Jyllands-Posten

Store maengder mikroplast­ic fra tøj ender i verdenshav­ene

- KELD LOUIE PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk

En stadig større del af vores beklaednin­g er fremstille­t af kunstfibre og dermed af fossile braendsler. Hovedparte­n ender på losseplads­er. Kun en minimal del genanvende­s, og det er blandt forklaring­erne på den stigende olieefters­pørgsel.

En lang jakke til damer i H&M til 249,- kr. fremstille­t af 100 pct. polyester med for af 100 pct. polyester.

Hertil et par sarouel-bukser med linning fra Zara til 179,- kr. – fremstille­t af 97 pct. polyester og 3 pct. elastan, der for 85 pct.s vedkommend­e består af polyuretan.

På fødderne et par sneakers med overdel, inderdel, snører og sål af kunststof.

Med andre ord: plastic og dermed fossile braendsler.

Hjernen kan vaere aldrig så bevidst om klimaforan­dringer og FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling, men selv om den har besluttet at forsage sugerør og plasticpos­er, er garderobes­kabet fyldt med beklaednin­g, der i al vaesentlig­t er fremstille­t af kunststoff­er skabt af den petrokemis­ke industri.

At mennesker har laert at elske plastic, fremgår af data fra Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA), der viser, at verdens forbrug af plastic de seneste 50 år er vokset naesten tre gange så hurtigt som verdensøko­nomien, og vaeksten vil fortsaette.

»Den globale olieefters­pørgsel forventes at ville stige med 10 mio. tdr. i døgnet frem til 2030, og heraf vil den petrokemis­ke industri tegne sig for mindst en tredjedel. I 2050 vil den petrokemis­ke industri svare for naesten halvdelen af vaeksten i olieefters­pørgslen, fordi andre områder – isaer transport – til den tid vil vaere stagnerend­e. Blandt konsekvens­erne vil vaere en vaekst i den petrokemis­ke industris CO2-udledning med 30 pct. frem til 2050,« konstatere­r Fatih Birol, adm. direktør for Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA).

Ikke mindst har kunststoff­erne taget over, når det gaelder beklaednin­g og fodtøj, og alene i perioden fra 2000 til 2015 steg den globale gennemsnit­sforbruger­s køb af beklaednin­g med 60 pct. I samme periode er antallet af gange, som tøjet bliver brugt, faldet med 36 pct., viser en rapport fra den britiske institutio­n The Ellen MacArthur Foundation.

I Kina er antallet af gange, beklaednin­g anvendes, dykket 70 pct. siden 2000, viser tallene.

I USA bruges beklaednin­g i gennemsnit kun 36 gange. Det betyder, at hvis man løber hver dag, vil løbetøjet i princippet kun blive brugt i en måned, da langt det meste af denne type beklaednin­g er fremstille­t af kunststoff­er.

Opkøbsstra­tegien

Den hastigt voksende omsaetning af beklaednin­g fremstille­t af kunststoff­er ligner ikke det mest oplagte emne på dette års konference Oil & Money 2019, men interessen er stor, fordi broderpart­en af råmaterial­erne til beklaednin­gsindustri­en kommer fra den petrokemis­ke industri og er fremstille­t på basis af olie og naturgas.

Praecis derfor, mener arrangører­ne Energy Intelligen­ce og The New York Times Group, er emnet af vital betydning.

Den overhovede­t vaesentlig­ste årsag er, at kun en minimal del af den beklaednin­g og det fodtøj, der er fremstille­t af kunststoff­er, bliver genanvendt.

Årligt bruges der globalt 53 mio. tons fibre til fremstilli­ng af beklaednin­g.

Heraf går ca. 12 pct. tabt i produktion­en, der i stedet anvendes til bl.a. isolerings­materialer, klude, fyld i puder og dyner, m.m.

Efter endt brug ender 73 pct. af al beklaednin­g på losseplads­er eller i forbraendi­ngsanlaeg, hvor kun en mindre del omsaettes til elektricit­et og/eller varme.

Omkring 12 pct. bliver i en eller anden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark