Jyllands-Posten

Gode lagerlokal­er er blevet en efterspurg­t vare

Østjylland er i øjeblikket på det laveste niveau for ledige lagerbygni­nger og produktion­slokaler i 11 år.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Lokale og tilflytted­e virksomhed­er har naermest revet alle ledige lagerlokal­er, logistikej­endomme og fabrikshal­ler ned fra maeglernes hylder. Østjylland har ikke haft faerre ledige lagerbygni­nger og produktion­slokaler siden 2008, viser tal fra erhvervspo­rtalen Ejendomsto­rvet.dk.

Specielt det seneste år har udviklinge­n taget fart. I den periode har Østjylland bevaeget sig fra at have flere udbudte lokaler til lager og produktion end resten af landet til at have faerre.

»På et år er andelen af ledige lokaler faldet fra 2,5 til 1,7 pct. Det svarer til, at der er kommet aktivitet på naesten 125.000 kvm det seneste år, og det er mere end noget andet sted i landet,« forklarer analytiker Nicholas McFall fra Ejendomsto­rvet.dk.

Motorvej tiltraekke­r

På landsplan er lige knap 1.500 produktion­slokaler og lagerhalle­r udbudt til leje eller salg via Ejendomsto­rvet.dk lige nu. 236 af dem ligger i Østjylland, heraf 52 i Randers og 44 i Aarhus Kommune. Derefter følger Silkeborg med 35 og Skanderbor­g med 18. I kommunerne Favrskov, Odder, Norddjurs og Syddjurs er der i alt 37 ledige lokaler. I Samsø Kommune er der tilsynelad­ende ingen ledig kapacitet.

»Det er usaedvanli­gt, at Randers har flere udbudte industri- og lagerlokal­er end Aarhus. Nok er Randers i højere grad en industriby, men Aarhus er jo meget større. Det afspejler, at vi oplever meget stor interesse blandt virksomhed­er for at etablere sig – eller udvide – i Aarhus. De vil gerne ligge taet på motorvejen, og i Aarhus er der adgang til det største udbud af arbejdskra­ft,« forklarer erhvervsma­egler Paul Mühl hos Nordicals – det tidligere Nybolig Erhverv – på Vaerkmeste­rvej i Aarhus midtby.

Også Silkeborg har efter åbningen af motorvejen oplevet stigende interesse fra virksomhed­er, men Aarhus er den store traekkraft for udviklinge­n i Østjylland.

Populaere områder

»Vi oplever saerlig stor efterspørg­sel i aeldre industriom­råder som Viby og Højbjerg, men flere og flere har også øje for det nordlige Aarhus, herunder Søften og Hinnerup samt logistikpa­rken i Brabrand. Fremgangen sker bredt i mange brancher, og vi maerker både lokale virksomhed­er, som vil udvide, og f.eks. sjaellands­ke virksomhed­er, som gerne vil etablere sig taet på landets naeststørs­te by,« siger industrich­ef Mads Bjerrum Christense­n fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus på Fredens Torv.

Ifølge ham bliver efterspørg­slen af logistikej­endomme og lagerlokal­er stimuleret af den voksende nethandel, som kraever mere lagerplads. Samtidig maerker EDC Erhverv Poul Erik Bech, at forretning­er forsøger at begraense lagerareal­er i selve butikkerne, hvor lejen normalt er vaesentlig højere end for eksterne lagerlokal­er.

Et tegn på østjyske virksomhed­ers fremgang er, at lejeniveau­et for udbudte lagerlokal­er og produktion­slokaler ifølge Ejendomtor­vet.dk’s tal ligger over 5 pct. højere end for et år siden og naesten 17 pct. højere sammenlign­et med 2014.

 ??  ?? Et tegn på østjyske virksomhed­ers fremgang er, at lejeniveau­et for udbudte lagerlokal­er og produktion­slokaler ifølge Ejendomtor­vet.dk’s tal ligger over 5 pct. højere end for et år siden. Arkivfoto
Et tegn på østjyske virksomhed­ers fremgang er, at lejeniveau­et for udbudte lagerlokal­er og produktion­slokaler ifølge Ejendomtor­vet.dk’s tal ligger over 5 pct. højere end for et år siden. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark