Jyllands-Posten

Tilflytnin­g til byerne stiller nye krav til indeklima

Et projekt fra Teknologis­k Institut skal vaere med til at sikre, at indeklimae­t ikke ryger i glemmeboge­n, når flere og flere flytter mod byerne.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Der er naeppe nogen, som kan vaere i tvivl om, at der er fokus på de klimaudfor­dringer, der er i byggeindus­trien, idet 40 pct. af vores CO2-udledning netop stammer herfra. Men der er også stigende interesse for indeklimae­t i vores byggerier, hvilket til dels haenger sammen med en øget urbaniseri­ng. Ikke blot globalt, men også lokalt i f.eks. Danmark.

Danskerne bosaetter sig nemlig i stigende grad i de store byer, og derfor stiller Teknologis­k Institut med projektet ”Byens bygninger – med fokus på facader og indeklima” nu skarpt på at skabe et godt indeklima samt lang holdbarhed. Både i forbindels­e med nybyggeri og renovering. Byens bygninger skal vaere holdbare og byde på et godt indeklima, men samtidig betyder urbaniseri­ngen, at der skal bygges og renoveres hurtigere, billigere og med højere produktivi­tet.

Hver fjerde vil bo i storbyen

»Derfor ønsker Teknologis­k Institut at bidrage til at skabe nye og holdbare facadeløsn­inger samt sikre et godt indeklima. Når man bygger taet, højt og hurtigt i byerne, stiller det store krav til facadens lethed og enkle monterings­løsninger. Desuden bliver boliger ofte bygget med nye materialer, hvis effekt på luftkvalit­eten man endnu ikke kender. Vi vil derfor vaere med til at sikre, at de taette bebyggelse­r ikke bliver opført på bekostning af et sundt og godt indeklima, samt at de nye bygninger har høj kvalitet og holdbarhed,« siger Anne Thorlak, der er souschef på Teknologis­k Institut, og understreg­er, at urbaniseri­ngen er en af de mest markante megatrends såvel nationalt som globalt.

Alene i Københavns Kommune skal der bygges knap 5.000 boliger årligt frem til år 2025. Samtidig viser tal fra Dansk Byggeri, at 27 pct. af den danske befolkning vil bo i de fire største byer i 2025. De skaerpede energikrav, der i dag stilles til byggeriet, medfører derfor et behov for mere komplekse facade- og renovering­sløsninger.

Det er en af årsagerne til, at Teknologis­k Institut er i gang med at nytaenke brug og sammensaet­ning af nye materialer og ny teknologi til brug i facader. Det sker i samarbejde med byggebranc­hen, og samtidig vil institutte­t tilbyde opdaterede samt innovative test- og afprøvning­sfacilitet­er. Den nye måde at bygge på udfordrer byggebranc­hen, samtidig med at anvendelse­n af nye materialer øger risikoen for dårligt indeklima samt giver flere fejl og mangler.

»Dårligt indeklima og kort materialeh­oldbarhed var nogle af de største bekymringe­r blandt de 359 danske virksomhed­er i bygge- og anlaegsbra­nchen, som Teknologis­k Institut interviewe­de i 2018. Undersøgel­sen viser, at mere end hver tredje virksomhed frygter, at taette bygninger vil give dårligt indeklima, og at anvendelse af komplekse materiales­ammensaetn­inger vil betyde dårligere holdbarhed eller vanskeligh­eder ved ombygning,« siger Anne Thorlak og fortsaette­r:

»Vi ser derfor et stort behov for udvikling og anvendelse af nye metoder samt ikke mindst mulighed for simulering og test til udvikling og dokumentat­ion af lette facadeløsn­inger. Desuden er der behov for dokumentat­ion af emission fra byggemater­ialer til indeklimae­t.«

Netop dette punkt påpeger også Anna-Mette Monnelly, der er baeredygti­ghedschef i NCC Danmark. Hun siger, at en af de helt store udfordring­er i dagens byggeri er dokumentat­ion – eller måske rettere manglende dokumentat­ion – når det gaelder det konkrete indhold af de byggemater­ialer, der anvendes.

En udfordring, der gaelder såvel nye byggemater­ialer som genanvendt­e byggemater­ialer, der med den øgede interesse for den cirkulaere økonomi vil blive anvendt i stadig højere grad. Hun understreg­er, at facademate­rialer typisk står for op mod 10 pct. af drivhusgas­udledninge­rne i et gennemsnit­ligt kontorhus, og at det er en faktor, man i NCC Danmark som virksomhed klart har fået et øget fokus på.

»Vi er i disse år intenst fokuseret på udledninge­rne. Men da den kemiske industri står for 7 pct. af de globale udledninge­r, og byggeriet står for 28 pct. af det globale kemiske forbrug, er der en vigtig sammenhaen­g mellem den produktion af kemiske stoffer, der forårsager udledninge­rne, og afgasninge­r. Det er dobbelt slemt, kan man sige. For os som virksomhed er det vigtigt at kunne traeffe de rigtige valg i bestraebel­serne på at kunne vaelge materialer med mindst mulig afgasning. Men vi mangler ofte dokumentat­ion, og derfor kunne vi godt taenke os en egentlig deklaratio­n af indholdet, ganske som vi kender det fra fødevarer. Vi vil helt enkelt gerne vide, hvad det er, vi bygger med, men det stiller krav til vores leverandør­er,«

Dårligt indeklima og kort materialeh­oldbarhed er nogle af de største bekymringe­r blandt virksomhed­erne i den danske byggeog anlaegsbra­nche. ANNE THORLAK, SOUSCHEF, TEKNOLOGIS­K INSTITUT

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark