man, at Libor skulle lade livet, og en ny benchmarkf­orordning blev udarbejdet i EU, så alle referencer­enter nu skal leve op til en raekke standarder. Det betyder også, at de europaeisk­e renter Eonia og Euribor skal udskiftes.

En opgørelse fra KPMG anslår, at Euribor understøtt­er lån og finansiell­e produkter for i alt 124.000 mia. euro i Europa. Derudover bruges også renten Eonia, der primaert er en pengemarke­dsrente til brug for swaps og optioner, i produkter for 37.000 mia. euro.

Eonia udskiftes med Ester, og i denne uge stilles, dvs. fastsaette­s, de første priser. Ester er en rente, der stilles af ECB, og som bygger på transaktio­ner på dag til dag-pengemarke­det.

Euribor bliver aendret til en såkaldt hybrid-Euribor. Altså består de grundlaegg­ende elementer i Euribor, men den overbygges for at vaere mere sikker – eller mindre manipulerb­ar.

I Storbritan­nien er man allerede så småt i gang med at udskifte Libor til Sonia. I USA er planen at erstatte Libor med Sofr.

Ifølge Wall Street Journal er der bundet finansiell­e produkter for over 200.000 mia. dollars på Libor i USA, og den nye rente Sofr har vist sig at vaere meget volatil. Således sprang renten i forrige uge fra omkring 2,25 pct. til 5,25 pct. på en enkelt dag.

Det er netop en af de store udfordring­er med de nye referencer­enter.

»Vi havde i forrige uge noget volatilite­t i det amerikansk­e marked, hvor vi så renten flytte sig ganske betydeligt. Det er klart en udfordring. De korte rentesatse­r kan flytte sig fra dag til dag, men over en laengere periode forventer vi ikke, at gennemsnit­tet bliver så forskellig­t fra tidligere, men der kan komme mere volatilite­t,« forklarer Christoffe­r Møllenbach, chef for group treasury i Danske Bank, der i øjeblikket arbejder på at informere kunder og etablere nye kontrakter.

De nye referencer­enter bygger på dag til dag-markedet, da det var det mest likvide sted, man kunne finde transaktio­ner til de nye renter. Men de gamle Libor og Euribor bruges i saerdelesh­ed til at indgå en tre- eller seksmånede­rs kontrakt. Her har de nye renter ingen transaktio­ner og dermed ingen rentekurve at bygge en prisstille­lse på.

»Udfordring­en er at finde nogle markeder med et solidt transaktio­nsgrundlag. Man skal sikre, at det er robust, og det har vist sig at vaere en udfordring,« siger Anders Balling, underdirek­tør i Finanstils­ynet.

Flere eksperter peger på, at der ligger et stort arbejde den kommende tid i at få bygget en rentekurve op, men at det kan betyde, at man stadig må ty til det gamle system med manuelle prissaetni­nger ud fra et ”skyggemark­ed” med derivater.

Derudover er det endnu ukendt, hvor stort et arbejde der pålaegges virksomhed­erne i at komme over på de nye kontrakter. Ifølge Danske Bank vil overgangen fra Eonia til Ester vaere »rimelig straightfo­rward«. Men Libor og Euribor kan vaere mere omfattende og give flere udfordring­er.

Hvad med Cibor?

Det er indtil videre ikke blevet besluttet, at den danske Cibor-rente skal udskiftes, men flere aktører peger på, at det bare er et spørgsmål om tid.

»Det ville vaere maerkeligt andet, når resten af verden omkring os overgår til et helt nyt system. Så det vil vaere åbenlyst, at der også kommer en erstatning for Cibor,« mener Torben Winther, partner med ansvar for financial risk i Deloitte.

Finans Danmark er allerede gået i gang med at udarbejde en ny transaktio­nsbaseret referencer­ente, selv om der ikke er krav om det endnu. Og Finanstils­ynet presser på.

»Det er klart, at vi pusher lidt på. Med den bevaegelse, der sker i resten af verden i retning af en transaktio­nsbaseret rente, er det vigtigt, at Danmark også er på omgangshøj­de,« siger Anders Balling fra Finanstils­ynet.

Cibor-renten blev også omfattet af sin egen mistanke om manipulati­on, men efterfølge­nde undersøgel­ser slog fast, at renterne lå inden for rammerne af, hvad der kunne forventes i en periode, der var karakteris­eret ved meget volatile markedsfor­hold, og blev dermed frikendt.

Cibor bruges stadig i dag i stor stil.

Således er en lang raekke realkredit­lån, andelsboli­glån og virksomhed­slån bygget på Cibor6, som er en seksmånede­rs variabel rente.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark