Jyllands-Posten

Hun arrangerer vandreture for blinde i Pyrenaeern­e

Mennesker med kroniske sygdomme har også feriedrømm­e, men drømmen kan vaere svaer at udleve. Derfor har danske Chéri Rasmusson skabt et ferie-refugium for rejsende med saerlige behov i Sydfrankri­g.

- Finans@finans.dk

Axat er en lille fransk landsby med blot 650 indbyggere. Men uanset hvor søvnig og undselig den ser ud, dér midt i Pyrenaeern­e blot 60 km fra den spanske graense, er det en by, hvor der sker små mirakler. Her driver den 52-årige Chéri Rasmusson byens lille hotel sammen med sin mand, Gert. Her kommer, som Chéri Rasmusson selv udtrykker det, mennesker, der har stået på kanten af livet.

Mennesker, som måske endda har prøvet at blive genoplivet efter et hjerteanfa­ld og derfor mere eller mindre også har taget det første skridt ud over kanten. På Hotel Axat har de nemlig specialise­ret sig i rejser for mennesker med kroniske sygdomme.

»I 2002 var jeg på ferie sammen med min mand i Axat. Vi havde allerede overvejet at finde et lille, hyggeligt sted til vores pensionist­dage, men det var ikke lige oppe over. Vi blev imidlertid så begejstred­e for byen, at vi straks faldt for et lille hus, som vi købte på stedet. I 2009 blev byens hotel sat til salg, og ja – så blev vi hotelejere,« fortaeller Chéri Rasmusson, der er uddannet laegemidde­lkonsulent og medicotekn­iker.

Ferie-refugium

Det var imidlertid hendes fag, der betød, at Hotel Axat har udviklet sig til det, det er i dag, nemlig et ferie-refugium for mennesker med Parkinson, sklerose, forskellig­e hjertesygd­omme, apopleksi eller blindhed. Der er dog ikke tale om, at gaesterne blot sidder i laenestole­n på terrassen og lader sig varte op.

»Vi har et samarbejde med forskellig­e handicapor­ganisation­er i Danmark, eksempelvi­s Parkinsonf­oreningen og Dansk Blindesamf­und, ligesom vi har et samarbejde med AEldresage­n. Vi rådgiver om og arrangerer rejser for handicappe­de og aeldre, men altid på en måde, så den enkelte rejse arrangeres på gaesternes betingelse­r alt efter formåen. Du vil blive overrasket over, hvad de både kan og har lyst til. Eksempelvi­s er jeg lige blevet bedt om at arrangere en rejse for blinde, der skal deltage i årets vinhøst,« fortaeller Chéri Rasmusson og fortsaette­r:

»Jeg er uddannet vandreguid­e og arrangerer mange ture i området. Både for raske og vores andre gaester. Mange kan nemlig meget mere, end de tror, og at kunne bevise det over for sig selv er med til at styrke psyke samt selvtillid,« siger Chéri Rasmusson.

For hende er også samarbejde­t med de pårørende, bl.a. for gaester med Parkinsons sygdom, essentielt. Her deltager ofte også fagpersona­le i form af eksempelvi­s en psykolog.

Manden i køkkenet

Chéri Rasmusson har lige fra starten haft ambitioner om at skabe et hotelkonce­pt, der er noget ud over det almindelig­e. Da beslutning­en om at købe hotellet blev truffet, arbejdede hun som selvstaend­ig laegemidde­lkonsulent, og manden Gert, der i dag er 60 år, var selvstaend­ig inden for it-branchen.

For hans vedkommend­e kan det måske nok lyde, som om tilvaerels­en har budt på noget af en jobmaessig kolbøtte, men det er egentlig ikke tilfaeldet. Han har nemlig altid interesser­et sig for og gået op i madlavning, så han står for al forplejnin­g og sørger for at kokkerere med råvarer fra det lokale marked.

Derudover er han hotellets altmuligma­nd og sørger for alt det praktiske. Alt er dermed gået op i en højere enhed, og parret har ikke ét sekund fortrudt deres skift i hverken karriere eller livsstil. Tvaertimod.

»Da vi købte huset i Axat, var hotellet ejet af en anden dansker, der blev syg af cancer og døde i en alder af blot 56 år. Det satte vores liv lidt i perspektiv, og vi besluttede os for, at hvis vi skulle prøve noget andet, var det nu. Med min baggrund i sundhedsse­ktoren mente vi, at der var mulighed for at skabe noget unikt, og det har bestemt vist sig at vaere tilfaeldet,« fortaeller Chéri Rasmusson.

Chéri Rasmusson og hendes mand håber at kunne fortsaette deres aktivitete­r mange år endnu, men opholdet i Sydfrankri­g varer ikke evigt, og en dag går turen retur mod Danmark. Men det må meget gerne vare laenge, for Chéri Rasmusson er slet ikke faerdig med at udvikle sit koncept.

Du vil blive overrasket over, hvad vores gaester kan og har lyst til. Jeg er lige blevet bedt om at arrangere en rejse for blinde, der skal deltage i årets vinhøst. CHÉRI RASMUSSON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark