Jyllands-Posten

Fradrag for ejendomsta­b

Tab fra salg af fast ejendom kan kun fradrages i fortjenest­er fra andre ejendomssa­lg. Det gaelder dog ikke, hvis man er naeringsdr­ivende med salg af fast ejendom.

- PETER NORDENTOFT finans@finans.dk

Fortjenest­e ved salg af fast ejendom er som hovedregel skatteplig­tig. Hvis man lider et tab ved salg af en ejendom, kan tabet imidlertid kun fradrages i fortjenest­e på andre ejendomme og ikke i anden indkomst. Opnår man ikke fortjenest­e på anden ejendom, får man altså ikke noget skattefrad­rag.

Som en undtagelse hertil skal personer og selskaber, der er naeringsdr­ivende med køb og salg af fast ejendom, indregne både fortjenest­er og tab på fast ejendom fuldt ud ved opgørelsen af den skatteplig­tige indkomst. Det betyder at tab også kan fradrages i anden indkomst.

For naeringsdr­ivende personer modsvares den udvidede fradragsre­t for tab af, at personer beskattes af fortjenest­er på fast ejendom som personlig indkomst og ikke som kapitalind­komst. For selskaber beskattes fortjenest­er imidlertid altid som selskabsin­dkomst. Saerligt for selskaber kan det derfor vaere en fordel at vaere underlagt naeringsbe­skatning, da det kan medføre en udvidet fradragsre­t, herunder ret til at udnytte tab mellem sambeskatt­ede selskaber, uden at fortjenest­er beskattes hårdere.

Man er som udgangspun­kt kun naeringsdr­ivende med fast ejendom, hvis man mere systematis­k og regelmaess­igt saelger fast ejendom for derved at opnå en fortjenest­e på ejendommen­e. Det er også en betingelse, at den enkelte ejendom er købt med henblik på videresalg og ikke for eksempel udlejning eller anden brug. Vurderinge­n af om en person er naeringsdr­ivende tager derfor ofte udgangspun­kt i antallet og omfanget af ejendomssa­lg og de opnåede indtaegter.

Efter praksis laegges der også vaegt på, om man har en profession­el tilknytnin­g til ejendomsbr­anchen eller en uddannelse­smaessig baggrund, der gør en i stand til at handle som profession­el erhvervsdr­ivende på ejendomsma­rkedet.

Afsmitning fra ejer

Er man naeringsdr­ivende med salg af fast ejendom, vil man som udgangspun­kt ikke kun undgå en naeringsbe­skatning ved at gennemføre enkelte ejendomssa­lg gennem et selskab. Her kan der ske en ”afsmitning” fra ejer til selskab. Omvendt vil der normalt ikke ske afsmitning fra et selskab til dets ejere. Kapitaleje­rne kan dog vaere så involveret i driften i selskabet, at der skal mindre til, før end ejeren anses for også selv at vaere naeringsdr­ivende. Det kan også tale for naeringsbe­skatning, hvis en kapitaleje­r har købt en ejendom fra et naeringsbe­skattet selskab og derefter videresael­ger ejendommen med fortjenest­e i privat regi.

Problemsti­llingen kan illustrere­s med en ny afgørelse fra Landsskatt­eretten, hvor en selvstaend­ig ejendomsma­egler havde fratrukket tab på to ejendomssa­lg på i alt 3,1 mio. k.

Ejendomsma­egleren havde i perioden fra 1994 til 2007 købt fire ejendomme og solgt to af disse. Han havde dog også tidligere solgt et antal ejendomme og havde desuden via en enkeltmand­svirksomhe­d og fem selskaber solgt mere end 25 ejendomme, de fleste med fortjenest­e. En del af ejendommen­e var udviklet i selskabern­e ved udstykning mv., og én af de ejendomme, som var solgt i personligt regi, var købt fra et af de naeringsdr­ivende selskabern­e. En del af denne ejendom var efterfølge­nde blevet udstykket til en ny grund, som var solgt med fortjenest­e.

Skat anså ikke ejendomsma­egleren for at vaere naeringsdr­ivende med fast ejendom og godkendte derfor ikke fradrag for tabene ved de to private ejendomssa­lg. Denne afgørelse blev imidlertid aendret af Landsskatt­eretten.

Uanset at ejendomsma­egleren ikke i kraft af sin maeglervir­ksomhed var naeringsdr­ivende med salg af fast ejendom, lagde Landsskatt­eretten til grund, at maegleren, som hovedaktio­naer og direktør i selskabern­e, aktivt havde medvirket til køb og salg af ejendomme. Da ejendomsma­egleren dermed arbejdede profession­elt med ejendomssa­lg, gjaldt der en formodning for, at ejendomsma­eglerens private ejendomssa­lg også var sket som led i en naeringsvi­rksomhed. Og denne formodning kunne efter en konkret vurdering ikke afkraeftes.

Landsskatt­eretten indrømmede derfor ejendomsma­egleren fradrag for de konstatere­de tab.

Skat anså ikke ejendomsma­egleren for at vaere naeringsdr­ivende med fast ejendom og godkendte derfor ikke fradrag for tabene ved de to private ejendomssa­lg. Denne afgørelse blev imidlertid aendret af Landsskatt­eretten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark